Ιrezumi: Η κουλτούρα του γιαπωνέζικου τατουάζ Facebook Twitter
Φωτ.: Akimitsu Takagi. Courtesy of Pascal Bagot

Ιrezumi: Η κουλτούρα του γιαπωνέζικου τατουάζ

0

Η ιστορία του ιαπωνικού τατουάζ χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Απέκτησε δημοτικότητα ως μορφή τέχνης κατά την περίοδο Έντο (1604-1868), με την εμφάνιση περίπλοκων και άκρως συμβολικών έργων που φιλοτεχνούνταν για όλο το σώμα, συχνά εμπνευσμένων από τα χαρακτικά ukiyo-e, τους ιαπωνικούς μύθους και τη λαογραφία.

Το τατουάζ ήταν δημοφιλές μεταξύ ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνιτών, των πυροσβεστών και των εμπόρων. Αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα η τέχνη του irezumi στιγματίστηκε  όταν η κυβέρνηση επέβαλε την απαγόρευσή του. Ταυτίστηκε με τις συμμορίες της γιακούζα και εν γένει με τα παραβατικά στοιχεία της χώρας.

O μόνος που κατάφερε να καταγράψει την ιστορία αυτής της ιδιαίτερης ιαπωνικής τέχνης ήταν ο ιάπωνας μυθιστοριογράφος Akimitsu Takagi.

Ακόμη και σήμερα αυτοί που φέρουν τατουάζ στο σώμα τους δεν γίνονται δεκτοί στις περισσότερες πισίνες, τα γυμναστήρια και τα δημόσια λουτρά.

Για το λόγο αυτό, οι φωτογραφίες των καλλιτεχνών και της κουλτούρας γύρω από την τέχνη του irezumi από τον 20ό αιώνα είναι εξαιρετικά σπάνιες - λίγοι άνθρωποι είχαν πρόσβαση στους κύκλους αυτούς και οι γνωριμίες γίνονταν μόνο από στόμα σε στόμα.

O μόνος που κατάφερε να καταγράψει την ιστορία αυτής της ιδιαίτερης ιαπωνικής τέχνης ήταν ο ιάπωνας μυθιστοριογράφος Akimitsu Takagi. Ο Takagi έτρεφε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το irezumi και φωτογράφισε μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες τατουάζ όλων των εποχών, καθώς και τους πελάτες τους, αλλά οι εικόνες παρέμειναν αθέατες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και πολύ μετά το θάνατό του.

Το 2015, ο Pascal Bagot - ένας Γάλλος δημοσιογράφος και ειδικός στο ιαπωνικό τατουάζ - ανακάλυψε το αρχείο του και επτά χρόνια αργότερα εξέδωσε μόνος του την φωτογραφική συλλογή The Tattoo Writer. Σύμφωνα με τον Bagot , ο Takagi είχε κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη που χρειαζόταν για να διεισδύσει σε αυτούς τους χώρους με μια φωτογραφική μηχανή και να καταγράψει από τόσο κοντά αυτή την παρεξηγημένη κουλτούρα.

Μια σπάνια ματιά στην τέχνη του irezumi Facebook Twitter
Φωτ.: Akimitsu Takagi. Courtesy of Pascal Bagot
Μια σπάνια ματιά στην τέχνη του irezumi Facebook Twitter
Φωτ.: Akimitsu Takagi. Courtesy of Pascal Bagot
Μια σπάνια ματιά στην τέχνη του irezumi Facebook Twitter
Φωτ.: Akimitsu Takagi. Courtesy of Pascal Bagot
Μια σπάνια ματιά στην τέχνη του irezumi Facebook Twitter
Φωτ.: Akimitsu Takagi. Courtesy of Pascal Bagot
Μια σπάνια ματιά στην τέχνη του irezumi Facebook Twitter
Φωτ.: Akimitsu Takagi. Courtesy of Pascal Bagot
Μια σπάνια ματιά στην τέχνη του irezumi Facebook Twitter
Φωτ.: Akimitsu Takagi. Courtesy of Pascal Bagot
Μια σπάνια ματιά στην τέχνη του irezumi Facebook Twitter
Φωτ.: Akimitsu Takagi. Courtesy of Pascal Bagot

Η φωτογραφική συλλογή The Tattoo Writer κυκλοφορεί τώρα από τον εκδοτικό οίκο του Pascal Bagot.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ