Καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται σε συσκευασίες τροφίμων εντοπίστηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό

Καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται σε συσκευασίες τροφίμων εντοπίστηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Περισσότερες από 3.600 χημικές ουσίες που έχουν εγκριθεί για επαφή με τρόφιμα σε συσκευασίες, μαγειρικά σκεύη ή εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων κάποιες εξ αυτών είναι καρκινογόνες, έχουν βρεθεί σε ανθρώπους, διαπίστωσε νέα έρευνα.

Οι χημικές ουσίες έχουν εντοπιστεί στο αίμα, στα μαλλιά ή στο μητρικό γάλα. Μεταξύ αυτών είναι ενώσεις που είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα τοξικές, όπως το PFAS, η δισφαινόλη, τα μέταλλα, οι φθαλικές ενώσεις και οι πτητικές οργανικές ενώσεις. Πολλές από αυτές συνδέονται με τον καρκίνο, διαταραχές ορμονών και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αλλά, πολλές άλλες είναι ουσίες για τις οποίες υπάρχουν πολύ περιορισμένα δημόσια τοξικολογικά προφίλ -  για παράδειγμα, για τα συνθετικά αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά ή και για ολιγομερή που σταθεροποιούν το μελάνι στη συσκευασία του. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα κενά γνώσης υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο των χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Επικίνδυνες χημικές ουσίες «μεταναστεύουν» από τη συσκευασία στο τρόφιμο

Τα αυγά είναι μεταξύ των τροφίμων που βρέθηκαν να έχουν PFAS. «Αυτό που σίγουρα προκαλεί ανησυχία είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό δεσμό που δείχνει ότι ορισμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες… μεταναστεύουν από τη συσκευασία στα τρόφιμα, επομένως υπάρχει συμβολή στην έκθεση από τη συσκευασία», δήλωσε η Birgit Geueke, συν-συγγραφέας της μελέτης με το Food Packaging Forum, που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Ζυρίχη.

Η μελέτη εντόπισε περίπου 14.000 χημικές ουσίες εγκεκριμένες για επαφή με τρόφιμα και έλεγξε βάσεις δεδομένων και επιστημονική βιβλιογραφία για ενδείξεις ανθρώπινης συσσώρευσης σε καθεμία. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε πολλές από τις χημικές ουσίες σε άλλα σενάρια, επομένως η έρευνα δεν σημαίνει ότι η συσκευασία των τροφίμων είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον εντοπισμό της ουσίας στον οργανισμό.

Πώς μεταδίδονται οι ουσίες από τη συσκευασία στο τρόφιμο

Το πλαστικό, ένα υλικό που δεν ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες, είναι εκείνο που θεωρείται ως το πιο «ένοχο». Η σιλικόνη και οι επικαλύψεις σε μεταλλικά κουτιά μπορεί επίσης να περιέχουν τοξικές ή άλλες ενώσεις, που δεν έχουν μελετηθεί, σύμφωνα με την Geueke. Πολλά προϊόντα από χαρτί και χαρτόνι υφίσταντο μέχρι πρόσφατα επεξεργασία με PFAS και μπορεί να περιέχουν ένα στρώμα πλαστικού, επίσης.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την έκλυση χημικών ουσιών στα τρόφιμα με υψηλότερους ρυθμούς, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η περιεκτικότητα σε λιπαρά και η οξύτητα. Η αναλογία συσκευασίας προς προϊόν έχει επίσης σημασία – τα τρόφιμα σε μικρότερα δοχεία μπορεί να είναι πολύ πιο μολυσμένα.

Πολλές χημικές ουσίες στις ΗΠΑ έχουν εγκριθεί με περιορισμένο έλεγχο, σύμφωνα με τον κανόνα «γενικά θεωρούνται ασφαλείς» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, που επιτρέπει τη χρήση χημικών για επαφή με τρόφιμα με πολύ μικρό έλεγχο. Η αμερικανική νομοθεσία επίσης δεν απαιτεί από τον FDA να εξετάσει εκ νέου το αντικείμενο μετά την έγκριση μιας χημικής ουσίας για επαφή με τρόφιμα.

Το γυαλί, πιο αθώο ως υλικό, λένε οι ερευνητές

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς για ορισμένα χημικά, όπως το PFAS, «υπάρχει ακόμη πολύ περιθώριο βελτίωσης», δηλώνει η Geueke.

Οι καταναλωτές μπορούν να προστατευτούν αγοράζοντας τρόφιμα σε γυάλινα βάζα, τα οποία έχουν συνήθως πολύ λίγες χημικές ουσίες. Ορισμένοι ερευνητές που εργάζονται στον τομέα λένε ότι φέρνουν τα δικά τους γυάλινα δοχεία στα εστιατόρια σε περίπτωση που θέλουν να συσκευάσουν τα υπολείμματα. Ο Geueke είπε ότι η αφαίρεση των τροφίμων από πλαστικά δοχεία που αγοράστηκαν σε ένα κατάστημα ή από τα δοχεία μεταφοράς και η τοποθέτησή τους σε γυάλινα βάζα στο σπίτι μειώνει τον χρόνο μεταφοράς των χημικών από τη συσκευασία. «Αλλά δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς [τα χημικά]», επισημαίνει η Geueke, προσθέτοντας ότι η λύση ήταν η αυστηρότερη ρύθμιση.

Με πληροφορίες από The Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ προκαλούν στρες και οδηγούν σε κατάθλιψη

Τech & Science / Οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ προκαλούν στρες και οδηγούν σε κατάθλιψη

Μελέτη με 393.000 συμμετέχοντες στο περιοδικό Neurology - Αυξημένο ρίσκο για τα ενήλικα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε σχέση με τα ετερόφυλα για άγχος και κατάθλιψη που επιδεινώνουν την υγεία του εγκεφάλου
LIFO NEWSROOM
Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία δεκαετία

Τech & Science / Οι επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα λόγω ζέστης αυξήθηκαν κατά 170% την τελευταία δεκαετία

«Καθώς οι ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες γίνονται πιο συχνές λόγω της αλλαγής του κλίματος, βλέπουμε αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας
LIFO NEWSROOM
Ozempic: Θα μπορούσε να μειώσει τον εθισμό σε ουσίες, δείχνει νέα μελέτη

Τech & Science / Το Ozempic θα μπορούσε να μειώσει και τον εθισμό στα οπιοειδή, δείχνει νέα μελέτη

Εκτός από τον διαβήτη και την παχυσαρκία, το Ozempic είναι πιθανό να συνδράμει στην αντιμετώπιση ψυχιατρικών διαταραχών, όπως ο εθισμός - Το περιοδικό JAMA Network Open παρουσίασε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα νέας έρευνας
LIFO NEWSROOM
Amazon, Tesla και Meta ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες που υπονομεύουν τη δημοκρατία παγκοσμίως

Τech & Science / Amazon, Tesla και Meta ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες που υπονομεύουν τη δημοκρατία παγκοσμίως

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για διεθνή δράση και δεσμευτική συνθήκη που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές να λογοδοτούν βάσει των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM