Στο «Animal Kingdom» η πιο τρομακτική επιδημία είναι η αλλαγή

Στο «Animal Kingdom» η πιο τρομακτική επιδημία είναι η αλλαγή *** Facebook Twitter
Ο έφηβος Πολ Κιρσέρ κλέβει τις εντυπώσεις και ο Ρομέν Ντιρί είναι παντού αξιόπιστος
0

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΟΨΗ της ταινίας του Τομά Κεϊλί, μοιραία σκέφτεσαι το «Νησί του δόκτορος Μορό» του Γουέλς − έχει μεταφερθεί ευθέως ή πλαγίως αρκετές φορές στο σινεμά, αλλά μόνο το «Island of Lost Souls» αξίζει να κρατήσουμε. Το μόνο κοινό στοιχείο με το «Ζωϊκό Βασίλειο» («The Animal Kingdom») είναι τα υβρίδια ανθρώπων και ζώων. Στο βιβλίο του Γουέλς, που ασχολείται κυρίως με την επιστημονική ηθική, αυτές οι υβριδικές υπάρξεις πρόεκυψαν από πειράματα γενετικής, εδώ είναι προϊόντα μιας φυσικής εξελικτικής διαδικασίας που, ως συνήθως, προέκυψε τυχαία. Ο Κεϊλί υπογραμμίζει τη φυσικότητά τους, δίνοντας κυρίαρχο ρόλο στο φυσικό τοπίο και στο πράσινο χρώμα εντός του κάδρου. 

Το επίτευγμα του Κεϊλί είναι ότι κατορθώνει να ενσωματώσει το φανταστικό στοιχείο ως αναπόσπαστο, απολύτως ρεαλιστικό μέρος του φιλμικού του σύμπαντος, εκεί που άλλος κινηματογραφιστής θα το προσέγγιζε με όρους αποδραστικού σινεμά, ως αξιοπερίεργο.

Όσο για το θέμα της ταινίας του, δεν έχει να κάνει με την οριοθέτηση της επιστημονικής δράσης και της ανθρώπινης παρέμβασης  στη φύση, αλλά με την αλλαγή και, πιο συγκεκριμένα, την ενδιάθετη αποστροφή του είδους μας προς αυτή. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, η πανδημική συγκυρία και τα υγειονομικά μέτρα που έφερε, ειδικά κατά το πρώτο διάστημα, όταν τα χαρακτηριστικά του «εχθρού» δεν είχαν εξακριβωθεί, αποτελούν καλό παράδειγμα για να διαπιστώσουμε ότι ακόμα και μια προσωρινή μεταβολή στον τρόπο ζωής μας με γνώμονα το κοινό καλό θα οδηγήσει σε επιθετικές αντιδράσεις, θα αντιμετωπιστεί με καχυποψία και θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φέρουμε στην επιφάνεια τις χειρότερες παρορμήσεις μας, τις οποίες σε δεύτερο χρόνο θα αποδώσουμε στην αναγκαία εκτόνωση, λόγω της καταπίεσής μας. Κι επειδή εγκυμονεί αλλαγές, ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του ιού φτάσαμε να αρνηθούμε, τον πολεμήσαμε με ανδρεία – ως γνωστόν, τίποτα δεν διώχνει αποτελεσματικότερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς από την άρνησή τους κι από τα συνθήματα στα social.

Στο «Animal Kingdom» η πιο τρομακτική επιδημία είναι η αλλαγή *** Facebook Twitter
H Αντέλ Εξαρχόπουλος εμφανίζεται στον άχαρα γραμμένο ρόλο μιας αστυνομικού, αλλά με ερμηνεία κόντρα σε ό,τι έχουμε δει από αυτήν μέχρι σήμερα.

Μέσα από την ιστορία ενός εφήβου που μεταλλάσσεται και προσπαθεί να το κρύψει από όλους, παρακολουθούμε τόσο τις εξωτερικές αντιδράσεις του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου απέναντι στην αλλαγή τμήματός του, όσο και την αμφιθυμία και τους φόβους του ίδιου του ατόμου, που διαφοροποιείται και πρέπει να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα. Ο Πολ Κιρσέρ, γιος της Ιρέν Ζακόμπ, επικοινωνεί τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του ήρωα παλινδρομώντας ερμηνευτικά μεταξύ εσωστρεφούς δραματικότητας και αφιλτράριστης εκδήλωσης –ένας γνήσιος έφηβος− και κλέβει τις εντυπώσεις, ο Ρομέν Ντιρί έτσι κι αλλιώς είναι παντού αξιόπιστος, ενώ η Αντέλ Εξαρχόπουλος εμφανίζεται στον άχαρα γραμμένο ρόλο μιας αστυνομικού, αλλά με ερμηνεία κόντρα σε ό,τι έχουμε δει από αυτήν μέχρι σήμερα, κερδίζοντας και μια υποψηφιότητα για Σεζάρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.   

Το επίτευγμα του Κεϊλί είναι ότι κατορθώνει να ενσωματώσει το φανταστικό στοιχείο ως αναπόσπαστο, απολύτως ρεαλιστικό μέρος του φιλμικού του σύμπαντος, εκεί που άλλος κινηματογραφιστής θα το προσέγγιζε με όρους αποδραστικού σινεμά, ως αξιοπερίεργο. Ο τρόπος της ενσωμάτωσης  υπογραμμίζει και τη στάση του δημιουργού απέναντι στο θέμα του – ο Κεϊλί βλέπει την αλλαγή ως δομικό στοιχείο της φύσης. Και, πολύ ορθά, δεν συγκεκριμενοποιεί την παραβολή του, επιχειρεί μια γενικότερη αναφορά στην αλλαγή, ώστε να χωρέσουν εντός της οποιεσδήποτε επιμέρους εκφάνσεις της –από την ταυτότητα φύλου ως την εισροή μεταναστευτικών ρευμάτων− ικανές να εξάρουν τις δυνάμεις της συντήρησης, τόσο εξωγενώς όσο και ενδογενώς. Κι αν ήταν λίγο πιο στοχευμένη η πλοκή, λίγο πιο συμμαζεμένη η δραματική ανάπτυξη της ιστορίας, αν είχε αφαιρεθεί το περιττό λίπος, θα είχε υπογράψει μία από τις συναρπαστικότερες προτάσεις του γαλλικού σινεμά εδώ και καιρό. 

Η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους την Πέμπτη 30 Μαΐου από τη Spentzos Films.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

125 λεπτά με την Πόπη Διαμαντάκου/ Πόπη Διαμαντάκου: «Δεν με αγγίζουν οι επιθέσεις, δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, δεν γλείφω»

Media / «Δεν υπάρχει τηλεκριτική σήμερα, όλα είναι δημόσιες σχέσεις»

Η γνωστή τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου μιλά στη LiFO για τη μακρά επαγγελματική της διαδρομή, την τηλεόραση του χθες και του σήμερα και απαντά για πρώτη φορά στα επικριτικά σχόλια που προκαλούν κατά καιρούς τα κείμενα της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ