Περίπου 4.000 είναι τα διάσημα θύματα deepfake πορνογραφίας, ενώ πάνω από 250 είναι οι Βρετανοί celebrities.
Η έρευνα, που επικαλείται ο Guardian από το Channel 4, έχει μελετήσει τα πέντε πιο γνωστά deepfake sites, και έχει βρει σχεδόν 4,000 celebrities από τους οποίους τα 255 θύμα deepfake πορνογραφίας, ήταν από τη Βρετανία.
Τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν σε πορνογραφικό υλικό με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, είναι βάσει της έρευνας γυναίκες ηθοποιοί, σταρ της τηλεόρασης, μουσικοί και Υoutubers. Σύμφωνα με την έρευνα, τα πέντε site είχαν 100 εκατομμύρια προβολές σε διάστημα τριών μηνών.
Η παρουσιάστρια του Channel 4 News Κάθι Νιούμαν, η οποία εντοπίστηκε μεταξύ των θυμάτων, είπε: «Αισθάνομαι κάτι σαν παραβίαση. Απλώς είναι πραγματικά απαίσιο που κάποιος εκεί έξω το έχει φτιάξει αυτό, εγώ δεν μπορώ να τον δω αλλά εκείνοι μπορούν να δουν αυτή την φανταστική εκδοχή μου, αυτή την ψεύτικη εκδοχή μου».
Από τις 31 Ιανουαρίου, βάσει του Νόμου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, η κοινοποίηση τέτοιων εικόνων χωρίς συναίνεση είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η δημιουργία του περιεχομένου δεν είναι. Η νομοθεσία εγκρίθηκε ως απάντηση στον πολλαπλασιασμό της deepfake πορνογραφίας που δημιουργείται από AI και άλλες εφαρμογές.
Η 31χρονη Σόφι, από το Μερσεισάιντ, ανακάλυψε ότι ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες της είχαν ανέβει στο internet πριν από την εισαγωγή της νομοθεσίας. Η ίδια είπε στο Channel 4 News: «Είναι πολύ βίαιο, πολύ εξευτελιστικό. Είναι σαν να μην σημαίνουν τίποτα οι γυναίκες, δεν έχουμε απλώς καμία αξία, είμαστε απλώς ένα κομμάτι κρέας. Οι άντρες μπορούν να κάνουν ό,τι τους αρέσει. Εμπιστευόμουν τους πάντες πριν από αυτό».
Οι διασφαλίσεις που προσφέρουν εταιρείες για την deepfake πορνογραφία
Υπάρχει μια διαβούλευση σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος για την ασφάλεια στο internet, ο οποίος έχει έρθει αντιμέτωπος με πολλές καθυστερήσεις, από την υπηρεσία επιτήρησης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, Ofcom.
Ένας εκπρόσωπος της Ofcom είπε: «Το παράνομο υλικό deepfake είναι βαθιά ανησυχητικό και επιζήμιο. Σύμφωνα με τον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, οι εταιρείες θα πρέπει να αξιολογήσουν τον κίνδυνο τέτοιου περιεχομένου που κυκλοφορεί στις υπηρεσίες τους, να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν την εμφάνισή του και να ενεργήσουν γρήγορα για να το αφαιρέσουν όταν αντιληφθούν».
Για το ζήτημα μίλησε και εκπρόσωπος της Google, ο οποίος δήλωσε: «Κατανοούμε πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι αυτό το περιεχόμενο και δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες προστασίες μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που επηρεάζονται (...) Και ενώ αυτή είναι μια τεχνική πρόκληση για τις μηχανές αναζήτησης, αναπτύσσουμε ενεργά πρόσθετες διασφαλίσεις στην αναζήτηση Google».
Η εταιρεία Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, σχολίασε την νέα έρευνα. H δήλωση αναφέρει: «Η Meta απαγορεύει αυστηρά το γυμνό των παιδιών, το περιεχόμενο που σεξουαλικοποιεί τα παιδιά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν γυμνές εικόνες που δεν είναι συναινετικές που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ αυτή η εφαρμογή [που δημιουργεί deepfakes] παραμένει ευρέως διαθέσιμη σε διάφορα καταστήματα εφαρμογών, καταργήσαμε αυτές τις διαφημίσεις και τους λογαριασμούς πίσω από αυτές».
Deepfake porn: the UK celebrity victims – including me.
— Channel 4 News (@Channel4News) March 21, 2024
Watch @cathynewman report. pic.twitter.com/YH51ReGhcF
Με πληροφορίες από Guardian