Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ Facebook Twitter
Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες, αλλά περισσότερο δροσιστικά τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνες και μικροστοιχεία που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.
0

ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ SAVOIR VIVRE του καλοκαιριού είναι τόσο έντονο που πολλές φορές συμβολίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με ένα χωνάκι παγωτό ή μια φέτα δροσερό παγωμένο καρπούζι. Και αυτό συμβαίνει γιατί η πιο αγαπημένη και πιο ζεστή εποχή του χρόνου εκ των πραγμάτων θέτει κάποιους κανόνες σε ό,τι αφορά την προτίμηση στην κατανάλωση τροφίμων αλλά και την όλη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες, αλλά περισσότερο δροσιστικά τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνες και μικροστοιχεία που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία. Αποφεύγουμε τα βαριά και λιπαρά γεύματα, τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και άλλα σνακ που χαρίζουν απόλαυση, δροσιά και ενέργεια, χωρίς να μας επιβαρύνουν με περιττά συστατικά. Περιορίζουμε το αλάτι και τα καυτερά καρυκεύματα, ελαττώνουμε το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, τρώμε περισσότερο ψάρι καθώς και απ’ όλα αυτά τα κηπευτικά που έχει το μποστάνι, αυτά με τα υπέροχα χρώματα και την πολυβιταμινούχα σύσταση.

Για να λειτουργήσει το σώμα μας όσο το δυνατό καλύτερα και να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του χωρίς στρες και χωρίς να υφίσταται κράμπες από την έντονη άσκηση χρειάζεται συστατικά «καταλύτες» όπως αυτοί που περιέχονται στις πολυβιταμίνες.

Όταν κάνει ζέστη χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά, που μπορούμε να προσλάβουμε και μέσα από τα τρόφιμα, όπως υπογραμμίζει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου. Smoothies, φυσικοί χυμοί φρούτων και κρύες ντοματόσουπες μάς ενυδατώνουν όταν η έντονη εφίδρωση αυξάνει την ανάγκη του οργανισμού για υγρά. Επιπλέον, όταν κάνει ζέστη χρειαζόμαστε μικρά και συχνά εύπεπτα γεύματα. Ένα γιαούρτι με μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, δύο κριτσίνια με ένα κομμάτι τυρί, μια κρύα σούπα, μια σαλάτα με στραγγισμένα όσπρια ή πένες ολικής άλεσης αποτελούν ένα ιδανικό σνακ ή κανονικό γεύμα, ανάλογα με την ποσότητα που θα σερβίρουμε στο πιάτο. Όταν κάνει πολλή ζέστη και νιώθουμε ατονία ή πέφτει λίγο η αρτηριακή μας πίεση μπορούμε να βάλουμε λίγο παραπάνω αλάτι στη διατροφή για να νιώσουμε καλύτερα. Λίγα chips, μερικά κράκερ, ένα κομμάτι πιο αλμυρό τυρί, όπως η παρμεζάνα ή η φέτα, βοηθούν να καταπολεμήσουμε την υπόταση του καλοκαιριού.

Πολυβιταμίνες. Το έξτρα που χρειαζόμαστε

Μπορεί να θεωρούμε ότι τον χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά το καλοκαίρι είναι μια εξίσου απαιτητική περίοδος οπότε το διάβασμα και η δουλειά αντικαθίστανται με φυσική δραστηριότητα και σπορ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα καθώς αποτελούν συστατικά των ενζύμων και των συνενζύμων του οργανισμού μας. Για να λειτουργήσει το σώμα μας όσο το δυνατό καλύτερα και να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του χωρίς στρες και χωρίς να υφίσταται κράμπες από την έντονη άσκηση χρειάζεται συστατικά «καταλύτες» όπως αυτοί που περιέχονται στις πολυβιταμίνες. Θυμηθείτε ότι τις πολυβιταμίνες μπορείτε να τις παίρνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, κατά προτίμηση όχι βράδυ, γιατί όταν περιέχουν διεγερτικά και τονωτικά συστατικά ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου.

Επίσης, η λήψη των πολυβιταμινών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για να χαλάσετε το μοντέλο της διατροφής σας το καλοκαίρι. Η πλειονότητα των κηπευτικών, των ψαριών και όλων των υγιεινών τροφίμων που μπορούν να ενταχθούν καθημερινά στο διαιτολόγιό σας σάς δίνει την ευκαιρία να φτιάξετε ένα μοντέλο διατροφής που θα μπορέσετε να κρατήσετε και τον χειμώνα με όσα δίνει το χειμωνιάτικο μποστάνι, ώστε να αποφύγουμε λάθη διατροφικά που ευνοούν την έλευση χρόνιων νοσημάτων. Το ότι παίρνετε μια καλής ποιότητας πολυβιταμίνη δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρέφεστε διαρκώς με junk food. Αντίθετα, όταν η διατροφή είναι σωστή και περιέχει πολλές βιταμίνες, αλληλεπιδρά με τα συστατικά των πολυβιταμινών και δίνει ένα καλύτερο αποτέλεσμα– αντίθετα, καμιά πολυβιταμίνη στον κόσμο δεν μπορεί να σβήσει τον κακό αντίκτυπο μιας συνεχιζόμενης ανθυγιεινής διατροφής. Μαζί με τις πολυβιταμίνες φροντίζουμε να πίνουμε πολύ νερό, παράλληλα περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ και αποφεύγουμε το κάπνισμα, ενώ προσπαθούμε να τρώμε κρέας μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα, επιλέγοντας στεγνά από λίπος κομμάτια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ