Μάχη του Μαντζικέρτ: Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν φυσικά ίχνη της μάχης Βυζαντινών - Σελτζούκων

Μάχη του Μαντζικέρτ: Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν φυσικά ίχνη της μάχης Βυζαντινών - Σελτζούκων Facebook Twitter
0

Αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Πεδίου Μάχης του Μαντζικέρτ, με επικεφαλής τον Τούρκο καθηγητή δρ. Αντνάν Τσεβίκ, ανακάλυψαν φυσικά ίχνη της ιστορικής μάχης που έλαβε χώρα στα βάθη της Μικράς Ασίας.

Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ. Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων και γενικώς τουρκογενών πληθυσμών στη Μικρά Ασία.

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν μια εκτεταμένη έρευνα που κάλυπτε 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός της πεδιάδας του Μαντζικέρτ και χρησιμοποίησαν γεωφυσικές σαρώσεις και εξερευνητικές τεχνικές για να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία του πεδίου μάχης.

Μάχη του Μαντζικέρτ: Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν φυσικά ίχνη της μάχης Βυζαντινών - Σελτζούκων Facebook Twitter
φωτ.: Αρχαιολογικό Πρότζεκτ του Πεδίου Μάχης του Μαντζικέρτ

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν αιχμές βελών, θραύσματα ξίφους και δόρατα, εκτός από χρυσά και χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα στα ίδια στρώματα. Τα νομίσματα απεικονίζουν την εικόνα του αυτοκράτορα Ρωμανού Δ' Διογένη, ο οποίος μετά το τέλος της μάχης αιχμαλωτίστηκε.

Μάχη του Μαντζικέρτ: Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν φυσικά ίχνη της μάχης Βυζαντινών - Σελτζούκων Facebook Twitter
φωτ.: Αρχαιολογικό Πρότζεκτ του Πεδίου Μάχης του Μαντζικέρτ

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης έναν κρεμαστό σταυρό που χρονολογείται στον 11ο αιώνα μ.Χ., τάφους της εποχής των Σελτζούκων και εκατοντάδες μεταλλικά αντικείμενα από τη μάχη. Σύμφωνα με τον Συντονιστή του Έργου Δρ Ογουζχάν Καρατσετίν, τα αντικείμενα ετοιμάζονται προς έκθεση σε παρακείμενα μουσεία. Ο δρ Καρατσετίν είπε ότι το έργο στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας μεθοδολογίας για την αρχαιολογία του πεδίου μάχης και πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες σάρωσης και οι εμπειρίες που χρησιμοποιούνται θα είναι πολύ χρήσιμες για άλλα έργα αρχαιολογίας σε πεδία μαχών.

Μάχη του Μαντζικέρτ: Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν φυσικά ίχνη της μάχης Βυζαντινών - Σελτζούκων Facebook Twitter
φωτ.: Αρχαιολογικό Πρότζεκτ του Πεδίου Μάχης του Μαντζικέρτ
Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM