Είναι η ραπαμυκίνη το χάπι που μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή;

ραπαμυκίνη Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων καταφεύγει στη χρήση της ραπαμυκίνης, με στόχο την παράταση του «υγιούς χρόνου ζωής» τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times. 

Παρόλο που το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση οργάνων για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αρκετοί επιστήμονες και υποστηρικτές της μακροζωίας πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα, όπως να καθυστερήσει τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν.

Πώς λειτουργεί η ραπαμυκίνη

Η ραπαμυκίνη, γνωστή και ως sirolimus, ανακαλύφθηκε το 2006 για τις πιθανές της ιδιότητες στην παράταση του χρόνου ζωής. Μελέτες έδειξαν ότι επεκτείνει τον χρόνο ζωής σε ζύμες και τρωκτικά κατά περίπου 12%. Η ουσία φαίνεται να λειτουργεί μέσω της αναστολής του mTOR, μιας βιολογικής οδού που εμπλέκεται σε πολλά επίπεδα της κυτταρικής υγείας. Αυτή η αναστολή μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αυξήσει την αυτοφαγία, μια διαδικασία «καθαρισμού» των κυττάρων.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ραπαμυκίνη μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι βοηθά στην καθυστέρηση ή και την πρόληψη σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η φλεγμονή, για παράδειγμα, συνδέεται με πολλές από αυτές τις ασθένειες, και η μείωσή της θεωρείται ευεργετική για τη γενική υγεία.

Οι εμπειρίες των χρηστών

Οι χρήστες της ραπαμυκίνης αναφέρουν μικρά οφέλη, όπως αυξημένη ενέργεια, καλύτερη οδοντική υγεία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση των πόνων και του βάρους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ραπαμυκίνη προσφέρει μακροχρόνια οφέλη στους ανθρώπους. Παρά τις υποσχόμενες μελέτες σε ζώα, η έρευνα σε ανθρώπους είναι περιορισμένη και τα αποτελέσματα ασαφή.

Η πιο ισχυρή απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ραπαμυκίνης στους ανθρώπους προέρχεται από μια μελέτη του 2014, όπου οι ενήλικες άνω των 65 ετών που έλαβαν το φάρμακο είχαν πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο της γρίπης σε σχέση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό υποδηλώνει ότι η ραπαμυκίνη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο συνήθως εξασθενεί με την ηλικία.

Οι κίνδυνοι και οι επιφυλάξεις

Παρά την αισιοδοξία, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τη μακροχρόνια χρήση της ραπαμυκίνης στους ανθρώπους, δεδομένων των περιορισμένων στοιχείων. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, έλκη στο στόμα, αύξηση της χοληστερίνης και ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση της είναι η πιθανότητα καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς που λαμβάνουν ραπαμυκίνη για την αποτροπή απόρριψης του μοσχεύματος λαμβάνουν υψηλότερες δόσεις από αυτούς που την παίρνουν για αντιγήρανση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές δόσεις της ουσίας είναι εντελώς ασφαλείς, ειδικά για άτομα με υποκείμενες παθήσεις.

Ορισμένοι επιστήμονες και γιατροί έχουν αρχίσει να κάνουν κλινικές δοκιμές για να εξετάσουν πώς η ραπαμυκίνη επηρεάζει ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, χρειάζονται μακροχρόνιες μελέτες για να καθοριστούν τα πραγματικά οφέλη και οι κίνδυνοι της χρήσης της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενώ η ραπαμυκίνη δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην έρευνα για τη μακροζωία σε ζώα, η χρήση της στους ανθρώπους παραμένει αβέβαιη. Πολλοί χρήστες που πειραματίζονται με το φάρμακο αναφέρουν ελάχιστα οφέλη, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί πλήρως.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM