Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα

0

Είναι εδώ και κάποιο καιρό που η Αθήνα έχει αρχίσει να πίνει ποτά από νωρίς, και αυτό φαίνεται στην κατεύθυνση που έχουν πάρει οι νέες της (πολυαναμενόμενες) αφίξεις. Κάποια από τα μαγαζιά που έρχονται τους επόμενους μήνες θα ανοίγουν απόγευμα, για να τα επισκεπτόμαστε αμέσως μετά το γραφείο –πόσοι πάνε σπίτι να αλλάξουν πια;– και θα σβήνουν τα φώτα τους τα μεσάνυχτα. Έτσι θα κινηθεί το Amore spritzeria που θα εμφανιστεί σε μια πολύ ζωντανή πιάτσα του Νέου Κόσμου και θα είναι ό,τι μαρτυρά το όνομά του, ένα μέρος αφιερωμένο στα απεριτίβο, τα ποτά που είθισται να καταναλώνονται νωρίς, έχουν χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς – είναι μια ιστορία που ξεκινάει (μάλλον) στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα - αρχές δέκατου ένατου στη Βενετία και φτάνει μέχρι σήμερα. Και όταν λέω «αφιερωμένο» το εννοώ· δεν θα βρείτε διαθέσιμα εκεί όλα τα υπόλοιπα ποτά που περιμένετε να διαθέτει ένα μπαρ. Θα έχει λίγο κρασί από τον ντόπιο αμπελώνα και μπίρα, ένα τζιν και ένα ουίσκι επειδή αρέσει στη Σκεύη Ερωτοκρίτου. Tο Amore spritzeria θα τα κάνει όλα απλά και κλασικά, θα κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς. Θα έχει ψυγείο με αλλαντικά και τυριά, ελληνικά κατά κύριο λόγο. 

Downtown αυτήν τη φορά, στο κέντρο με τη στενή του έννοια και σε ένα από τα μικρά στενά που διακλαδώνονται από την οδό Κολοκοτρώνη, θα ανοίξει σύντομα άλλο ένα μέρος που θα σβήνει τα φώτα και την curated μουσική του τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για το wine bar του Chris Kontos, του φωτογράφου και εκδότη του «Kennedy» magazine. Ο ίδιος έχει φτιάξει μια λίστα με φυσικά και ήπιας παρέμβασης κρασιά τα οποία γνωρίζει καλά και αγαπάει, και θα τα εισάγει ο ίδιος από τη Γαλλία, αφού δεν κυκλοφορούν στην πόλη. Το φαγητό που θα συνοδεύει την οινική του λίστα με τις 50-60 ετικέτες θα περιλαμβάνει κονσέρβες με ψάρια από την Ισπανία, ένα τυρί που θα αλλάζει κάθε μήνα, προζυμένιο ψωμί και ένα λάδι που έχει τη δική του ιστορία. Όση σημασία έχει δώσει στα κρασιά που θα προσφέρει άλλο τόσο βάρος έχει ρίξει στον ήχο, για τον οποίο έχει βάλει στόχο να είναι λες και τον ακούμε live, στον δρόμο που χάραξαν οι Ιάπωνες με τα listening bars. Μήπως τα early drinks θα είναι το φόρτε μας φέτος;

Στην περιοχή του Κεραμεικού, που έχει πια και γαστρονομική πιάτσα πέρα από τα μπόλικα καφενεία της, θα εμφανιστούν πριν από τις γιορτές μια χύμα pizzeria και μια osteria. O Bασίλης Στεφανάκης και η Ελένη Σαράντη πέρασαν έξι μήνες ταξιδεύοντας στην Ιταλία για να βρουν αυτό που ήθελαν να φτιάξουν. Ξεκίνησαν από την Μπολόνια, συνέχισαν στη Ρώμη, κατέβηκαν στη Νάπολη και έφτασαν στη Σικελία, έκαναν έρευνα για ένα φαγητό που θεωρητικά μάς είναι πολύ γνώριμο και οικείο στην Αθήνα. Μαζί με την οικογένεια της σεφ και τους ανθρώπους που έχουν φτιάξει σημεία φαγητού όπως το Lost Athens και το φρέσκο Dogpound, θα στήσουν σε μια εσωτερική αυλή της περιοχής την Osteria Mamma που θα προσφέρει ένα μικρό μενού, τις Κυριακές θα ετοιμάζει ένα ιταλικό μαγειρευτό και θα έχει μια πλούσια κάβα με 250 κρασιά κυρίως από Ιταλία – μια λίστα επιμελημένη από τον head sommelier του διάστερου Delta, Τηλέμαχο Παπανδρέα

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Αυτόν τον χειμώνα περιμένουμε πολύ hot μπαρ αφίξεις, με ηχηρές υπογραφές. Σε μια περιοχή όπου στις αρχές των ’10s έγινε προσπάθεια να αναπτυχθεί μια νυχτερινή πιάτσα, αλλά έσβησε γρήγορα, θα δημιουργηθούν όχι ένα αλλά τρία διαφορετικά μπαρ που θα λειτουργούν κάτω από την ίδια στέγη. Πίσω από αυτό το πολλά υποσχόμενο εγχείρημα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η ομάδα του Abstract στο Παγκράτι και ο Δημήτρης Ρούσσος, ονόματα που μας κάνουν να περιμένουμε με ανυπομονησία το τελικό αποτέλεσμα. Στο υπόγειο του κτιρίου, που βρίσκεται στο δρομάκι το οποίο οδηγεί από την Αιόλου στη Σταδίου, θα βρούμε κάτι που θα είναι διαδραστικό και θα συμπεριλαμβάνει το ποτό, και δεν έχει συμβεί στην Αθήνα, στην Ελλάδα ή στον κόσμο – αυτό υπόσχονται.

Άλλη μια ομάδα που σαρώνει πίσω από τις μπάρες, αυτή του The Bar In Front Of The Bar και του Rumble in the Jungle, επιχειρεί από τα χαμηλά στα ψηλά… κυριολεκτικά, από τον πεζόδρομο της Πετράκη στο Taratsa Athens, που βρίσκεται στον αριθμό 60 της οδού Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, όπου θα μπορούμε πια να απολαμβάνουμε με θέα τις ιδέες τους στα κοκτέιλ και την κουζίνα τους, που έχει αναλάβει να τρέξει ο ταλαντούχος Αλέξανδρος Καρακατσάνης, δίνοντάς της ελληνική κατεύθυνση με έντονο ανατολίτικο στοιχείο. 

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Το Τaratsa Athens βρίσκεται στον αριθμό 60 της οδού Μητροπόλεως στο Σύνταγμα.
Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Η θέα από το Τaratsa Athens

Επίσης, σε περίπου δύο μήνες από τώρα περιμένουμε το μπαρ του Hλία Μαρινάκη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην άνοδο της αθηναϊκής μπαρ σκηνής στο σημερινό υψηλό επίπεδο. Θα βρίσκεται στην πιάτσα των Ιλισίων που ανεβαίνει, θα λέγεται Quinn’s, θα έχει βιδωτά σκαμπό, παγωμένα κοκτέιλ, μη προβλέψιμο bar food, και στόχος του είναι να γίνει διαχρονικό – η αλήθεια είναι ότι μας λείπουν τα μπαρ που παλιώνουν ωραία.

 

Στην Κυψέλη, στον χώρο ενός παλιού ζαχαροπλαστείου, του Τέλειον, ο Κωνσταντίνος Πολατίδης (Street outdoors, Angie Discoteque) και ο Πέτρος Χυτήρης μαζί με τον Γιάννη Κοντογεωργάκη (Apollo Palm) και τον Θανάση Χατζόπουλο ετοιμάζουν το Τέλειον Hi-Fi bar που θα ποντάρει στον ήχο του –όπως και το προαναφερθέν Kennedy– και θα είναι ένα ποτάδικο που θα εμφανιστεί προς το τέλος του φθινοπώρου. 

Μετά την ανανέωση και επιστροφή του εμβληματικού θερινού της σινεμά αυτό το καλοκαίρι, το μεγάλο opening του χειμώνα θα είναι αυτό της Αίγλης Ζαππείου. Στα μέσα του φθινοπώρου πέντε ακόμα χώροι θα ανοίξουν τις πόρτες τους: ένας all-day, ένα εστιατόριο, καθώς και τρεις χώροι εκδηλώσεων. Οι αλλαγές εκεί θα είναι ριζικές: ξέρουμε πως γκρεμίστηκε και ξαναφτιάχτηκε, πως δεν έχει μείνει ούτε πρόκα ούτε καλώδιο από την παλιά της εποχή. Θα συναντήσουμε κάτι εντελώς νέο με back to the classics στοιχεία και σύγχρονη ματιά, κάτι το εξωστρεφές. Φαίνεται πως θα είναι το re-branding που θα συζητηθεί. 

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων ο Άρης Βεζενές θα ανοίξει πολύ σύντομα μια σύγχρονη ταβέρνα, το Manari. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Προς Σύνταγμα μεριά, πολύ ενδιαφέροντα νέα έχει και ένας από τους πιο δυνατούς παίκτες της γεύσης της Αθήνας, ο Άρης Βεζενές. Το Ekiben, το κορυφαίο γευστικά street food concept του που ξεκίνησε με έμπνευση από την παράδοση των bento boxes, των γρήγορων γευμάτων που άνθησαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ιαπωνίας κατά τον 19ο αιώνα, επεκτείνεται και μεγαλώνει. Έτσι θα δημιουργηθεί μια σάλα στην οποία θα μπορούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό του, και όχι μόνο στο μοναστηριακό τραπέζι με τις λίγες θέσεις που διέθετε μέχρι τώρα το ιαπωνικό market της Σκούφου, το Ikigai. Εκεί θα ανοίξει και το Birdman records, ένα δισκοπωλείο που θα λειτουργεί ως η άτυπη είσοδος στο Ekiben, θα φιλοξενεί λάιβ, ενώ θα κυκλοφορεί και τα δικά του EP. Λίγο πιο πέρα, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων ο ίδιος θα ανοίξει πολύ σύντομα το Manari, και σε αυτό θα συνεργαστεί με τον Λέλο Γεωργόπουλο και τον Σωκράτη Τούλια. Θα είναι μια σύγχρονη ταβέρνα που δεν θα έχει τίποτα το nouveau, το προχώ, το εξεζητημένο. Η nose-tο tail προσέγγιση στην οποία μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια ο Άρης Βεζενές θα εφαρμοστεί και εκεί, τα ψησίματα θα γίνονται σε ανοιχτή φωτιά, τα κρασιά θα είναι budget, το μενού και η πρώτη ύλη απόλυτα ελληνικά. Aναμένουμε ένα προσεγμένο μέρος για να φάμε παϊδάκι σωστό και προσιτό μαζί με τα παρελκόμενα μιας ταβέρνας στο κέντρο της Αθήνας. 

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
H Hytra θα παραμείνει στη σάλα του Fuga στο Μέγαρο Μουσικής.

Η βραβευμένη με ένα αστέρι Μichelin Hytra, που μετακόμισε στα τέλη της άνοιξης στη σάλα του Fuga, στο Μέγαρο Μουσικής, θα παραμείνει εκεί και τον χειμώνα, ενώ αναμένεται να μεταφερθεί πολύ αργότερα, το καλοκαίρι του ’25, σε έναν χώρο που χτίζεται από την αρχή. Όσο για τις φήμες που ήθελαν την επίσης μονάστερη Σπονδή να μετακομίζει, δεν ισχύουν, παραμένει στη θέση της, στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, και ετοιμάζεται φέτος να ανακοινώσει βραδιές γαστρονομίας όχι μόνο με ονόματα από το εξωτερικό αλλά και με ανθρώπους που πέρασαν από αυτήν και διέπρεψαν στη συνέχεια στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας – είναι άλλωστε ένα εστιατόριο-φυτώριο. 

Σε μια άλλη πλατεία του Παγκρατίου, στην Προσκόπων, ο Λέλος Γεωργόπουλος (Clumsies, Theory Bar & More, Odori, Κnave bar, Enkelt, Frater & Soror) και οι Παναγιώτης Κουτσουμπής και Νικόλας Σπυρόπουλος των Fillin’ Tipsy, Poco a Poco, Forte, Wild Poppies συνεργάζονται με τον σεφ και μάστερ της κρεατοφαγίας Μιχάλη Μερζένη. Το εστιατόριό τους θα λέγεται ASΩTOS, θα λειτουργήσει στον χώρο του Frater & Soror και αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Οκτώβρη. 

Πού και τι θα τρώμε και θα πίνουμε τους επόμενους μήνες στην Αθήνα Facebook Twitter
Την κουζίνα του Rock‘n’Roll αναλαμβάνει ο Άνταμ Κοντοβάς, ο οποίος θα πειράξει comfort συνταγές με τον δικό του, χαρακτηριστικό τρόπο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αλλαγές θα κάνει το Rock‘n’Roll του Κολωνακίου, που θα ανανεώσει το φαγητό του με την υπογραφή ενός από τους τοπ σεφ της νέας γενιάς. Την κουζίνα της Λουκιανού, λοιπόν, αναλαμβάνει ο Άνταμ Κοντοβάς, ο οποίος θα πειράξει comfort συνταγές με τον δικό του, χαρακτηριστικό τρόπο. 

Mε παρουσία στο Σιάτλ, στο Παλμ Σπρινγκς, στη Νέα Υόρκη, στο Μπρούκλιν, στο Κιότο, στο Σίδνεϊ και στο Τορόντο, τα διεθνή boutique ξενοδοχεία της Ace έφτασαν και εδώ, συγκεκριμένα στη Γλυφάδα. Στο εστιατόριό του ακούγεται πως θα συναντήσουμε ένα all-star cast, αφού ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα (Esthio), η ομάδα του Wine is Fine και ο Λουκάς Μάιλερ φαίνεται ότι θα αναλάβουν να επιμεληθούν τις γεύσεις που θα προσφέρει. 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ