Τα μικροπλαστικά διεισδύουν στον εγκεφαλικό ιστό, δείχνουν μελέτες - Επιστήμονες ζητούν να κηρυχθεί συναγερμός

Τα μικροπλαστικά διεισδύουν στον εγκεφαλικό ιστό, δείχνουν μελέτες - Επιστήμονες ζητούν να κηρυχθεί συναγερμός Facebook Twitter
0

Ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι τα μικροπλαστικά συσσωρεύονται σε κρίσιμα ανθρώπινα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να ζητούν πιο επείγουσες ενέργειες για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης.

Μελέτες έχουν ανιχνεύσει μικροσκοπικά θραύσματα και κηλίδες πλαστικού σε ανθρώπινους πνεύμονες , πλακούντες, αναπαραγωγικά όργανα, συκώτια, νεφρά, αρθρώσεις γονάτων και αγκώνων, αιμοφόρα αγγεία και μυελό των οστών.

Δεδομένων των ευρημάτων της έρευνας, «είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να κηρυχθεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη» για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, δήλωσε ο Σεντάτ Γκιουντοουντού, ο οποίος μελετά μικροπλαστικά στο Πανεπιστήμιο Τσουκούροβα στην Τουρκία.

Οι άνθρωποι εκτίθενται σε μικροπλαστικά – που ορίζονται ως θραύσματα διαμέτρου μικρότερης από 5 mm – και στις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών από την εκτεταμένη πλαστική ρύπανση στον αέρα, το νερό, ακόμη και τα τρόφιμα.

Οι κίνδυνοι για την υγεία των μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστοί. Πρόσφατες μελέτες μόλις αρχίζουν να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαφόρων καταστάσεων όπως το οξειδωτικό στρες , το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη και φλεγμονή, καθώς και σε καρδιαγγειακές παθήσεις .

Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης συνδέσει τα μικροπλαστικά με ζητήματα γονιμότητας , διάφορους καρκίνους, διαταραγμένο ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένη μάθηση και μνήμη.

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος κυβερνητικά πρότυπα για τα πλαστικά σωματίδια σε τρόφιμα ή νερό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος εργάζεται για τη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών για τη μέτρησή τους και χορηγεί επιχορηγήσεις από το 2018 για την ανάπτυξη νέων τρόπων για τον γρήγορο εντοπισμό και την ποσοτικοποίησή τους.

Η εύρεση μικροπλαστικών σε όλο και περισσότερα ανθρώπινα όργανα «εγείρει πολλές ανησυχίες», δεδομένων των όσων γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις στην υγεία στα ζώα, τις μελέτες ανθρώπινων κυττάρων στο εργαστήριο και τις αναδυόμενες επιδημιολογικές μελέτες, δήλωσε η Bethanie Carney Almroth , οικοτοξικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. «Είναι τρομακτικό, θα έλεγα».

Σε μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες που προέκυψαν οι ερευνητές βρήκαν μια ιδιαίτερα ανησυχητική συσσώρευση μικροπλαστικών σε δείγματα εγκεφάλου. Μια εξέταση των συκωτιών, των νεφρών και των εγκεφάλων μέσω νεκροτομών σε σώματα διαπίστωσε ότι όλα περιείχαν μικροπλαστικά, αλλά τα 91 δείγματα εγκεφάλου περιείχαν κατά μέσο όρο περίπου 10 έως 20 φορές περισσότερα από τα άλλα όργανα. Τα αποτελέσματα προκάλεσαν σοκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Μάθιου Κάμπεν , τοξικολόγο και καθηγητή φαρμακευτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 24 από τα δείγματα εγκεφάλου, τα οποία συλλέχθηκαν στις αρχές του 2024, μέτρησαν κατά μέσο όρο περίπου 0,5% πλαστικό κατά βάρος.

«Είναι αρκετά ανησυχητικό», είπε ο Κάμπεν. «Υπάρχει πολύ περισσότερο πλαστικό στον εγκέφαλό μας από ό,τι θα φανταζόμουν ή θα ένιωθα άνετα». Η μελέτη περιγράφει τον εγκέφαλο ως «έναν από τους πιο μολυσμένους με πλαστικά ιστούς που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής».

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 12 δείγματα εγκεφάλου από άτομα που είχαν πεθάνει με άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτοί οι εγκέφαλοι περιείχαν έως και 10 φορές περισσότερο πλαστικό κατά βάρος από τα υγιή δείγματα.

«Δεν ξέρω πόσο περισσότερο πλαστικό μπορεί να γεμίσει ο εγκέφαλός μας χωρίς να προκαλέσει κάποια προβλήματα», είπε ο Κάμπεν.

Η δημοσίευση βρήκε επίσης ότι η ποσότητα μικροπλαστικών σε δείγματα εγκεφάλου από το 2024 ήταν περίπου 50% υψηλότερη από το σύνολο των δειγμάτων που χρονολογούνται το 2016, υποδηλώνοντας ότι η συγκέντρωση μικροπλαστικών που βρέθηκαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο αυξάνεται με παρόμοιο ρυθμό με αυτόν που βρίσκεται στο περιβάλλον. Τα περισσότερα από τα όργανα προέρχονταν από το γραφείο του ιατρικού ερευνητή στο Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού, ο οποίος ερευνά πρόωρους ή βίαιους θανάτους.

«Μπορείτε να τραβήξετε μια γραμμή - αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι συνεπές με αυτό που βλέπετε στο περιβάλλον», είπε ο Κάμπεν.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναφέρει σε δήλωση στον ιστότοπό της ότι «τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι τα επίπεδα μικροπλαστικών ή νανοπλαστικών που ανιχνεύονται στα τρόφιμα αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία».

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι τα άτομα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την έκθεσή τους αποφεύγοντας τη χρήση πλαστικού στην προετοιμασία του φαγητού, ειδικά όταν ψήνουν μικροκύματα, να πίνουν νερό βρύσης αντί για εμφιαλωμένο νερό και να προσπαθούν να αποτρέψουν τη συσσώρευση σκόνης, η οποία είναι μολυσμένη με πλαστικά. Ορισμένοι ερευνητές συμβουλεύουν να τρώει ο κόσμος λιγότερο κρέας, ειδικά επεξεργασμένα προϊόντα.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM