«Στο Πιέστανι βρέθηκε μια ελληνική ταυτότητα, στη φωτογραφία δείχνει μια ξανθιά κοπέλα αλλά δεν μπορούν να διαβάσουν το όνομα». Πρώτη γενική αντίδραση, να κοιταχτούμε μεταξύ μας. Αμέσως επόμενη αντίδραση η ανακούφιση στα μάτια όλων- καμία ξανθιά μεταξύ μας. Στο μεταξύ το χέρι μου ψαχούλευε ήδη την τσάντα μου. Ήμουν η μεγάλη ένοχη. «Δική μου είναι...». Και κάπως έτσι έβαλα στην προσωπική μου bucket list την πρώτη μου επίσκεψη σε αστυνομικό τμήμα του εξωτερικού. Δεν έχω ιδέα τι υπέγραψα στα σλοβακικά για να την πάρω πίσω. Αλλά ελάχιστα με ενδιέφερε. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν ότι είχα ξανά στα χέρια μου το "εισιτήριό" να επιστρέψω λίγο ώρες αργότερα ξανά στην Ελλάδα, γιατί τα αεροπλάνα πολλοί εμίσησαν, την Business Class της Aegean ουδείς.
Ωστόσο, όταν συνειδητοποιείς πως το σενάριο να μείνεις κατά λάθος λίγο παραπάνω σε μια χώρα που επισκέφθηκες πρώτη φορά δεν φαντάζει και τόσο τρομακτικό, τότε καταλαβαίνεις ότι κάτι πήγε πάρα πολύ καλά σε αυτό το ταξίδι. Γιατί το σίγουρο είναι ένα- η Μπρατισλάβα είναι μια πόλη που πρέπει οπωσδήποτε να πας και δη άμεσα.
Και για να μην χαωθείς, θα σου παραθέσω ευθύς αμέσως πώς ακριβώς να το κάνεις, ποια αξιοθέατα να δεις απαραιτήτως, τι να φας, τι να πιείς και την πιο μοναδική εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις δώρο στον εαυτό σου (spoiler: είναι στο Πιέστανι, 45 λεπτά απόσταση από την Μπρατισλάβα).
Ήτοι θα σου αφηγηθώ την προσωπική εμπειρία μου και πώς σε τρεις ημέρες χώρεσαν δύο πόλεις, φαγητό σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια, τα πιο πρωτότυπα κρασιά φτιαγμένα από φραγκοστάφυλο και μέλι, ντόπιες μπίρες στα πιο ευφάνταστα spots, αμέτρητα κάστρα -η Σλοβακία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κάστρων (220) και πύργων (425) στον κόσμο- παλάτια και πάρα μα πάρα πολλά αγάλματα.
Αξιοθέατα: Τι να δεις στη Μπρατισλάβα
Το πρώτο βράδυ ενδείκνυται για την πρώτη σύντομη βόλτα στην πόλη, που θα σε βοηθήσει επίσης να προσανατολιστείς. Αυτό που θα ανακαλύψεις πολύ άμεσα είναι πως η Μπρατισλάβα είναι εξίσου όμορφη την ημέρα με τη νύχτα.
Κάνοντας βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια του κέντρου, το πιθανότερο είναι να οδηγηθείς κάποια στιγμή στην οδό Michalska, μπροστά στον πύργο του Αγίου Μιχαήλ (θα τον καταλάβεις από την πρασινογάλαζη κορυφή που μοιάζει με κρεμμύδι), που λειτουργεί ως σημείο μηδέν. Από εκεί μετρούνται οι αποστάσεις από 29 πρωτεύουσες κι αξίζει μια επίσκεψη αφού το στενό μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου, σε ύψος 51 μέτρων, προσφέρει φανταστική πανοραμική θέα.
Ένα βασικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως η Μπρατισλάβα δεν έχει μετρό. Αυτό σε πρώτη φάση, μπορεί να ακούγεται λίγο αγχωτικό, αλλά σύντομα θα καταλάβεις ότι δεν το έχει ανάγκη. Μπορείς να την γυρίσεις άνετα περπατώντας, κι αν όχι, μια πολύ καλή ιδέα είναι τα κόκκινα τρενάκια που κάνουν τουρ σε όλη την πόλη. Αυτό θα μπορούσε να είναι η πρωινή σου επιλογή για να γνωρίσεις τα πιο σημαντικά αξιοθέατα, αν δεν έχεις διάθεση να περπατήσεις και ταυτόχρονα να κοιτάζεις κάθε τρεις και λίγο τη Wikipedia που λέγαμε, για να καταλάβεις τι ακριβώς βλέπεις κάθε φορά μπροστά σου, αφού η ηχητική ξενάγηση είναι και στα ελληνικά.
* Τι θα δεις με το τρενάκι: τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου, το κτίριο Reduta (σημερινή έδρα της Σλοβακικής Φιλαρμονικής), το κάστρο της Μπρατισλάβα, το μνημείο Slavín, την εκκλησία της Τριάδας, το Ανάκτορο Γκρασάλκοβιτς, το εμπορικό κέντρο Eurovea, τα τείχη της πόλης και το κτίριο της Βουλής.
* Τι θα μάθεις: ότι η Μπρατισλάβα είχε πολλά ονόματα πριν καταλήξει σε αυτό, ότι στην οδό Michalska βρίσκεται η μοναδική από τις συνολικά τέσσερις οχυρωματικές πύλες της που σώθηκε, ότι κάποτε ρολόγια υπήρχαν μόνο σε τρία σημεία γιατί οι πολίτες δεν ήθελαν να πληρώνουν φόρο για να μάθουν την ώρα, ότι η πλατεία Φραγκισκανών χρησίμευε για να κάνουν αναστροφή τα άλογα, ότι υπήρχε «καμπάνα μπίρας» που σήμαινε τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν οι κάνουλες στο μοναστήρι και ότι ο μύθος θέλει το άγαλμα στο συντριβάνι του Μαξιμιλιανού να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του κάθε Πρωτοχρονιά στις 12 το μεσημέρι- όσοι το βλέπουν θα παραμείνουν ευτυχισμένοι, όσοι όχι, απλά δεν έχουν πιει αρκετά!
Όπως και να 'χει, είτε κάνεις βόλτα με τρενάκι, είτε με λεωφορείο, είτε με τα πόδια, υπάρχουν 10 σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς:
Μνημείο Slavín: Με ύψος 52 μέτρα αποτελεί το μεγαλύτερο πολεμικό μνημείο στην Κεντρική Ευρώπη και ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του ορίζοντα της πόλης. Πρόκειται για τον τάφο 6845 στρατιωτών του σοβιετικού στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά την απελευθέρωση της Μπρατισλάβα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάστρο της Μπρατισλάβα: Το κάστρο που είναι χτισμένο πάνω από την παλιά πόλη, στην κορυφή του λόφου των Μικρών Καρπάθιων και έχει θέα όλο τον Δούναβη. Το αρχιτεκτονικό του στυλ, οι επιβλητικοί πύργοι και οι αναγεννησιακές αίθουσες του κάστρου ήταν τα στοιχεία που το έκαναν την αγαπημένη κατοικία της Μαρίας Θηρεσίας.
Δίπλα στο συντριβάνι του Μαξιμιλιανού, ακριβώς έξω από το Café Mayer (το παλαιότερο καφέ της πόλης), σε περιμένει ο Schöne Náci με το καπέλο του. Πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο, που ο μύθος θέλει να τρελάθηκε όταν τον παράτησε η γυναίκα που αγαπούσε και τριγυρνούσε στους δρόμους φορώντας πάντα τα καλά του και χαρίζοντας λουλούδια στις γυναίκες. Λίγο πιο κάτω, στη διασταύρωση των οδών Laurinská και Panská βρίσκεται ο «Man at Work» Cumil, το πρώτο άγαλμα που σου βγάζει το Google αν πατήσεις Μπρατισλάβα, ένας εργάτης χαμογελαστός που ξεπροβάλλει μέσα από έναν υπόνομο.
UFO: Δεν το λες ακριβώς αξιοθέατο, αλλά είναι οπωσδήποτε must see. Ένα μοναδικό κατάστρωμα παρατήρησης στους πυλώνες της γέφυρας SNP σε ύψος 95 μέτρων με μαγευτική θέα στην πόλη και ορατότητα έως και 100 χιλιομέτρων. Εκτός από το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, προσφέρεται επίσης για να απολαύσεις από ένα απλό ρόφημα μέχρι μια μοναδική γαστρονομική gourmet εμπειρία.
Blue Church: Η εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ, κατασκευασμένη με προσοχή στη λεπτομέρεια και με συχνή χρήση ψηφιδωτού, χτίστηκε σε στυλ Art Nouveau στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι αξιοσημείωτη για το μπλε χρώμα της πρόσοψής της. Καθόλου τυχαίο που είναι τόσο δημοφιλής για γάμους και βαπτίσεις.
Φαγητό & ποτό: Τι να φας και τι να πιείς στη Μπρατισλάβα
Η Μπρατισλάβα είναι γνωστή για τη παραδοσιακή κουζίνα της «Presporok», ένας συνδυασμός από σλοβακικά, αυστριακά και ουγγρικά πιάτα. Δοκίμασε σνίτσελ χωρίς δεύτερη σκέψη, από πολύ λεπτό μοσχάρι ή κοτόπουλο, σε μια μερίδα φουλ χορταστική που κάνει για δύο, όπως αυτό που σερβίρει το Zylinder. Επίσης bryndzové halušky, το πιο διάσημο τοπικό πιάτο της Σλοβακίας- μοιάζει με νιόκι και σερβίρεται με τυρί και μπέικον ή καπνιστό χοιρινό αλλά και το πιο διάσημο τοπικό επιδόρπιο, τα Bratislavké rožky (ρολά Μπρατισλάβα) από ζύμη βουτύρου με γέμιση ξηρών καρπών ή παπαρούνας.
Πάμε τώρα στο τι θα πιείς. Εντός πόλης θα βρεις αμέτρητα καφέ και πολλές pub, όπου μπορείς να δοκιμάσεις πολύ εύγεστα ροφήματα, από ζεστό κρασί μέχρι αμέτρητες τοπικές μπίρες, ενώ αυτό που σίγουρα είναι εντυπωσιακό είναι οι τιμές που δεν ξεπερνούν τα 3 ευρώ, οπότε «Na zdravie»!
Bonus feature: Πιέστανι aka «το νησί του spa»
Ακόμη κι αν δεν βρεις χρόνο να το χωρέσεις στο ταξίδι στη Μπρατισλάβα, αξίζει να επισκεφθείς τη Σλοβακία μόνο και μόνο για να περάσεις μερικές ημέρες στο διάσημο Spa Island του Πιέστανι, που αποτελεί τη μεγαλύτερη λουτρόπολη της χώρας. Ήσυχο και γραφικό είναι διάσημο για τις θεραπευτικές του πηγές από τον 16ο αιώνα και πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο συγκρότημα spa με δέκα διαφορετικές ιαματικές πηγές, ξενοδοχεία spa και ευεξίας καθώς και πάρκα.
Το νησί συνδέεται με το κέντρο της πόλης του Piešťany με μια πεζογέφυρα. Το Piešťany, διεθνώς γνωστό από τον 19ο αιώνα, είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ιαματικό λουτρό της Σλοβακίας. Κι αυτό είναι ένα από τα ωραιότερα δώρα που θα κάνεις ποτέ στον εαυτό σου, επιλέγοντας ένα από τα Piešťany Ensana Health Spa Hotels για να απολαύσεις υπηρεσίες όπως λασπόλουτρο, υδρομασάζ, χαμάμ, σάουνα, αφού είτε πληρώσεις για διαμονή στο 5 αστέρων ξενοδοχείο είτε στο 2, οι θεραπείες είναι ίδιες για όλους και πραγματοποιούνται σε ξεχωριστούς χώρους για άντρες και γυναίκες. Το αξιοθαύμαστο είναι δε πως για τις λασποθεραπείες, συλλέγουν λάσπη από τον ποταμό, πάνω στην οποία τρέχει ιαματικό νερό για έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι να ωριμάσει. Επειδή, ωστόσο, για κάθε θεραπεία χρειάζονται 65 κιλά λάσπης, ό,τι απομένει στο σεντόνι, πλένεται σε ειδικά πλυντήρια για να επιστρέψει ξανά στο ποτάμι.
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τα ιαματικά λουτρά όσο και για την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση που προσφέρει, αφού μπορεί κανείς να ανακαλύψει πολύ άνετα την πόλη με ποδήλατο, το οποίο αποτελεί και το κύριο μεταφορικό μέσο των κατοίκων και να δει από κοντά τη λίμνη με τους κύκνους ή να κάνει πεζοπορία στην καταπράσινη φύση.
Γιατί να πας στη Μπρατισλάβα
To sum up, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, η «βασίλισσα του εναλλακτικού τουρισμού» όπως την αποκαλούν, με τη μεσαιωνική ομορφιά της, έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να σε κάνει να την ερωτευτείς παράφορα, ειδικά αν αναζητάς έναν διαφορετικό και λιγότερο γνωστό προορισμό, αφού συχνά παραβλέπεται από τους ταξιδιώτες υπέρ άλλων πιο γνωστών ευρωπαϊκών πόλεων.
Κι είναι κρίμα, γιατί έχει τόσα πολλά να προσφέρει, ακόμη και για ένα city break του Σαββατοκύριακου. Γιατί, παρόλο που μετρά μόλις πάνω από 400.000 κατοίκους και είναι μικρή σε μέγεθος, είναι τελικά πανίσχυρη. Μάλλον αυτό είναι και ο λόγος, για τον οποίο πήρε το παρατσούκλι, Little Big City. Οπότε, ναι, η απάντηση στην ερώτηση «Ωραία, η Μπρατισλάβα; Αξίζει να πάω;», είναι αδιαπραγμάτευτα καταφατική.
Και με τις απευθείας πτήσεις Αθήνα - Μπρατισλάβα της Aegean, που πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από και προς το αεροδρόμιο «M. R. Štefánik» (αναχώρηση από Αθήνα στις 16:30, επιστροφή από Μπρατισλάβα στις 18:25), μην το σκεφτείς δεύτερη φορά για να κλείσεις τώρα το εισιτήριό σου.