Μάχη του Μαντζικέρτ: Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν φυσικά ίχνη της μάχης Βυζαντινών - Σελτζούκων

Μάχη του Μαντζικέρτ: Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν φυσικά ίχνη της μάχης Βυζαντινών - Σελτζούκων Facebook Twitter
0

Αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Πεδίου Μάχης του Μαντζικέρτ, με επικεφαλής τον Τούρκο καθηγητή δρ. Αντνάν Τσεβίκ, ανακάλυψαν φυσικά ίχνη της ιστορικής μάχης που έλαβε χώρα στα βάθη της Μικράς Ασίας.

Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ. Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων και γενικώς τουρκογενών πληθυσμών στη Μικρά Ασία.

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν μια εκτεταμένη έρευνα που κάλυπτε 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός της πεδιάδας του Μαντζικέρτ και χρησιμοποίησαν γεωφυσικές σαρώσεις και εξερευνητικές τεχνικές για να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία του πεδίου μάχης.

Μάχη του Μαντζικέρτ: Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν φυσικά ίχνη της μάχης Βυζαντινών - Σελτζούκων Facebook Twitter
φωτ.: Αρχαιολογικό Πρότζεκτ του Πεδίου Μάχης του Μαντζικέρτ

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν αιχμές βελών, θραύσματα ξίφους και δόρατα, εκτός από χρυσά και χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα στα ίδια στρώματα. Τα νομίσματα απεικονίζουν την εικόνα του αυτοκράτορα Ρωμανού Δ' Διογένη, ο οποίος μετά το τέλος της μάχης αιχμαλωτίστηκε.

Μάχη του Μαντζικέρτ: Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν φυσικά ίχνη της μάχης Βυζαντινών - Σελτζούκων Facebook Twitter
φωτ.: Αρχαιολογικό Πρότζεκτ του Πεδίου Μάχης του Μαντζικέρτ

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης έναν κρεμαστό σταυρό που χρονολογείται στον 11ο αιώνα μ.Χ., τάφους της εποχής των Σελτζούκων και εκατοντάδες μεταλλικά αντικείμενα από τη μάχη. Σύμφωνα με τον Συντονιστή του Έργου Δρ Ογουζχάν Καρατσετίν, τα αντικείμενα ετοιμάζονται προς έκθεση σε παρακείμενα μουσεία. Ο δρ Καρατσετίν είπε ότι το έργο στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας μεθοδολογίας για την αρχαιολογία του πεδίου μάχης και πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες σάρωσης και οι εμπειρίες που χρησιμοποιούνται θα είναι πολύ χρήσιμες για άλλα έργα αρχαιολογίας σε πεδία μαχών.

Μάχη του Μαντζικέρτ: Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν φυσικά ίχνη της μάχης Βυζαντινών - Σελτζούκων Facebook Twitter
φωτ.: Αρχαιολογικό Πρότζεκτ του Πεδίου Μάχης του Μαντζικέρτ
Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Το θρυλικό νεοκλασικό οίκημα με τη μαγευτική θέα, που φιλοξένησε αρχηγούς κρατών, βασιλείς και πρωθυπουργούς, αναβιώνει και μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To success story του Παντείου Πανεπιστημίου

Ιστορία μιας πόλης / To success story του Παντείου Πανεπιστημίου

Το εμβληματικότερο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού στεγάζει ένα πανεπιστήμιο με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Όμως ποιος είναι ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου σήμερα και πώς καταφέρνει να ακολουθεί το πνεύμα της εποχής; Η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντινούπολη: Βυζαντινός αμφορέας ηλικίας 1.100 ετών ανακαλύφθηκε στο λιμάνι του αρχαίου Ακρίτα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Κωνσταντινούπολη: Βυζαντινός αμφορέας ηλικίας 1.100 ετών ανακαλύφθηκε στο λιμάνι του αρχαίου Ακρίτα

Οι δύο λαβές του αμφορέα που ανακαλύφθηκε στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν ανέπαφες, ενώ το σώμα ήταν καλυμμένο από θαλάσσιους οργανισμούς
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Βουλγαρία: Αρχαιολόγος ανακάλυψε βωμούς που αποδεικνύουν την ύπαρξη του μεγάλου ναού του Διονύσου στο αρχαίο Περπερικόν

Αρχαιολογία & Ιστορία / Βουλγαρία: Αρχαιολόγος ανακάλυψε βωμούς που αποδεικνύουν την ύπαρξη του μεγάλου ναού του Διονύσου στο αρχαίο Περπερικόν

Ο καθηγητής Νικολάι Οβτσάροφ είπε στο BTA ότι αυτοί οι βωμοί αποδεικνύουν πλήρως το γεγονός ότι ο μεγάλος ναός του Διονύσου βρισκόταν στο συγκρότημα
THE LIFO TEAM
Τουρκία: Μινωικό στιλέτο ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο στο ακρωτήριο της Χελιδωνίας στη Μικρά Ασία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τουρκία: Μινωικό στιλέτο ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο στο ακρωτήριο της Χελιδωνίας στη Μικρά Ασία

Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας το χαρακτήρισε: «μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στον κόσμο της υποβρύχιας αρχαιολογίας»
THE LIFO TEAM
Μεσσαλίνα, μια παρεξηγημένη γυναίκα της αρχαίας ιστορίας

Βιβλίο / Μεσσαλίνα, μια παρεξηγημένη γυναίκα της αρχαίας ιστορίας

Το όνομά της μέχρι σήμερα είναι συνώνυμο με μια γυναίκα αδίστακτη, σεξουαλικά ακόρεστη και δολοπλόκα, μια γυναίκα επικίνδυνη για όσους την πλησιάζουν. Ωστόσο, ένα νέο βιβλίο έρχεται να ανατρέψει αυτόν τον μύθο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εύβοια: Αποκαθίσταται το ιερό της Αρτέμιδος στην Αυλίδα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εύβοια: Αποκαθίσταται το ιερό της Αρτέμιδος στην Αυλίδα

Η Αυλίδα, γνωστή από τον Τρωικό Πόλεμο και τη θυσία της Ιφιγένειας, της κόρης του Αγαμέμνονα, του αρχηγού των Ελλήνων, βρίσκεται στη βοιωτική ακτή, στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο, απέναντι από την πηγή της Αρέθουσας
THE LIFO TEAM
Αγνοούμενοι στην Κύπρο: Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγνοούμενοι στην Κύπρο: Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία

Πενήντα χρόνια μετά τη διπλή τουρκική εισβολή στο νησί δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις γι’ αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, με τους συγγενείς να αναζητούν με αγωνία τον επίλογο στην τραγωδία που βιώνουν επί μισό αιώνα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Σαν Σήμερα / Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Η ιστορία της αγαπημένης αργίας που έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου ξεκινά από μια γιορτή που επέβαλε ο Οκταβιανός Αύγουστος για να ξεκουραστούν οι εργάτες της Αυτοκρατορίας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Αρχείο Ζιλιερόν: Η μυθιστορηματική ιστορία μιας οικογένειας που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχείο Ζιλιερόν: Η μυθιστορηματική ιστορία μιας οικογένειας που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία

Περιηγητές, αρχαιολογικοί καλλιτέχνες, αντιγραφείς, «πλαστογράφοι», πολιτιστικοί διαμεσολαβητές, διαμόρφωσαν την επίσημη «αρχαιολογική» εικονογραφία και επηρέασαν τις έρευνες για την αρχαία πολυχρωμία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ