Γιατί ο πλανήτης Άρης δεν μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπινη ζωή (επί του παρόντος)

Ο πλανήτης Άρης κηρύχθηκε επικίνδυνος - Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει για πάνω από τέσσερα χρόνια Facebook Twitter
Έγχρωμη εικόνα του Άρη κοντά στο δέλτα του κρατήρα Jezero, που κάποτε είχε μια λίμνη - Φωτ.: EPA
0

Οι αστρονόμοι έχουν μεγάλες ελπίδες να φτάσουν οι άνθρωποι στον Άρη, αλλά δεδομένου ότι ο πλανήτης έχει κηρυχθεί επικίνδυνος για να ζήσουμε σε αυτόν, θα πρέπει να αρκεστούμε σε μια σύντομη επίσκεψη.

Μετά την επιτυχή προσεδάφιση ρομπότ στον κόκκινο πλανήτη, η NASA συνεχίζει τώρα τα σχέδιά της για να στείλει ανθρώπους να τους ακολουθήσουν. Η διαστημική υπηρεσία εξήγησε ότι ο Άρης είναι "ένα από τα μόνα άλλα μέρη που γνωρίζουμε όπου μπορεί να υπήρχε ζωή στο ηλιακό σύστημα", οπότε η εξερεύνησή του θα μπορούσε να βοηθήσει να προσφέρει πληροφορίες για το παρελθόν και το μέλλον του δικού μας πλανήτη.

Η NASA εκτίμησε ότι η τεχνολογία για να μεταφερθούν άνθρωποι στον Άρη θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη ήδη από τη δεκαετία του 2030 - αλλά μην αρχίσετε να ονειρεύεστε ακόμη τη ζωή στο διάστημα. Πέρυσι, ερευνητές συνδύασαν μελέτες από πανεπιστήμια όπως το UCLA, το MIT, το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Skolkovo της Μόσχας και το GFZ Potsdam για να εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις της ζωής στον Άρη.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: το ένα αφορούσε τις επιπτώσεις της σωματιδιακής ακτινοβολίας και το κατά πόσον θα αποτελούσε πολύ σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη ζωή και το δεύτερο το κατά πόσον ο χρόνος μιας αποστολής στον Άρη θα μπορούσε να προστατεύσει τους αστροναύτες και το διαστημόπλοιο από την ακτινοβολία. Για να βρουν τις απαντήσεις που έψαχναν, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γεωφυσικά μοντέλα της σωματιδιακής ακτινοβολίας για έναν ηλιακό κύκλο και μοντέλα για το πώς η ακτινοβολία θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τους επιβάτες όσο και ένα διαστημόπλοιο.

Μετά τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advancing Earth and Science Journal, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να παραμείνουν άνθρωποι στον Άρη μακροπρόθεσμα. Η έκθεση του ανθρώπου σε απειλές ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένης της σωματιδιακής ακτινοβολίας από τον Ήλιο, τα μακρινά αστέρια και τους γαλαξίες, θα υπερέβαινε τα ασφαλή επίπεδα μετά από τέσσερα χρόνια στον πλανήτη, συμπεραίνει -μεταξύ άλλων- η έρευνα.

Συνεπώς, ενώ υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να φτάσει ο άνθρωπος στον Άρη σε λίγα χρόνια, δεν θα μπορούμε να βασιστούμε στον κόκκινο πλανήτη ως το νέο μας σπίτι.

Με πληροφορίες από Unilad

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM