Η Γαύδος, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και ο υπερτουρισμός

ΕΠΕΞ Η Γαύδος, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και ο υπερτουρισμός Facebook Twitter
Tο πρόβλημα που προέκυψε στη Γαύδο αναδεικνύει τα πολυάριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τουριστικοί προορισμοί που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Φωτ.: Νίκος Λιμπερτάς/ SOOC
0


Η ΓΑΥΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ νοτιότερο σημείο της Ευρώπης και αποτελεί για πολλούς επισκέπτες ένα ιδανικό καλοκαιρινό ησυχαστήριο. Σ’ αυτούς ανήκει και ο Γιώργος Τζάνερης, ιδιοκτήτης της Gallery Genesis, ο οποίος λατρεύει να επισκέπτεται κάθε χρόνο το νησί που βρίσκεται καταμεσής του Λιβυκού Πελάγους. Φέτος, όμως, οι διακοπές του ίδιου και των φίλων του εξελίχθηκαν σε μια κόλαση.

«Είμαστε μια παρέα 14 ατόμων, εκ των οποίων οι 12 νόσησαν με γαστρεντερίτιδα», μου λέει στην αρχή της συζήτησής μας και στη συνέχεια περιγράφει όσα δυσάρεστα ακολούθησαν: «Αρχικά, μας θορύβησαν τα συμπτώματα που είχαμε οι περισσότεροι. Άλλοι παρουσίασαν υψηλό πυρετό, άλλοι διάρροιες, άλλοι εμετούς και κάποιοι συνδυασμό όλων των παραπάνω. Προφανώς, όλο αυτό ήταν κάτι που μας ανησύχησε. Ωστόσο, επειδή γνωρίζουμε τις δυσκολίες του νησιού ως προς τα θέματα περίθαλψης και τις ελλιπέστατες υπηρεσίες υγείας, προνοούμε ώστε να έχουμε πάντα μαζί μας ένα μικρό φαρμακείο.

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγμάτων κοπράνων που αναλύθηκαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων, δεν οφείλονταν τελικά στο νερό, αλλά σε νοροϊό.

Μέσα σε λίγες ώρες σήμανε υγειονομικός συναγερμός στη Γαύδο, επειδή η κατάσταση ξέφευγε και έπαιρνε διαστάσεις επιδημίας. Παραμείναμε στα δωμάτια και δεν θελήσαμε να επιβαρύνουμε το μικρό ιατρείο του νησιού. Αντιλαμβάνεστε τις εικόνες που είδαμε και ζήσαμε, που ντρέπομαι και να τις περιγράψω. Δεν το χωρεί ο νους ενός πολιτισμένου ανθρώπου. Διαρκώς ήθελες να πηγαίνεις στην τουαλέτα και τα χειρότερα ήρθαν αργότερα», αφηγείται με οργισμένο ύφος.   

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ακολούθησε διαμάχη ανάμεσα στους τοπικούς φορείς, ενώ οι πρώτες πληροφορίες εντόπιζαν το πρόβλημα στους αγωγούς ύδρευσης. Επικοινωνήσαμε με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Θανάση Τσακρή για να μας διαφωτίσει όσον αφορά τις προεκτάσεις αυτού του θέματος. Αρχικά, εκφράζω την απορία μου για το πώς μεταδίδεται ο ιός.

cover
Θανάσης Τσακρής, 
καθηγητής Μικροβιολογίας

Ο κ. Τσακρής εξηγεί: «Η γαστρεντερίτιδα είναι λοίμωξη του γαστρεντερικού σωλήνα που προσβάλλει κυρίως το στομάχι και το έντερο. Οφείλεται συνήθως σε ιούς και λιγότερο συχνά σε κάποιο βακτήριο ή παράσιτο. Στους ενήλικες πιο συνηθισμένη αιτία είναι η μόλυνση από διάφορους τύπους νοροϊών, ενώ στα παιδιά από ροταϊούς: η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία διαρροϊκής νόσου παγκοσμίως.

Οι βακτηριακές γαστρεντερίτιδες οφείλονται κυρίως στο καμπυλοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο. Η μετάδοση γίνεται μέσω ακατάλληλα παρασκευασμένων ή διατηρημένων τροφών ή μολυσμένου ύδατος, αλλά και από την επαφή μας με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα. Μεταδίδεται δηλαδή άμεσα ή έμμεσα από άτομο που ήδη νοσεί».

Τι μπορεί να σημάνει, λοιπόν, για ένα μικρό νησί το φαινόμενο του υπερπληθυσμού σε θέματα υγιεινής; «Ο συγχρωτισμός αποτελεί οπωσδήποτε καθοριστικό παράγοντα διασποράς της γαστρεντερίτιδας. Δεν είναι τυχαίο ότι η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αλλά και της μετάδοσής της παρατηρείται ιδιαίτερα τον χειμώνα, λόγω της στενότερης επαφής των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους. Επίσης, οι ιοί μπορούν να επιβιώνουν σε επιφάνειες έως και 72 ώρες, ενώ ακόμα και μια μικρή “ποσότητά” τους, μόλις 10 ιικά σωματίδια, είναι αρκετή για να μολυνθεί κάποιος που βρίσκεται στον ίδιο χώρο», επισημαίνει ο κ. Τσακρής.

cover
Βασίλης Αμβροσιάδης,
γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Γαύδου

Το νησί δεν διαθέτει κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, ενώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Γαύδου Βασίλης Αμβροσιάδης, «υπάρχει μια υποψία ότι οι βόθροι επικοινωνούν με τα πηγάδια, και το καλοκαίρι, που η στάθμη τους ανεβαίνει, δημιουργείται αυτό το πρόβλημα». Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγμάτων κοπράνων που αναλύθηκαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων, δεν οφείλονταν τελικά στο νερό, αλλά σε νοροϊό.

Στο σημείο αυτό ρωτώ τον καθηγητή Μικροβιολογίας τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μου απαντά: «Το πόσιμο νερό, αν έχει μολυνθεί με λύματα, μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή διασποράς του νοροϊού. Επομένως δεν είναι επιστημονικά ακριβές να λέμε ότι δεν ευθύνεται το δίκτυο ύδρευσης. Και δεν αναφέρομαι ειδικά στη Γαύδο, γιατί δεν έχω εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, μιλάω γενικά».

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, σε δηλώσεις της σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια ένδειξη για επικίνδυνη μεταβολή στο υδροαποχετευτικό σύστημα του νησιού. «Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και ουδέποτε έχει υπάρξει απειλή για την υγεία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το νερό της Γαύδου, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον», υποστήριξε. Παράλληλα, η δήμαρχος Γαύδου απέδωσε τη μεγάλη διασπορά στο γεγονός ότι με την κορύφωση του Δεκαπενταύγουστου και των γενικότερων εορτασμών, ο συνωστισμός σε διάφορα σημεία συντέλεσε στην τάχιστη μεταφορά του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

cover
Λίλιαν Στεφανάκη,
δήμαρχος Γαύδου

Αντιθέτως, σε ανακοίνωσή της η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η τελευταία ανάλυση του νερού έγινε στις 13 Οκτωβρίου 2023. «Δηλαδή, το ότι όλο το νησί νοσεί από γαστρεντερίτιδα δεν είναι κάτι ανησυχητικό από μόνο του ως γεγονός και, εν τέλει, ποια είναι η στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα;», διερωτήθηκαν στην ανακοίνωσή τους και ζήτησαν να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα που έθεσαν, κατηγορώντας παράλληλα τους αρμόδιους για «απραξία».

Για τον Γιώργο Τζάνερη, πάντως, και την παρέα του, όλες αυτές οι αντεγκλήσεις, όπως και η μετάθεση των ευθυνών που ακολούθησαν, είναι παντελώς αδιάφορες. Και προσθέτει: «Μας εντυπωσίασε αρνητικά το γεγονός ότι κανείς δεν μας ζήτησε μια συγγνώμη για όλη αυτή την ταλαιπωρία που ζήσαμε.

Ήμασταν παρόντες σε μια τριτοκοσμική κατάσταση η οποία ήταν απερίγραπτη και το μόνο που ενδιέφερε τους ιθύνοντες της τοπικής κοινωνίας ήταν το πού θα αποδώσουν τις ευθύνες. Ποσώς με ενδιαφέρει αν φταίει το νερό ή ο ιός ή οι κατασκηνωτές ή ο οποιοσδήποτε άλλος.

Οι επισκέπτες προσπαθούσαν να φύγουν απ’ το νησί, αλλά δυστυχώς όσοι διέθεταν αυτοκίνητα ήταν αδύνατον να αλλάξουν τα εισιτήρια. Υπήρχε κάποιο σχέδιο, κάποιες προτάσεις για το τι θα κάνουμε ή λύσεις για όλα όσα προέκυψαν;

Αναρωτιόμασταν καθημερινά τι έχει συμβεί και ήταν θλιβερό ότι η λύση που δόθηκε ήταν να κοπεί το νερό, σε ένα μέρος όπου εξαιτίας των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας το χρειαζόσουν οπωσδήποτε. Οι εικόνες που είδαμε ήταν αδιανόητες, αφού αρκετός κόσμος έπαιρνε στρώματα θαλάσσης και πήγαινε να κοιμηθεί κοντά σε μαγαζιά προκειμένου να έχει κοντά του τουαλέτες.

cover
Γιώργος Τζάνερης, ιδιοκτήτης της Gallery Genesis

Κανείς δεν έσπευσε να μας μοιράσει νερά και δεν υπήρξε καμία φροντίδα, σε ένα ακριτικό νησί το οποίο επιλέγουμε συνειδητά να ενισχύουμε οικονομικά. Κάνουν, όμως, τα πάντα για να μας διώξουν. Είναι δυνατόν ομάδες πολιτών της Γαύδου να κάνουν έκκληση για φάρμακα όταν απέναντί σου είναι τα Σφακιά; Δηλαδή αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο πλέον στο νησί;», αναρωτιέται και ο θυμός ξεχειλίζει για όλα όσα πρωτόγνωρα βίωσαν.

Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα που προέκυψε στη Γαύδο αναδεικνύει τα πολυάριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τουριστικοί προορισμοί που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Τους καλοκαιρινούς μήνες σε μέρη όπως η ακριτική Γαύδος οι ανάγκες υπερδιπλασιάζονται και όταν δεν υπάρχει στρατηγική στόχευση ως προς την επάρκεια ιατρικής περίθαλψης, σχετικών υπηρεσιών υγείας, αλλά και γιατρών, όταν οι κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές δομές, όταν τα δρομολόγια των πλοίων είναι συγκεκριμένα και παραμένουν προβληματικά ακόμη και τη θερινή περίοδο, η ανασφάλεια των επισκεπτών και όσων θέλουν να περάσουν κάποιες ανέμελες μέρες στο νησί αυξάνεται.

ΕΠΕΞ Η Γαύδος, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και ο υπερτουρισμός Facebook Twitter
Σε τόπους όπως η ακριτική Γαύδος κάθε χρόνο παρατηρούνται ολοένα και εντονότερες πιέσεις που ασκούνται στις υποδομές και τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Κάθε μέρος όμως πρέπει να αντιμετωπίζεται με διαφορετικά κριτήρια. Οι υποδομές στη Γαύδο είναι οριακές. Φωτ.: Νίκος Λιμπερτάς/ SOOC

Τα προβλήματα του υπερτουρισμού

Θέτω όλους αυτούς τους προβληματισμούς στον ομότιμο καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κ. Πάρι Τσάρτα, ο οποίος εστιάζει στην ανάγκη δυναμικής διαχείρισης των πόρων αλλά και στις επιπτώσεις του υπερτουρισμού, οι οποίες είναι εμφανείς σε πολλές περιοχές, όπως επί παραδείγματι στη Γαύδο: «Πρώτα απ’ όλα, σε τόπους όπως η ακριτική Γαύδος κάθε χρόνο παρατηρούνται ολοένα και εντονότερες πιέσεις που ασκούνται στις υποδομές και τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Κάθε μέρος όμως πρέπει να αντιμετωπίζεται με διαφορετικά κριτήρια. Οι υποδομές στη Γαύδο είναι οριακές.

cover
Πάρις Τσάρτας,
ομότιμος καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Κάποτε μιλούσαμε για τη μαζικοποίηση του εναλλακτικού τουρισμού και ακόμη οι τοπικοί φορείς παρόμοιων προορισμών δεν έχουν θέσει έναν περιορισμό στον αριθμό των τουριστών που μπορούν να φιλοξενήσουν χωρίς να υποβαθμιστούν οι φυσικοί πόροι και οι υποδομές. Αυτός παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας στη συζήτηση για τον υπερτουρισμό. Προφανώς δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τη Γαύδο με τον ίδιο τρόπο που θα θέσεις κάποιους κανόνες στις ροές των τουριστών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Ωστόσο, όλα είναι θέμα διαχείρισης και οι ομάδες συμφερόντων, ουσιαστικά αυτό που λέμε οι ντόπιοι του νησιού, πρέπει οπωσδήποτε να εμπλακούν και να μη συμπεριφέρονται ως επιτήδειοι ουδέτεροι. Να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη του τουρισμού και τη διαχείριση των πόρων. Να καθορίσουν όρια και κανόνες στις ημερήσιες επισκέψεις και να εφαρμόσουν στρατηγικές διαχείρισης οι οποίες θα περιλαμβάνουν τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από τις τοπικές αρχές και τις τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι τους ίδιους τους τουρίστες.

Ας μην επικεντρωνόμαστε μόνο στην αύξηση των αριθμών, αλλά να δίνουμε τη δέουσα σημασία και στη σωστή κατανομή των τουριστικών εσόδων στην περιφέρεια και επιπρόσθετα αυτό να πραγματοποιείται με αξιολογικά κριτήρια και τήρηση των ισορροπιών. Άλλωστε, η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος απαιτεί συνέργειες. Τα συγκρουόμενα συμφέροντα και η αδιαφορία επιτείνουν τα προβλήματα που αναδείξαμε και δυστυχώς θα μεγεθύνονται διαρκώς όταν στηριζόμαστε μόνο στην προσπάθεια απορρόφησης ολοένα και μεγαλύτερου πλήθους τουριστών».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθοδόν προς τις 28 Φεβρουαρίου

Οπτική Γωνία / Ιδιωτικό πένθος, δημόσια αξιοπρέπεια και άλλες (παράξενες) εκκλήσεις. Καθοδόν προς τις 28 Φεβρουαρίου

«Η αυτοϋπονόμευση της δημοκρατίας δεν συντελείται μόνο από τις γαιδουροφωνάρες των τραμπικών ακροδεξιών αλλά και από τις φορτικές υποδείξεις για "αξιοπρεπή σιωπή" και στις προσβλητικές ιερεμιάδες εκ μέρους των νεοσυντηρητικών μας ορθολογιστών».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Είναι οι σπάνιες γαίες ο νέος χρυσός;

Βασιλική Σιούτη / Είναι οι σπάνιες γαίες ο νέος χρυσός;

Η δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος του Ντόναλντ Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας και της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο της συναλλακτικής πολιτικής που ακολουθεί, ανέδειξε τη γεωπολιτική αξία που έχουν αποκτήσει. Γιατί ανταγωνίζονται για αυτές οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πώς οι γερμανικές εκλογές μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική ισορροπία της Ευρώπης

Οπτική Γωνία / Πώς οι γερμανικές εκλογές μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική ισορροπία της Ευρώπης

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το 25% των ευρωπαϊκών λαών έγιναν φασίστες και ναζιστές», λέει στη LiFO η Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Όσοι κινδυνολογούσαν, αναμένοντας ξαφνικά να καταστραφεί η ετερόφυλη οικογένεια, έπεσαν έξω»

Οπτική Γωνία / Ένας χρόνος ισότητας στον γάμο: οι αριθμοί, τα δικαιώματα και οι παραλείψεις

«Όσοι κινδυνολογούσαν, αναμένοντας ξαφνικά να καταστραφεί η ετερόφυλη οικογένεια, έπεσαν έξω», λέει στη LiFO η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακροβατώντας / Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακόμα και αν τα ΜΜΕ καταρρίπτουν κάθε τόσο τα ψέματα του Τραμπ, του Βανς και όλων των απίθανων αυτών τύπων, αυτοί έχουν στα χέρια τους ένα υπερόπλο που λέγεται «μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Κώστας Γιαννακίδης: «Ο Κασσελάκης είναι μια αποτυχημένη βαλκανική αμερικανιά»

Οπτική Γωνία / Κώστας Γιαννακίδης: «Ο Κασσελάκης είναι μια αποτυχημένη βαλκανική αμερικανιά»

Ο γνωστός δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός σχολιάζει με τον δικό του καυστικό τρόπο την επικαιρότητα, την πολιτική και την τηλεόραση, ενώ μιλά για τη ζωή και την πορεία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λύση δεν είναι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας

Ακροβατώντας / Λύση δεν είναι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας

Όλες οι απώλειες εδώ και χρόνια είναι προς τα δεξιά κι αυτό δεν αλλάζει, παρά τις προσπάθειες επαναπατρισμού ψηφοφόρων με την υιοθέτηση, έστω εν μέρει, της ατζέντας της ακροδεξιάς. Το αντίθετο συμβαίνει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ