HIV και θηλασμός: Η Ακαδημία Παιδιατρικής των ΗΠΑ λέει «ναι», αντιστρέφοντας δεκαετίες απαγόρευσης

HIV και θηλασμός: Η Ακαδημία Παιδιατρικής των ΗΠΑ λέει «ναι» μετά από δεκαετίες απαγόρευσης Facebook Twitter
Φωτ.: freepik
0

Τα άτομα με HIV μπορούν να θηλάζουν τα μωρά τους, εφόσον λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν αποτελεσματικά τον ιό που προκαλεί το AIDS, δήλωσε σήμερα η Ακαδημία Παιδιατρικής των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας μία απρόσμενη αλλαγή πολιτικής. 

Η νέα έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) αντιστρέφει τις συστάσεις που είχε θεσπίσει από την αρχή της επιδημίας του HIV τη δεκαετία του 1980, αναφορικά με τον θηλασμό

Πιο συγκεκριμένα, αναγνωρίζει ότι τα φάρμακα που συνταγογραφούνται συνήθως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV μέσω του μητρικού γάλακτος σε λιγότερο από 1%, όπως δήλωσε η Δρ Λίζα Αμπούογκι, ειδική σε θέματα παιδιατρικής HIV στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης. 

«Τα φάρμακα είναι τόσο καλά τώρα και τα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό είναι τόσο σημαντικά που βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου είναι σημαντικό να συμμετέχουμε στην κοινή λήψη αποφάσεων», δήλωσε η Αμπούογκι. Τα φάρμακα, γνωστά ως αντιρετροϊκή θεραπεία, δεν εξαλείφουν κάθε κίνδυνο μετάδοσης του HIV μέσω του μητρικού γάλακτος. «Η αποφυγή του θηλασμού είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού» συνέχισε.  

Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες των μωρών, επειδή η έρευνα δείχνει ότι η εναλλαγή μεταξύ μητρικού γάλακτος και φόρμουλας μπορεί να διαταράξει το έντερο του βρέφους με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. 

Περίπου 5.000 άτομα με HIV γεννούν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. «Σχεδόν όλοι παίρνουν φάρμακα για την καταστολή του ιού σε πολύ χαμηλά επίπεδα» εξήγησε η Αμπούογκι,  

Προτού τα φάρμακα γίνουν ευρέως διαθέσιμα, αρχής γενομένης από μια δεκαετία πριν, περίπου το 30% των λοιμώξεων από τον ιό HIV που μεταδίδονταν από τις μητέρες στα μωρά συνέβαινε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, δήλωσε η δρ Λιν Μόφενσον, σύμβουλος του Ιδρύματος Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίπου 2.000 μολύνσεις εμφανίζονταν σε βρέφη στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Σήμερα, είναι λιγότερες από 30. 

Η πολιτική της AAP έρχεται περισσότερο από ένα χρόνο αφότου τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέτρεψαν τις μακροχρόνιες συστάσεις κατά του θηλασμού από άτομα με HIV. Η εν λόγω καθοδήγηση έλεγε ότι τα άτομα που έχουν σταθερή καταστολή του ιού θα πρέπει να συμβουλεύονται σχετικά με τις επιλογές τους.

Ο μητρικός θηλασμός παρέχει ιδανική διατροφή για τα μωρά και τα προστατεύει από ασθένειες και παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου Β, σύμφωνα με έρευνες. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά από το 2010 οι γυναίκες με HIV στις αναπτυσσόμενες χώρες να θηλάζουν τα βρέφη τους και να έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Οι οδηγίες στάθμισαν τον κίνδυνο τα βρέφη να αποκτήσουν τον ιό HIV μέσω του θηλασμού και τον κίνδυνο τα μωρά να πεθάνουν από υποσιτισμό, διάρροια και πνευμονία σε μέρη όπου δεν υπάρχουν ασφαλή υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος.

Με πληροφορίες από Associated Press

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM