Ιαπωνία: Έφτιαξαν πρόσωπα από αληθινό δέρμα σε ρομπότ που χαμογελούν σαν άνθρωποι

Ιαπωνία: Πρόσωπα φτιαγμένα από αληθινό δέρμα κάνουν τα ρομπότ να χαμογελούν Facebook Twitter
Η δουλειά της ομάδας του Τακαούτσι, φωτ.: University of Tokyo
0

Ιάπωνες επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να συνδέουν αληθινό «ζωντανό» δέρμα πάνω σε πρόσωπα ρομπότ, ώστε τα ανθρωποειδή να αποκτήσουν πιο ρεαλιστικές εκφράσεις του προσώπου. 

Σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Τόκιο στην Ιαπωνία, η νέα ανακάλυψη ήρθε μέσα από την αντιγραφή της δομής των ανθρώπινων ιστών. Το πρωτότυπο που δημιουργήθηκε μπορεί να μην μοιάζει πολύ με τον άνθρωπο αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή ρεαλιστικών, κινούμενων ρομπότ με αυτοθεραπευόμενο δέρμα που δεν θα σκίζεται εύκολα. 

Το τεχνητό δέρμα κατασκευάζεται στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ζωντανά κύτταρα με αποτέλεσμα όχι μόνο να είναι μαλακό, όπως το πραγματικό δέρμα, αλλά να μπορεί και να αυτοϊαθεί, αν κοπεί. 

Οι προηγούμενες προσπάθειες για την προσκόλληση δέρματος σε ρομπότ είχαν αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα προσπάθησε στο παρελθόν να χρησιμοποιήσει μικρούς γάντζους οι οποίοι όμως κατέστρεφαν το δέρμα καθώς τα ρομπότ κινούνταν. 

Ιαπωνία: Πρόσωπα φτιαγμένα από αληθινό δέρμα κάνουν τα ρομπότ να χαμογελούν Facebook Twitter
Η δουλειά της ομάδας του Τακαούτσι, φωτ.: University of Tokyo

Η μέθοδος που ακολούθησε η επιστημονική ομάδα από την Ιαπωνία

Στους ανθρώπους, το δέρμα συνδέεται με τις υποκείμενες δομές με συνδέσμους σαν μικροσκοπικά σχοινιά από εύκαμπτο κολλαγόνο και ελαστίνη. Για να το αναπαραστήσουν, οι ερευνητές άνοιξαν πολλές μικρές τρύπες στο ρομπότ και εφάρμοσαν ένα τζελ που περιείχε κολλαγόνο και στη συνέχεια το στρώμα του τεχνητού δέρματος από πάνω. Το τζελ, με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά συνδέει το δέρμα με το ρομπότ. 

«Μιμούμενοι τις δομές του ανθρώπινου δέρματος και των συνδέσμων και χρησιμοποιώντας ειδικά κατασκευασμένες οπές, πάνω σε στερεά υλικά, βρήκαμε έναν τρόπο να συνδέσουμε το δέρμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Σότζι Τακεούτσι. 

«Η φυσική ευκαμψία του δέρματος και η ισχυρή μέθοδος πρόσφυσης σημαίνουν ότι το δέρμα μπορεί να κινείται μαζί με τα μηχανικά εξαρτήματα του ρομπότ, χωρίς να σκίζεται ή να ξεφλουδίζει», συμπληρώνει.

«Μια άλλη σημαντική πρόκληση είναι η δημιουργία εκφράσεων που μοιάζουν με ανθρώπινες εκφράσεις με την ενσωμάτωση εξελιγμένων ενεργοποιητών στο εσωτερικό του ρομπότ», δήλωσε ο καθηγητής Tακεούτσι. 

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας από την Ιαπωνία, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στην έρευνα για τη γήρανση του ανθρώπινου δέρματος, τα καλλυντικά και τις χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πλαστικής χειρουργικής. 

Με πληροφορίες από BBC 

  

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Τech & Science / Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων
LIFO NEWSROOM
Το μυστήριο για την αιτία του καρκίνου στους νέους οδηγεί στο έντερο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τech & Science / Το μυστήριο για τον καρκίνο στους νέους κάτω των 50 οδηγεί στο έντερο

Πώς το Ozempic, από φάρμακο για απώλεια βάρους, θα δοκιμαστεί για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου - Οι παράγοντες κινδύνου - «Κάτι μας διαφεύγει» λένε οι επιστήμονες που ψάχνουν την αιτία εμφάνισης καρκίνου στους νέους
LIFO NEWSROOM
Πρωτότυπο ρομποτικό γάντι υπόσχεται αποκατάσταση λειτουργικότητας χεριού

Τech & Science / Πρωτότυπο ρομποτικό γάντι υπόσχεται αποκατάσταση λειτουργικότητας χεριού

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του γαντιού είναι ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει, ο οποίος ανιχνεύει την πρόθεση του χρήστη για κίνηση και ενεργοποιεί τη λειτουργία του γαντιού
LIFO NEWSROOM