LIVE!

Είναι η ραπαμυκίνη το χάπι που μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή;

ραπαμυκίνη Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων καταφεύγει στη χρήση της ραπαμυκίνης, με στόχο την παράταση του «υγιούς χρόνου ζωής» τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times. 

Παρόλο που το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση οργάνων για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αρκετοί επιστήμονες και υποστηρικτές της μακροζωίας πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα, όπως να καθυστερήσει τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν.

Πώς λειτουργεί η ραπαμυκίνη

Η ραπαμυκίνη, γνωστή και ως sirolimus, ανακαλύφθηκε το 2006 για τις πιθανές της ιδιότητες στην παράταση του χρόνου ζωής. Μελέτες έδειξαν ότι επεκτείνει τον χρόνο ζωής σε ζύμες και τρωκτικά κατά περίπου 12%. Η ουσία φαίνεται να λειτουργεί μέσω της αναστολής του mTOR, μιας βιολογικής οδού που εμπλέκεται σε πολλά επίπεδα της κυτταρικής υγείας. Αυτή η αναστολή μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αυξήσει την αυτοφαγία, μια διαδικασία «καθαρισμού» των κυττάρων.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ραπαμυκίνη μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι βοηθά στην καθυστέρηση ή και την πρόληψη σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η φλεγμονή, για παράδειγμα, συνδέεται με πολλές από αυτές τις ασθένειες, και η μείωσή της θεωρείται ευεργετική για τη γενική υγεία.

Οι εμπειρίες των χρηστών

Οι χρήστες της ραπαμυκίνης αναφέρουν μικρά οφέλη, όπως αυξημένη ενέργεια, καλύτερη οδοντική υγεία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση των πόνων και του βάρους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ραπαμυκίνη προσφέρει μακροχρόνια οφέλη στους ανθρώπους. Παρά τις υποσχόμενες μελέτες σε ζώα, η έρευνα σε ανθρώπους είναι περιορισμένη και τα αποτελέσματα ασαφή.

Η πιο ισχυρή απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ραπαμυκίνης στους ανθρώπους προέρχεται από μια μελέτη του 2014, όπου οι ενήλικες άνω των 65 ετών που έλαβαν το φάρμακο είχαν πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο της γρίπης σε σχέση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό υποδηλώνει ότι η ραπαμυκίνη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο συνήθως εξασθενεί με την ηλικία.

Οι κίνδυνοι και οι επιφυλάξεις

Παρά την αισιοδοξία, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τη μακροχρόνια χρήση της ραπαμυκίνης στους ανθρώπους, δεδομένων των περιορισμένων στοιχείων. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, έλκη στο στόμα, αύξηση της χοληστερίνης και ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση της είναι η πιθανότητα καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς που λαμβάνουν ραπαμυκίνη για την αποτροπή απόρριψης του μοσχεύματος λαμβάνουν υψηλότερες δόσεις από αυτούς που την παίρνουν για αντιγήρανση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές δόσεις της ουσίας είναι εντελώς ασφαλείς, ειδικά για άτομα με υποκείμενες παθήσεις.

Ορισμένοι επιστήμονες και γιατροί έχουν αρχίσει να κάνουν κλινικές δοκιμές για να εξετάσουν πώς η ραπαμυκίνη επηρεάζει ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, χρειάζονται μακροχρόνιες μελέτες για να καθοριστούν τα πραγματικά οφέλη και οι κίνδυνοι της χρήσης της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενώ η ραπαμυκίνη δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην έρευνα για τη μακροζωία σε ζώα, η χρήση της στους ανθρώπους παραμένει αβέβαιη. Πολλοί χρήστες που πειραματίζονται με το φάρμακο αναφέρουν ελάχιστα οφέλη, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί πλήρως.

Τech & Science
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ