Τον Αχαρόν Μπάρακ επέλεξε το Ισραήλ ως εκπρόσωπό του στην επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου που αναμένεται αυτή την εβδομάδα να εξετάσει την προσφυγή για γενοκτονία που έχει καταθέσει εις βάρος του η Νότια Αφρική.
Ο Αχαρόν Μπάρακ είναι πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Με βάση τους κανονισμούς του Διεθνούς Δικαστηρίου, ένα κράτος το οποίο δεν έχει δικό του δικαστή ήδη στην έδρα, μπορεί να επιλέξει έναν δικαστή ad hoc που θα εργαστεί για μια συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο Μπάρακ βρέθηκε στο επίκεντρο αντιδράσεων από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, του οποίου η προσπάθεια δικαστικής μεταρρύθμισης τον περασμένο χρόνο προκάλεσε μεγάλη πόλωση στην κοινωνία.
Η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στον πόλεμο στη Γάζα, έχει επίσης διορίσει δικαστή ad hoc, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Ο 88χρονος Μπάρακ υπηρέτησε ως δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ από 1978 έως 1995 και πριν από αυτό ως Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ από το 1975 έως το 1978. Έχει διδάξει σε ιδρύματα όπως η Νομική Σχολή του Yale , το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης , το Νομικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Μπορεί να αποδειχθεί γενοκτονία από πλευράς Ισραήλ;
«Θεωρείται ότι η πρόθεση γενοκτονίας είναι το πιο δύσκολο στοιχείο για να αποδειχθεί, αλλά οι Ισραηλινοί έχουν κάνει πληθώρα δηλώσεων που αποδεικνύουν εύκολα την απαιτούμενη πρόθεση προκειμένου να "καταστρέψουν εν όλω ή εν μέρει" τον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα», δήλωσε η Σούζαν Άκραμ, διευθύντρια της ομάδας για τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Ως παραδείγματα, η Άκραμ επεσήμανε την αναφορά του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ που αποκάλεσε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ως «ανθρώπινα ζώα» και την επακόλουθη δήλωση του υποστράτηγου του ισραηλινού στρατού Γκασάν Αλιάν ότι: «Τα ανθρώπινα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια. Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό [στη Γάζα], θα υπάρχει μόνο καταστροφή. Θέλατε κόλαση, θα πάρετε κόλαση».
Η Άιβα Βούκοσιτς, επίκουρη καθηγήτρια διεθνούς ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, δήλωσε επίσης σχετικά: «Με πάνω από 21.000 νεκρούς στη Γάζα, οι Νοτιοαφρικανοί πιστεύουν ότι είναι καιρός ένα δικαστήριο να εξετάσει τι συμβαίνει. Η Σύμβαση για τη γενοκτονία τους το επιτρέπει, επειδή τα κράτη, παγκοσμίως, δεν έχουν πολλά μέρη για να "απευθυνθούν" σε τέτοιου είδους καταστάσεις, ειδικά με το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι τόσο πολωμένο και δυσλειτουργικό».
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ερευνά ήδη πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ. Ενώ το ΔΠΔ μπορεί να διώξει άτομα, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ είναι ένας χώρος για την εκδίκαση συγκρούσεων μεταξύ κρατών. «Τα προσωρινά μέτρα του Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ είναι νομικά δεσμευτικά, αλλά το να βρουν εφαρμογή είναι πάντα το πρόβλημα», δήλωσε ο Βίκτωρ Κάταν, επίκουρος καθηγητής στο δημόσιο διεθνές δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Guardian