Φριτέζες αέρος: Έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή;

Φριτέζες αέρος: Έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή; Facebook Twitter
Πέραν των θερμίδων, φαίνεται πως με τις φριτέζες αέρος μειώνεται και η δημιουργία του ακρυλαμιδίου
0

«ΤΡΩΩ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΑΛΛΑ τις φτιάχνω σε φριτέζα αέρος». Τα τελευταία χρόνια η συσκευή αυτή εμφανίζεται σε προσφορές καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, σε τηλεοπτικές μαγειρικές εκπομπές, σε συνταγές και φυσικά στην κουζίνα μας. Κι αν το καλοσκεφτούμε, η υπόσχεση μιας φριτέζας αέρος είναι καταπληκτική: τηγανητό φαγητό με ελάχιστο λάδι, άρα και σημαντικά λιγότερες θερμίδες.

Τελικά όμως πόσο σωστή επιλογή είναι μια φριτέζα αέρος για την υγεία μας, τη ρύθμιση του βάρους μας και τι θέση πρέπει να έχει στη διατροφή μας;

Το πρόβλημα με το τηγανητό φαγητό

Για να το δούμε αυτό θα πρέπει να πάμε μερικά βήματα πίσω και να δούμε για αρχή τα προβλήματα με το τηγανητό φαγητό: ίσως από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς όταν αρχίζει να ασχολείται με τη διατροφή του είναι πως οι θερμίδες των τηγανητών είναι εξαιρετικά υψηλές, δυσανάλογα υψηλότερες μάλιστα σε σχέση με άλλες μορφές μαγειρέματος όπως το ψήσιμο ή το βράσιμο.

Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί τον θερμαινόμενο αέρα για να μαγειρέψει το φαγητό με τρόπο που θυμίζει το τηγανητό, χωρίς να χρειάζεται τη χρήση λιπαρής ουσίας σε μεγάλη ποσότητα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της λοιπόν είναι το χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο που έχει, άρα είναι μια καλή λύση όταν το ζητούμενο είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Οι περισσότεροι επίσης γνωρίζουμε ότι το τηγάνισμα συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη, υψηλής χοληστερίνης και πίεσης, άρα είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, ενώ είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για το γαστρεντερικό μας σύστημα. Φαίνεται επίσης πως τα τηγανητά επιδρούν πάνω στα επίπεδα ορμονών του σώματος που σχετίζονται με την πείνα, τον κορεσμό και την αποθήκευση λίπους.

Το πρόβλημα δυστυχώς δεν σταματά εκεί: τα τηγανητά φαγητά περιέχουν ακρυλαμίδιο, μια αρκετά τοξική για το σώμα μας ένωση, η οποία δημιουργείται όταν τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και κυρίως τα άμυλα μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, συνήθως άνω των 120 βαθμών, όπως συμβαίνει με το τηγάνισμα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ακρυλαμιδίου έχουν βρεθεί σε τρόφιμα όπως τα τσιπς, τα δημητριακά, τα μπισκότα, οι φρυγανιές και φυσικά οι αγαπημένες σε όλους τηγανητές πατάτες.

Στοιχεία από μελέτες έχουν συνδέσει την παρουσία του ακρυλαμιδίου με διάφορες μορφές καρκίνου και κυρίως των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών, καθώς και του οισοφάγου. Η ποσότητα του ακρυλαμιδίου στις τηγανητές πατάτες είναι σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο, καθώς και τη θερμοκρασία του τηγανίσματος.

Πώς λειτουργούν οι φριτέζες αέρος

Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί τον θερμαινόμενο αέρα για να μαγειρέψει το φαγητό με τρόπο που θυμίζει το τηγανητό, χωρίς να χρειάζεται τη χρήση λιπαρής ουσίας σε μεγάλη ποσότητα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της λοιπόν είναι το χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο που έχει, άρα είναι μια καλή λύση όταν το ζητούμενο είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Πέραν όμως των θερμίδων, φαίνεται πως με τις φριτέζες αέρος μειώνεται και η δημιουργία του ακρυλαμιδίου, έως και 90% σύμφωνα με μια μελέτη. Άρα λοιπόν, με αυτά τα δυο δεδομένα φαίνεται πως πράγματι, οι φριτέζες αέρος είναι μια καλή λύση, αν φυσικά τις συγκρίνουμε με το τηγάνισμα είτε σε τηγάνι είτε σε απλή φριτέζα. 

Φριτέζες αέρος: Έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή; Facebook Twitter
Οι φριτέζες αέρος είναι μια καλή λύση, αν φυσικά τις συγκρίνουμε με το τηγάνισμα είτε σε τηγάνι είτε σε απλή φριτέζα. 

Αν ωστόσο τις συγκρίνουμε με το βράσιμο ή το ψήσιμο σε φούρνο, εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Ο λόγος είναι πως ναι μεν μειώνεται το ακρυλαμίδιο, αλλά διάφορα άλλα πολύ τοξικά για το σώμα σύμπλοκα, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι γλυκοτοξίνες (AGEs) συνεχίζουν να δημιουργούνται, ειδικά όταν τηγανίζουμε ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, ακόμη κι αν η συσκευή είναι η φριτέζα αέρος.

Επιπλέον, αν με μια φριτέζα αέρος καταφεύγουμε συνεχώς σε μια πιο υγιεινή εκδοχή της τηγανητής πατάτας, μειώνοντας τα υπόλοιπα λαχανικά, σε βάθος χρόνου καταλήγουμε σε μια λιγότερο καλή λύση για τη διατροφή και την υγεία μας.

Εν κατακλείδι, έχει θέση μια φριτέζα αέρος στην κουζίνα μας; Ναι, εφόσον το τηγάνισμα, έστω και σε αέρα, γίνεται σποραδικά και δεν γίνεται εις βάρος άλλων λαχανικών ή άλλων τρόπων μαγειρέματος!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ