Αιγύπτιος αρχαιολόγος καλεί το Βερολίνο να επιστρέψει την προτομή της Νεφερτίτης

Αιγύπτιος αρχαιολόγος καλεί το Βερολίνο να επιστρέψει την προτομή της Νεφερτίτης Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Ο διακεκριμένος Αιγύπτιος αρχαιολόγος και πρώην υπουργός αρχαιοτήτων Zahi Hawass ξεκίνησε την προσπάθεια για την επιστροφή στην Αίγυπτο της φαραωνικής προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης από το Νέο Μουσείο του Βερολίνου.

Η ζωγραφισμένη προτομή της Νεφερτίτης από ασβεστόλιθο αποκαλύφθηκε στην Αμάρνα, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, το 1912 από μια γερμανική αρχαιολογική αποστολή, η οποία τη μετέφερε στο Βερολίνο τον επόμενο χρόνο.

Η Αμάρνα ήταν η βραχύβια πρωτεύουσα του συζύγου της Νεφερτίτης, του Φαραώ της 18ης δυναστείας Ακενατόν, ο οποίος βασίλευσε μέχρι το 1335 π.Χ. περίπου. Ο Ακενατόν, ο επονομαζόμενος αιρετικός βασιλιάς, ήταν διαβόητος για την προώθηση της λατρείας του θεού Ατέν, αποκλείοντας τους άλλους θεούς της Αιγύπτου.

Ο Hawass ζήτησε την επιστροφή της προτομής, λέγοντας ότι απομακρύνθηκε παράνομα από την Αίγυπτο μετά την ανακάλυψή της. «Ανακοινώνουμε σήμερα ότι η Αίγυπτος - πρόκειται για την εθνική επιτροπή, δεν είναι κυβερνητική επιτροπή - ζητά την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης», δήλωσε ο Hawass.


«Αυτό που χρειάζομαι από όλους εδώ μέσα είναι να πάτε στην ιστοσελίδα μου... hawasszahi.com, και να υπογράψετε προκειμένου να δείξετε ότι θα θέλατε να επιστρέψει αυτή η προτομή».

Ο Hawass δήλωσε ότι δεν ζητά τον επαναπατρισμό των αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί νόμιμα από την Αίγυπτο. Η εκστρατεία του επικεντρώνεται στον επαναπατρισμό «τριών κύριων όμορφων αντικειμένων», μεταξύ των οποίων η προτομή της Νεφερτίτης, η πέτρα της Ροζέτας και το Ζώδιο της Ντεντέρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Τech & Science / Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι ανώμαλες θέσεις των κρατήρων πρόσκρουσης, τα συντρίμμια μετεωριτών σε ιζηματογενή πετρώματα, τα τσουνάμι και η σύντομη έκθεση μετεωριτών σε διαστημική ακτινοβολία σχετίζονται
LIFO NEWSROOM
Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Διεθνή / Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Η εφαρμογή θα εμποδίζει τους εφήβους να βλέπουν ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο - Οι γονείς θα βλέπουν σε ποιους λογαριασμούς στέλνει μηνύματα το παιδί τους - Οι έφηβοι θα λαμβάνουν επίσης μια ειδοποίηση για έξοδο από την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά χρήσης κάθε μέρα
LIFO NEWSROOM
Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Τech & Science / Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Οι γονείς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες και καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να εμπλακούν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM