Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικο του κέντρου 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικο του κέντρου  Facebook Twitter
Ο Φώτης μόλις έδωσε το όνομά του στο νέο σαντουιτσάδικο της πόλης. 
0

Με σπουδές στον τομέα των οικονομικών και της πληροφορικής σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Αγγλίας, ο Φώτης Χατζηδάκης είναι επικεφαλής Μηχανικών Λογισμικού σε ψηφιακό κέντρο τεχνολογικής πολυεθνικής εταιρείας, ενώ έχει εργαστεί σε αντίστοιχες θέσεις ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων σε Λονδίνο και Βιέννη, διευθύνοντας επιχειρηματικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν όλα αυτά με το φαγητό; Αν έχετε πέσει πάνω σε ένα μικρό και με έντονα ποπ χρώματα μαγαζί πέριξ του Συντάγματος, στην οδό Πραξιτέλους, που το λένε Photis Deli, είναι γιατί ο ίδιος έδωσε το όνομά του στο νέο σαντουιτσάδικο της πόλης. 

Tα έχουμε ξαναπεί: πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς», δεν εννοούν το «βρόμικο» που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τα καλά καφέ και τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε. Το σάντουιτς έχει απογειωθεί στην Αθήνα, είναι αρκετοί εκείνοι που το προσφέρουν ποιοτικό, με σωστό ψωμί, όπως πρέπει, και στον χάρτη των καλών στριτφουντάδικων ήρθε να προστεθεί το Photis Deli που λειτουργεί σε μια παλιά στοά εκεί όπου κάποτε τρώγαμε τις συνταγές του Big Mouth, που ήταν από αυτά τα μαγαζιά που άνοιξαν τον δρόμο για να αναπτυχθεί αυτή η τάση στην πόλη.

Tα έχουμε ξαναπεί: πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς», δεν εννοούν το «βρόμικο» που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Φώτης Χατζηδάκης έφαγε στο θρυλικό  Katz's delicatessen που σερβίρει το πιο διάσημο στον κόσμο σάντουιτς με παστράμι. Από εκεί και έπειτα αποφάσισε ότι σε όλα τα ταξίδια θα δοκιμάζει πάντα τα πιο εμβληματικά  σαντουιτσάδικα κάθε πόλης που επισκέπτεται – και στο All'Antico Vinaio της Ρώμης έχει φάει, και στο Sarra Deli στο Παρίσι, για το Λονδίνο όπου κατοικούσε, δε, έχει ολόκληρη λίστα με τέτοια μέρη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να κάνει το δικό του προσεγμένο σαντουιτσάδικο και να αποτυπώσει σε ένα μενού τις γευστικές του εμπειρίες, να προσφέρει συνταγές που ναι μεν έχουν διαμορφώσει τον παγκόσμιο χάρτη του σάντουιτς, παραλλαγμένες όμως, με ντόπια υλικά και στοιχεία, γιατί είμαστε στην Αθήνα.

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
Στο Photis Deli τα σάντουιτς είναι όλα ντελικάτα και ανάλαφρα.

Τις συνταγές τις έχει βγάλει ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ενώ στην κουζίνα του βρίσκεται η σεφ Μελίνα Ντινάι που δημιουργεί και δικούς της συνδυασμούς κι έτσι προκύπτουν σάντουιτς ημέρας. Με παρασκευές δικές τους, φτιάχνοντας το δικό τους χούμους και δικό τους τουρσί, με κρέατα Ηπείρου από τον Μπούμπα και αλλαντικά από το Μιράν, με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, γραβιέρα από την Κρήτη, τσαλαφούτι από τη Φθιώτιδα, φέτα από την Ήπειρο και λάδι από τη Λέσβο, στο Photis Deli τα σάντουιτς είναι όλα ντελικάτα και ανάλαφρα, ιδανικά για ένα μεσημεριανό που δεν μας ρίχνει, αλλά και για πρωινό. Αν είστε από τους πιστούς του Trends, του παλιού σαντουιτσάδικου του Συντάγματος που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στη Ναυάρχου Νικοδήμου, νομίζω πως στην Πραξιτέλους θα βρείτε ακόμα ένα μέρος με σάντουιτς του στυλ σας. 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
Προς το παρόν, το Photis Deli λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Πολύ ωραία vegetarian πρόταση είναι το Pesto Genovese σε ψωμάκι μπριός με φρέσκια μοτσαρέλα, ντομάτα και πίκλα αγγούρι. Ειδικεύεται στα σάντουιτς με μοσχάρι, υπάρχει ποικιλία σε αυτή την κατηγορία: θα βρείτε ένα με μοσχαρίσιο μπούτι και τσαλαφούτι, ψητή πιπεριά Φλωρίνης και σπανάκι σε μπαγκέτα καλαμποκιού, και ένα με παστράμι και κρέμα γραβιέρας, με ψητές ντομάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια στο ίδιο ψωμί. Επίσης, φτιάχνουν ένα με μπούτι μαύρου χοίρου που σιγοψήνεται για τρεισήμισι ώρες, αφού το έχουν αφήσει να μαριναριστεί μισή μέρα σχεδόν, και το ταιριάζουν μέσα σε πολύσπορη μπαγκέτα με σάλτσα φέτας, μουστάρδα και baby ρόκα. Κάνουν και ένα με σπιτικά μοσχαρίσια κεφτεδάκια και φρέσκια μοτσαρέλα, με σάλτσα ντομάτας και baby ρόκα σε ψωμάκι μπριος.

Προς το παρόν, το Photis Deli λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ μόλις μπήκε και στις πλατφόρμες φαγητού, αν και για μια πρώτη δοκιμή θα σας πρότεινα να περάσετε από εκεί, γιατί το σάντουιτς είναι στην καλύτερή του φάση πάντα την ώρα που βγαίνει, και μπορείτε να το απολαύσετε με την ησυχία σας στη στοά, που πήρε χρώμα. 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
φτιάχνουν ένα με μπούτι μαύρου χοίρου που το σιγοψήνεται για τρεισήμισι ώρες, αφού το έχουν αφήσει να μαριναριστεί μισή μέρα σχεδόν και το ταιριάζουν μέσα σε πολύσπορη μπαγκέτα με σάλτσα φέτας, μουστάρδα και baby ρόκα.

Πραξιτέλους 20, Σύνταγμα

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Γεύση / Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Στον Κεραμεικό, λίγα βήματα πιο κάτω από το αστεράτο του εστιατόριο, ο βραβευμένος σεφ μαζί με τον Κώστα Μπαρούτη και τον Χρήστο Ρήγα θα δοκιμαστούν στις γεύσεις του δρόμου, σερβίροντας εναλλακτικά μπέργκερ και αναβαθμισμένο «βρόμικο» φαγητό στο οποίο θα αξιοποιούν τη φύρα που προκύπτει από τις πρώτες ύλες του CTC.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Γεύση / Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς» δεν εννοούν το βρόμικο που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ