Ανατολίτικα γλυκά: Το απόλυτο κέρασμα μετά από ένα γεύμα

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά φημισμένα γαλακτομπούρεκα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μπορεί η φήμη της δουλειάς που κάνουν στο Maxim της Νέας Σμύρνης να διαδόθηκε σε όλη την Αθήνα χάρη στο παραδοσιακό μυρωδάτο και μαστιχωτό τσουρέκι που πλέκουν, όμως οι πιστοί του ξέρουν πως το καζάν ντίπι του είναι άπαιχτο. Ειδικά αν έχετε διανύσει απόσταση για να φτάσετε μέχρι εκεί, δεν πρέπει να φύγετε αν δεν πάρετε έστω μία μερίδα από αυτό.

Για τα εξαιρετικά σιροπιαστά τους προμηθεύονται φιστίκι από το Γκαζιαντέπ, που είναι πιο μικρό σε μέγεθος, πολύ πιο πράσινο, πιο τρυφερό και αρωματικό από το Αιγίνης. Με αυτό κάνουν και τον κουρού μπακλαβά τους, δηλαδή τον ξερό, που τρώγεται με το χέρι, χωρίς να τρέχουν τα σιρόπια, και για μένα είναι από τα πιο νόστιμα γλυκά πράγματα που μπορεί να φάει κανείς αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, χωρίς υπερβολή. Καζάν ντιπί για το οποίο αξίζει να κάνεις τον δρόμο φτιάχνουν και στο Πελίτ της πλατείας Αμερικής – έχουν και την παραλλαγή του με το στήθος κοτόπουλο, το ταούκ γιοκσού.

Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που δοκίμασα τελευταία το κάνουν στο ζαχαροπλαστείο Πρώτο της Δραπετσώνας που τα γλυκά του γενικά είναι τόσο-όσο σιροπιασμένα – να πάρετε και από τα τραγανά σαραγλάκια του. Άλλα φημισμένα γαλακτομπούρεκα της Αθήνας είναι του Κοσμικόν, του Ίλιον, του Στάμου και του Γαλυφιανάκη με τις πολλές διευθύνσεις, του Μαστρονικόλα και του Μελιστάλακτου στον Πειραιά, του Δημητρίου και του Τάσου στην Γλυφάδα, του Παυλίδη στο Νέο Ψυχικό, του Βάρσου στην Κηφισιά, του Λακαφώση στη Δροσιά και της Στάνης στην Ομόνοια.

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που δοκίμασα τελευταία το κάνουν στο ζαχαροπλαστείο Πρώτο της Δραπετσώνας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στον Χατζή του Συντάγματος θα βρείτε και χανούμ μπουρέκ, το παραδοσιακό πολίτικο γαλακτομπούρεκο με την κρέμα που τυλίγεται στο φύλλο και πασπαλίζεται με φιστίκι Αιγίνης, ενώ εκεί θα σας δώσουν και κιουνεφέ κατεψυγμένο προκειμένου να το ψήσετε στο σπίτι, μια και πρόκειται για γλυκό που πρέπει να το φας επιτόπου.

Άλλο δικό μου πολύ αγαπημένο γαλακτομπούρεκο, που δεν έχει ακουστεί πολύ, είναι αυτό του Τριανταφύλλου στην πλατεία Πλαστήρα, στο Παγκράτι, δηλαδή στο «ζαχαροπλαστείο απέναντι από το Chelsea», όπως το λένε οι περαστικοί από τη γειτονιά.

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Για μένα, το κορυφαίο κέρασμα μετά από ένα γεύμα είναι τα κιφέλ, τα «πολίτικα κρουασάν» που θα βρείτε στο Lido. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σιροπιαστές μπουκιές, μπακλαβαδάκια που όταν γεμίζουν κουτιά μοιάζουν πολύτιμα σαν κοσμήματα μπορείτε να προμηθευτείτε και από το Μητροπολιτικόν του Συντάγματος και από το Baklava που έχει κατάστημα και εκεί αλλά και στο Παλαιό Φάληρο, όπως και από το Ριβιέρα.

Για μένα, το κορυφαίο κέρασμα μετά από ένα γεύμα είναι τα κιφέλ, τα «πολίτικα κρουασάν», όπως τα λένε πολλοί, αλλά τα φτιάχνουν λίγοι, που η ζύμη τους είναι κάτι ανάμεσα σε μαλακό κουλούρι και τσουρέκι και γεμίζονται με σοκολάτα και καρύδι – θα τα βρείτε στο Lido του Παγκρατίου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυρωδάτο τσουρέκι, βασιλόπιτα όλο τον χρόνο και πολίτικες γεύσεις στο Πελίτ

Γεύση / Μυρωδάτο τσουρέκι, βασιλόπιτα όλο τον χρόνο και πολίτικες γεύσεις στο Πελίτ

Το μικρό ζαχαροπλαστείο στην οδό Σπάρτης, κάτω από την πλατεία Αμερικής, επιμένει να φτιάχνει αυθεντικά πολίτικα γλυκά, τσουρέκια και γιαγλί simit που θα βρεις μόνο στα στενά της Πόλης.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
SELEKOS

Γεύση / Τα à la minute γλυκά της Αθήνας

Δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο, τρώμε πια φανταστικά γλυκά σε αυτή την πόλη. Μάλιστα, κάποια ετοιμάζονται τη στιγμή που τα παραγγέλνουμε, σερβίρονται σε πιάτο ή τρώγονται με το χέρι, συναρμολογούνται επί τόπου, μπροστά στα μάτια μας, μας αφήνουν την αίσθηση ότι φτιάχτηκαν μόνο για εμάς, μέχρι και μενού γευσιγνωσίας υπάρχει επικεντρωμένο σε αυτά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ