Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει Facebook Twitter
Κάθε θρησκεία αποτελεί έναν θεσμό ανθρώπινης επινόησης, μια γλώσσα, ένα σύστημα συμβόλων και αλληγοριών όχι καλύτερο ή χειρότερο από τα υπόλοιπα. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0


«ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;» Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που πέρασε αστραπιαία από το μυαλό του Σάλμαν Ρούσντι, καθώς έπεφτε αιμόφυρτος από τις αλλεπάλληλες μαχαιριές που του είχε καταφέρει ο 24χρονος Χαντί Ματάρ το βράδυ της 22ας Αυγούστου 2022 σε μια φιλήσυχη κωμόπολη στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Του φαινόταν παράλογα αναχρονιστικό αυτό που συνέβαινε εκείνη τη στιγμή.

«Ο κόσμος είχε προχωρήσει και το θέμα είχε κλείσει», γράφει στο «Μαχαίρι», το τελευταίο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά και περιστρέφεται γύρω από το φοβερό εκείνο περιστατικό που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, δεκαετίες μετά από την ματαίωση της φάτβα που είχε προκηρυχθεί εναντίον του μετά το «Σατανικοί Στίχοι». «Κι όμως», συνεχίζει, «να που πλησίαζε γοργά ένα είδος χρονοταξιδιώτη, ένα δολοφονικό φάντασμα από το παρελθόν».

Ο διάσημος συγγραφέας πίστευε ότι την είχε γλιτώσει –και ευτυχώς, τελικά την γλίτωσε κι αυτή τη φορά, παρά τις σφοδρές απώλειες που υπέστη– αλλά μια ματιά στην διαρκώς εύφλεκτη διεθνή επικαιρότητα είναι αρκετή για να πείσει οποιονδήποτε ότι ο θρησκευτικός φανατισμός, η θρησκευτική αντιπαράθεση είτε ως αιτία είτε ως πρόσχημα κλιμάκωσης προστριβών και συγκρούσεων, μοιάζει πιο ισχυροποιημένος από ποτέ ανά την υφήλιο.

«Η θρησκεία είναι θεμελιωδώς ζήτημα ταυτότητας. Όταν κάποιος λέει ότι είναι Εβραίος ή Χριστιανός ή Μουσουλμάνος ή Βουδιστής ή ακόμα και άθεος, δεν κάνει απαραίτητα μια δήλωση πίστης. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για δήλωση ταυτότητας».

Όπως είχε πει κι ο Γκάντι πριν από έναν αιώνα σχεδόν, «αυτοί που λένε πως η θρησκεία δεν έχει σχέση με την πολιτική, δεν ξέρουν τι είναι θρησκεία». Στις ΗΠΑ, το ένα τρίτο του πληθυσμού δηλώνουν «χριστιανοί εθνικιστές», στην πατρίδα του Γκάντι την Ινδία το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας Ναρέντρα Μόντι αναπτύσσει ένα είδος ζόρικου και επιθετικού Ινδουισμού ενώ ο ισλαμικός φονταμενταλισμός περιμένει πάντα για να δώσει νόημα στη ζωή απόκληρων του 21ου αιώνα όπως ο επίδοξος δολοφόνος του Ρούσντι. Από την άλλη, η ισλαμοφοβία δίνει και παίρνει στις εκκοσμικευμένες δυτικές κοινωνίες, οδηγώντας ακόμα και προοδευτικούς υποτίθεται ανθρώπους στη μισαλλοδοξία και στην παράνοια.

«Ο χριστιανισμός εξαπλώνεται νότια και ανατολικά ενώ το Ισλάμ βόρεια και δυτικά», λέει μιλώντας στο Jacobin ο Ρεζά Ασλάν, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους μελετητές των θρησκειών παγκοσμίως, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αλλά γνωστός και από τις τηλεοπτικές του εξορμήσεις, όπως η σειρά ντοκιμαντέρ Believer στο CNN αλλά και η δραματική σειρά The Leftovers του HBO, στην οποία υπήρξε σύμβουλος και εκτελεστικός παραγωγός (Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του «Ο ζηλωτής: Ο βίος του Ιησού του Ναζωραίου» και «Ένας είναι ο Κύριος ο Θεός μου: Οι ρίζες, η εξέλιξη και το μέλλον του Ισλάμ»).  

Παρότι ο ίδιος δεν δηλώνει άθεος ή άθρησκος –μικρός είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό, στην αμερικανική, «ευαγγελική» εκδοχή του, αργότερα όμως επέστρεψε στο «πατρογονικό» Ισλάμ– ο Ασλάν πιστεύει ότι κάθε θρησκεία αποτελεί έναν θεσμό ανθρώπινης επινόησης, μια γλώσσα, ένα σύστημα συμβόλων και αλληγοριών όχι καλύτερο ή χειρότερο από τα υπόλοιπα. Καταρρίπτει επίσης κάποιες επίμονες ψευδαισθήσεις που έχουμε (εμείς οι «κοσμικοί») για τη σύγχρονη κατάσταση της θρησκείας, όπως για παράδειγμα η εσφαλμένη εντύπωση μας ότι η ευμάρεια, η μόρφωση και η τεχνολογία μειώνουν απαραίτητα και δραστικά την επίδραση της θρησκείας σ’ ένα λαό και σε μια κοινωνία.

«Η θρησκεία δεν έχει να κάνει μόνο με πεποιθήσεις, πρακτικές και τελετουργίες», λέει ο Ασλάν. «Η θρησκεία είναι θεμελιωδώς ζήτημα ταυτότητας. Όταν κάποιος λέει ότι είναι Εβραίος ή Χριστιανός ή Μουσουλμάνος ή Βουδιστής ή ακόμα και άθεος, δεν κάνει απαραίτητα μια δήλωση πίστης. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για δήλωση ταυτότητας. Αν αυτή η ταυτότητα –όσο ηπίως κι αν εκδηλώνεται συνήθως– νιώσει ότι απειλείται, θα αναπτυχθεί, θα αντιδράσει, θα "ριζοσπαστικοποιηθεί", όπως συνέβη εσχάτως με διάφορους Εβραίους γνωστούς μου…». 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ