Οι παράγοντες που θα κρίνουν την εκλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

Οι παράγοντες που θα κρίνουν την εκλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ Facebook Twitter
Ο Αύγουστος δεν είναι ο κατάλληλος μήνας για προβλέψεις σχετικά με το ποιος από τους υποψηφίους προηγείται. Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC
0


ΣTO ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ
και πολύ από διακοπές αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι υποψήφιοι, οι υποστηρικτές τους και οι μηχανισμοί του κόμματος εργάζονται εντατικά για την εκλογή της νέας τους ηγεσίας. 

Στις 3 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ κλείνει 50 χρόνια και το κόμμα που ίδρυσε το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό του 2024. Παρόλα αυτά, αρκετοί υποψήφιοι τον επικαλούνται αυτές τις μέρες και τον εμφανίζουν ως πηγή της πολιτικής έμπνευσής τους. Αυτό ίσως εξηγείται και από την ηλικία των ψηφοφόρων, ο μέσος όρος της οποίας είναι αρκετά υψηλός.

Ως τις 9 Σεπτεμβρίου οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τις 5.000 υπογραφές μελών που απαιτούνται για την κατάθεση της υποψηφιότητας τους. Οποιος δεν καταφέρει να βρει τον απαιτούμενο αριθμό, δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει κι άλλη αποχώρηση. Μέχρι τώρα μόνο η Μιλένα Αποστολάκη έχει αποσύρει την υποψηφιότητα της. 

«Με ποιον» είναι το ερώτημα. Με τη Νέα Δημοκρατία; η οποία ακόμα και να παραμείνει πρώτη, εαν έχει τα ποσοστά των ευρωεκλογών, θα χρειαστεί συμμάχους. Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά προσπαθώντας να φτιάξουν ένα μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση; Η απάντηση θα κρίνει ουσιαστικά και την εκλογή της ηγεσίας. 

Η τετράδα των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Αννας Διαμαντοπούλου και Παύλου Γερουλάνου φαίνεται να προηγείται (αν και κανένα έγκυρο στοιχείο δεν υπάρχει ακόμα) και να είναι οι τέσσερις που θα συγκρουστούν σκληρά όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία της εκλογής. Η επιδίωξη τους είναι να βρεθούν στους δύο που θα πάνε στον δεύτερο γύρο. Αυτή τη στιγμή όλοι είναι αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί αυτονόητο ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο και περιμένει να δει ποιος θα ειναι ο αντίπαλός του. Ωστόσο και οι υπόλοιποι τρεις πιστεύουν ότι θα πάνε στον δεύτερο γύρο. 

Ο Αύγουστος δεν είναι ο κατάλληλος μήνας για προβλέψεις σχετικά με το ποιος από τους υποψηφίους προηγείται. Γι’ αυτό τα επιτελεία τους περιμένουν τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου ώστε να έχουν μία πρώτη εικόνα και να κάνουν αλλαγές όπου χρειάζεται.  

Ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι το ΠΑΣΟΚ να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει τη δεύτερη θέση, έστω στις δημοσκοπήσεις. Αυτός θα είναι ο άμεσος στόχος όποιου και αν εκλεγεί. Ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί και πριν από την εκλογή της δικής τους νέας ηγεσίας, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Πολύ ξεκάθαρη ατζέντα δεν έχει θέσει σχεδόν κανείς από τους υποψηφίους πάντως, επειδή όλοι θέλουν να κερδίσουν ψηφοφόρους από όλες τις τάσεις. Μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιος θα εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτό θα επηρεάσει και τις δικές τους εξελίξεις. Τον περασμένο μήνα υπήρχαν 4-5 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ που συζητούσαν για συνεργασία με έναν από τους υποψήφιους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της «μεταγραφής» τους. Υπάρχουν όμως κι άλλοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ που επικοινωνούν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως και της Νέας Αριστεράς. Γενικά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο παρασκήνιο. 

Η σκέψη όλων στο ΠΑΣΟΚ, πηγαίνοντας προς την κάλπη, είναι στην επόμενη κυβέρνηση, στην οποία θέλουν να συμμετέχουν.  

«Με ποιον» είναι το ερώτημα. Με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ακόμα και να παραμείνει πρώτη, εαν έχει τα ποσοστά των ευρωεκλογών, θα χρειαστεί συμμάχους; Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά προσπαθώντας να φτιάξουν ένα μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση; Η απάντηση θα κρίνει ουσιαστικά και την εκλογή της ηγεσίας. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος θα βάλει τέλος στο Pasokification…

Οπτική Γωνία / Ποιος θα βάλει τέλος στο Pasokification

Φαντάζομαι πως όσοι ρίξουν την ψήφο τους στις κάλπες που θα ανοίξουν στις 6 Οκτωβρίου για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν σε έναν πρόεδρο που θα τους φέρει σχετικά σύντομα στην εξουσία. Που, με άλλα λόγια, θα δώσει τέλος στον εφιάλτη του Pasokification.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Η αβάσταχτη ελαφρότητα της αντιπολίτευσης…

Οπτική Γωνία / Η αβάσταχτη ελαφρότητα της αντιπολίτευσης

Θεωρητικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεδομένων των συνθηκών, θα έπρεπε τώρα να μετράνε πολιτικά κέρδη και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν, σε συνεργασία ή μεμονωμένα, σε σύντομο χρόνο την εξουσία. Αντί γι’ αυτό, συνεχίζουν να κινούνται με πολιτική μιζέρια, να αναλώνονται σε έντονα φαινόμενα εσωστρέφειας και ανάδειξης προσωπικών φιλοδοξιών των στελεχών τους, να αδυνατούν να συγκροτήσουν μια πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας που θα προσελκύσει μεγάλες ομάδες πολιτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

Συνέντευξη / Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

«Προσωπικό, ιδέες, όραμα: Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα ό,τι χρειάζεται για να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία του, Παύλο Γερουλάνο, αλλά «πρέπει να διορθώσει τα λάθη του», όπως εξηγεί σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη LiFO.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ