Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter
Φωτογραφία: Taste Atlas
0

Μέσα στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί στις κουζίνες του κόσμου, το Taste Atlas ξεχωρίζει τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και τον γύρο.

Το Taste Atlas, ένα περιοδικό που λειτουργεί ως «οδηγός» γεύσης παγκοσμίως για τη γαστρονομία, ανέδειξε σε πρόσφατο ηλεκτρονικό δημοσίευμά του τρία ελληνικά πιάτα μέσα στα καλύτερα. Πιο ψηλά βρίσκονται τα παϊδάκια, που «κατέκτησαν» την 5η θέση του καταλόγου, με το Taste Atlas να αναφέρει: «Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως οι Έλληνες το απολαμβάνουν ως κυρίως πιάτο. Τα αρνίσια παϊδάκια συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς ελαιόλαδου, λεμονιού και ποικιλίας φρέσκων βοτάνων πριν ψηθούν στα κάρβουνα σε παραδοσιακές ψησταριές. Συνδυάζονται συνήθως με πατάτες τηγανιτές, σαλάτες και δροσιστικό τζατζίκι».

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην 7η θέση της λίστας με τα καλύτερα πιάτα με αρνί παγκοσμίως, έρχεται το τσιγαριστό (ή τσιγαριαστό), «ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο από την Κρήτη. Παρασκευάζεται σοτάροντας τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, προσθέτοντας στη συνέχεια αρνί και τσιγαρίζοντάς το στο τηγάνι ή σε πήλινο σκεύος, σε χαμηλή φωτιά. Κοντά στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο λεμόνι για να ολοκληρωθεί το πιάτο», εξηγεί το Taste Atlas και συνεχίζει: «Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο πιάτο και ορισμένοι μάγειρες χρησιμοποιούν πρόσθετα συστατικά όπως σκόρδο και κρασί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κρέας να μαγειρεύεται σιγά σιγά για αρκετές ώρες μέχρι να γίνει απίστευτα τρυφερό. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κρέας που δεν τρώγονταν την πρώτη μέρα, αλλά απλώς ‘φρεσκάρονταν’ σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο και κρεμμύδια».

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην 8η θέση ένα ακόμα διάσημο ελληνικό φαγητό, ο γύρος, με τη σημείωση πάντως πως δεν φτιάχνεται μόνο από αρνί, αλλά ότι ο γύρος από αρνί, υπάρχει ως παραλλαγή: «Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα και αποτελείται συνήθως από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο, αλλά και αρνί ή μοσχάρι, το οποίο μαγειρεύεται σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια». «Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘γυρίζω’, που αναφέρεται στη συνεχώς περιστρεφόμενη κάθετη σούβλα στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά», αναφέρει ακόμα το Taste Atlas.

Στα δέκα καλύτερα πιάτα με αρνί τα παϊδάκια, το τσιγαριαστό και ο γύρος Facebook Twitter

Στην πρώτη θέση της λίστας, ως το καλύτερο πιάτο με αρνί παγκοσμίως, το Taste Atlas ξεχωρίζει το Σασλίκ, όπως παρασκευάζεται στη Ρωσία, στη δεύτερη το βραζιλιάνικο Churrasco και στην τρίτη το χινκάλι από τη Γεωργία. Ελλάδα και Τουρκία έχουν από τρία πιάτα στη λίστα, καθώς η Τουρκία συμμετέχει με το Tombik döner, το Cağ kebabı και το Döner kebab.

Η δεκάδα με τα καλύτερα πιάτα με αρνί, σύμφωνα με το Taste Atlas:

1. Shashlik (Ρωσία)

2. Churrasco (Βραζιλία)

3. Khinkali (Γεωργία)

4. Tombik döner (Τουρκία)

5. Παϊδάκια (Ελλάδα)

6. Cağ kebabı (Τουρκία)

7. Τσιγαριαστό (Ελλάδα)

8. Γύρος (Ελλάδα)

9. Shawarma (Λίβανος)

10. Döner kebab (Τουρκία)

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ