Μετά τις αποκαλύψεις για το όργιο οικοδομικών αυθαιρεσιών και την καταστρατήγηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στη Μύκονο, η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες είχαν λάβει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να σταματήσει η καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δόμηση ακόμη και σε περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί ως κόκκινες ζώνες άρα η προστασία του περιβάλλοντος θα έπρεπε να είναι απόλυτη προτεραιότητα.
Πριν από μόλις 10 μήνες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ενισχύσει το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου με επιπλέον προσωπικό, κινητοποιώντας ακόμη και ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, ο Άρειος Πάγος είχε παρέμβει με σειρά μέτρων όπως η μετάκληση εισαγγελικού λειτουργού στο νησί και το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε επιβάλει μια σειρά από τσουχτερά πρόστιμα στους παρανομούντες, αποφασίζοντας ακόμη και το κλείσιμο επιχειρήσεων που είχαν αποκλείσει την πρόσβαση λουομένων στη θάλασσα.
Οι φωτογραφίες των τελευταίων 24ώρων δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβητήσεις. Η παραβατικότητα στη Μύκονο δεν έχει σταματήσει.
Μια από τις επιχειρήσεις από τις οποίες είχε αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας ήταν το «Principote de Mykonos» κυρίως επειδή είχαν γίνει τεράστιες παράνομες κατασκευές στην παραλία και τον αιγιαλό χωρίς καμία άδεια.
Μεταξύ άλλων, από τις αυτοψίες των μηχανικών είχαν εντοπιστεί αυθαίρετες κατασκευές, κτίρια που σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του μπαρ-εστιατορίου είχαν τακτοποιηθεί πολεοδομικά όμως κατά τις κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στον υπολογισμό των προστίμων και πέργκολες που στην πορεία του χρόνου είχαν μετατραπεί σε κλειστούς στεγασμένους χώρους ή συμπαγή στέγαστρα.
Λίγους μήνες μετά και παρά τους ελέγχους, τις αυτοψίες και τις επιθεωρήσεις, η εικόνα στο «Principote» στην παραλία του Πανόρμου δεν είναι πολύ διαφορετική. Η παραλία δεν έχει καθαρίσει από τις θηριώδεις κατασκευές. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η LiFO δείχνουν τα κτίσματα να διατηρούνται. Οι κατασκευές μοιάζουν προκατασκευασμένες, τα κτίσματα είναι τεράστια και μοιάζει σαν να μην έχει απομακρυνθεί σχεδόν τίποτα απ' όσα είχαν κριθεί αυθαίρετα και χωρίς άδεια.
Το Principote de Mykonos στην παραλία Πάνορμος δεν ήταν η μοναδική περίπτωση που είχε κάνει την ηγεσία του Αρείου Πάγου να εκραγεί κάνοντας λόγο για «θλιβερή εικόνα» και «προκλητική παραβίαση των νόμων».
Η παραβατικότητα στη Μύκονο θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί σε παράνομες οικοδομικές εργασίες, εκσκαφές χωρίς άδεια, κατασκευές και ανέγερση κτισμάτων μέσα σε μια νύχτα.
Οι φωτογραφίες των τελευταίων 24ώρων δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβητήσεις. Η παραβατικότητα στη Μύκονο δεν έχει σταματήσει.
Στον Πάνορμο, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση της περιοχής, τα κτίσματα αυτά ξεφύτρωσαν ξαφνικά σαν μανιτάρια. Οι φωτογραφίες δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι οι κατασκευές είναι προκατασκευασμένες.
Στα Κανάλια, πολύ κοντά στο σπίτι που είχε ο σχεδιαστής Μιχάλης Ασλάνης έχουν κτιστεί όλα τα τετραγωνικά του οικοπέδου λες και πρόκειται για περιοχή στην Αθήνα ή στον Πειραιά με υψηλό συντελεστή δόμησης.
Στην Άνω Μερά, πριν από λίγες εβδομάδες δημιουργήθηκαν τρία μικρά οικήματα-σπιτάκια εντός κτημάτων. Η λεπτομέρεια είναι οι πέργκολες που ακουμπούν στα μικρά σπιτάκια. Σε λίγο καιρό, όπως ήταν η συνήθης τακτική όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι καθόλου απίθανο οι πέργκολες να γίνουν στέγαστρα και στη συνέχεια να μετατραπούν σε κλειστούς, συμπαγείς χώρους.
Στην περιοχή Χάλαρα, κοντά στο Super Paradise, μετά την αποχώρηση του εισαγγελέα από τη Μύκονο αποκαλύφθηκε ένα κτίσμα που ήταν κρυμμένο. Ο εισαγγελέας επέστρεψε στη Σύρο και η μπαζωμένη μικρή βίλα στα δεξιά αποκαλύφθηκε ως διά μαγείας.
Τυπικά στη Μύκονο απαγορεύονται τα τριώροφα κτίρια. Εκτός κι αν το χαμηλότερο επίπεδο είναι υπόγειο ή αν ο χαμηλότερος όροφος μπαζωθεί προσωρινά ώστε να φαίνονται μόνο οι δύο άλλοι όροφοι που είναι νόμιμοι. Κάποια στιγμή, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν το ξεμπάζωμα, θα αποκαλυφθούν και τα υποτιθέμενα υπόγεια που θα βαφτιστούν ισόγεια διαμερίσματα με θέα. Ποιος θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στο όργιο πολεοδομικών αυθαιρεσιών και παραβιάσεων των οικοδομικών κανονισμών;
Οι αστυνομικοί είναι δύσκολο να κινητοποιηθούν με δεδομένο ότι στο ΑΤ Μυκόνου έχουν απομείνει μόνο 20 υπάλληλοι και αδυνατούν ακόμη και να ελέγξουν πιθανές καταγγελίες αφού στο νησί ανθούν οι τσιλιαδόροι που δεν επιτρέπουν σε κανέναν την είσοδο στις οικοδομές, εκτός κι αν είναι εισαγγελικός λειτουργός ή έχει εντολή εισαγγελέα.
Ένα ερώτημα, εκτός των πολλών άλλων, είναι για ποιο λόγο έχουν ατονήσει οι έλεγχοι που αν ήταν συστηματικοί θα μπορούσαν να έχουν φρενάρει την αδήλωτη εργασία που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είναι ο κανόνας στις περισσότερες οικοδομές της Μυκόνου.