Μάνα είναι μόνο μία: Η γυναίκα που συνέβαλε όσο κανείς στην επανένωση των Oasis

Μάνα είναι μόνο μία: Η γυναίκα που συνέβαλε όσο κανείς στην επανένωση των Oasis Facebook Twitter
Οι αδελφοί Γκάλαχερ (Νόελ, Πολ και Λίαμ) με τη μητέρα τους, μέσα δεκαετίας του '70. Φωτ.: Dan Callister/Liaison/Getty Images/Ideal Image
0

ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ για να εξηγήσουν την διακήρυξη εκεχειρίας ανάμεσα στους αδελφούς Γκάλαχερ και την επανένωση των Oasis την προσεχή χρονιά για μια σειρά από συναυλίες: η 30ή επέτειος από την κυκλοφορία ενός από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ τους, του (What's The Story) Morning Glory, τα οικονομικά προβλήματα του Νόελ Γκάλαχερ –ο κιθαρίστας και βασικός τραγουδοποιός του συγκροτήματος αντιμετωπίζει ένα διακανονισμό διαζυγίου που θα του κοστίσει πολλά εκατομμύρια–, οι προβλέψεις ότι καθένας από τα δύο αδέλφια θα βάλει στην τσέπη του περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ…

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ο βρετανικός Τύπος επιβεβαίωσε ότι η συμφιλίωσή τους κατέστη δυνατή μόνο χάρη στις προσπάθειες του μοναδικού προσώπου που συνέχισε να ενώνει τον Λίαμ και τον Νόελ μετά από 15 χρόνια έντονης (και δημόσιας) αδελφικής διχόνοιας: της μητέρας τους, Πέγκι Γκάλαχερ.

Σύμφωνα με διάφορα βρετανικά ταμπλόιντ, τα πρώτα βλαστάρια της πολυαναμενόμενης επανένωσής τους βγήκαν πριν από ένα χρόνο, όταν ο Λίαμ συνόδευσε τη μητέρα του σε μια σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο έξω από το Λονδίνο για να γιορτάσουν μαζί τα 80ά της γενέθλια. Η Πέγκι φέρεται να του είπε ότι το μόνο δώρο που ήθελε για την περίσταση ήταν «εσείς οι δύο να αρχίσετε να μιλάτε ξανά και να σταματήσετε όλες αυτές τις ανοησίες», παρακαλώντας τον Λίαμ να θάψει το τσεκούρι του πολέμου και να κάνει το πρώτο βήμα για να γίνει πραγματικότητα η επαναπροσέγγιση με τον μεγαλύτερο αδελφό του.

Επιπλέον, η υγεία της μητέρας τους φαίνεται να έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες σε σημείο να αποχωριστεί το δεύτερο σπίτι της στο Τσάρλσταουν της Ιρλανδίας. Αυτό το μικρό και ειδυλλιακό χωριό στις ακτές του Ατλαντικού αποτελούσε το καταφύγιο της Πέγκι για δεκαετίες, αλλά ο φόβος των τριών αδελφών –ο Νόελ και ο Λίαμ έχουν έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Πολ– ότι θα μπορούσε να πάθει κάποιο ατύχημα μένοντας μόνη της, τους ώθησε να πουλήσουν το ακίνητο έναντι 300.000 ευρώ.

Η Πέγκι δεν πήρε ποτέ τη μία ή την άλλη πλευρά στα διάφορα επεισόδια της διαμάχης μεταξύ του Νόελ και του Λίαμ και ταξιδεύει περιοδικά στο Λονδίνο για να φροντίζει τα έξι εγγόνια της.

«Η μάνα μου είναι ο βράχος μου», δήλωσε ο Νόελ, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Sun. «Η μαμά είναι ένας άγγελος, στα μάτια μου είναι η πιο cool γυναίκα που περπάτησε ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι ένα απόλυτο διαμάντι. Ό,τι καλό έχω πάνω μου προέρχεται σίγουρα από εκείνη», πρόσθεσε ο Λίαμ.

Γεννημένη στην Ιρλανδία το 1943 σε μια πολύ φτωχή οικογένεια με 11 αδέλφια, η Μάργκαρετ Σουίνι, όπως είναι το πατρικό της όνομα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο για να βοηθήσει την οικογένεια όταν ήταν ακόμα παιδί, δουλεύοντας ως μαγείρισσα και καθαρίστρια σε ένα ιεροδιδασκαλείο με μισθό μία λίρα την εβδομάδα. Στα 18 της μετακόμισε στο Μάντσεστερ και γνώρισε τον Τόμας Γκάλαχερ, μελλοντικό πατέρα των τριών παιδιών της, τον οποίο παντρεύτηκε εννέα μήνες αργότερα.

Μάνα είναι μόνο μία: Η γυναίκα που συνέβαλε όσο κανείς στην επανένωση των Oasis Facebook Twitter
Ο Νόελ Γκάλαχερ με την πρώην σύζυγό του Μέγκ Μάθιους, και τη μητέρα του το 1999. Φωτ.: Dave Benett/Getty Images/Ideal Image

Η ευτυχία τους ήταν βραχύβια: Ο εθισμός του Τόμας στο ποτό και τον τζόγο μετέτρεψε την οικογενειακή ατμόσφαιρα σε κόλαση. Ο Λίαμ το επιβεβαιώνει: «Έβγαινε συνέχεια έξω, τσακωνόταν, έδερνε τη μαμά μου, έδερνε τον Νόελ και τον Πολ». Στα απομνημονεύματά του, ο τελευταίος θυμάται ότι το στρες που προκαλούσαν οι κρίσεις οργής του πατέρα του ήταν τέτοιο που τόσο ο ίδιος όσο και ο Νόελ κατέληξαν να αναπτύξουν σοβαρό τραύλισμα: «Την ώρα του παιχνιδιού ήμουν πάντα μόνος μου γιατί τα άλλα παιδιά γελούσαν μαζί μου. Το τραύλισμά μας ήταν τόσο έντονο που η μητέρα μας κατέληξε να μας πηγαίνει σε λογοθεραπευτή μια φορά την εβδομάδα για τέσσερα χρόνια».

Μια νύχτα του 1982, όταν ο Λίαμ ήταν επτά ετών, η Πέγκι μάζεψε τα τρία παιδιά της, έβαλε τα πράγματά τους σε ένα φορτηγάκι και έφυγαν οριστικά από το σπίτι. «Του άφησα ένα μαχαίρι, ένα πιρούνι και ένα κουτάλι. Και νομίζω ότι του άφησα πάρα πολλά», θα έλεγε αργότερα για την απόδρασή της από τον βίαιο σύζυγό της.

Βρήκε στέγη για την οικογένειά της σε ένα μικρό σπίτι στο Burnage, μια εργατική συνοικία νότια του Μάντσεστερ. Παρόλο που αρκετά από τα αδέλφια της μετακόμισαν σε κοντινή απόσταση για να τη βοηθήσουν να τα βγάλει πέρα, η Πέγκι δεν είχε άλλη επιλογή από το να κάνει διάφορες δουλειές προκειμένου να ντύσει και να ταΐσει τα παιδιά της. Δούλεψε μεταξύ άλλων ως οικονόμος, μαγείρισσα σε σχολείο, εργάτρια σε εργοστάσιο μπισκότων, και όταν επέστρεφε σπίτι επιχειρούσε να κατευνάσει με «αγκαλιές αλλά και χαστούκια» την έριδα ανάμεσα στα δύο μικρότερα αδέλφια, που σύμφωνα με την ίδια, είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς.

Μάνα είναι μόνο μία: Η γυναίκα που συνέβαλε όσο κανείς στην επανένωση των Oasis Facebook Twitter
Ο Λίαμ με την Πέγκι το 1995. Φωτ.: Dave Benett/Getty Images/Ideal Image

Η Πέγκι δεν πήρε ποτέ τη μία ή την άλλη πλευρά στα διάφορα επεισόδια της διαμάχης μεταξύ του Νόελ και του Λίαμ και ταξιδεύει περιοδικά στο Λονδίνο για να φροντίζει τα έξι εγγόνια της. Υπήρξαν πάντως στιγμές που τα δύο αδέλφια έφτασαν πολύ κοντά στην εξομάλυνση της τοξικής συχνά σχέσης τους: μιλώντας στους Sunday Times νωρίτερα φέτος, η Λίαμ είπε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

«Αγαπώ τον αδελφό μου, αγαπώ την οικογένειά μου και όλες αυτές οι μαλακίες που συνέβησαν με τους Oasis, δεν ήταν απαραίτητες, καταλαβαίνετε τι εννοώ; Ίσως είναι κάποιος λίγο τσιτωμένος σε μια περιοδεία. Ίσως κάποιος πίνει λίγο παραπάνω και λέει και μια κουβέντα παραπάνω. Αλλά δεν χρειαζόταν να χωρίσουμε γι' αυτό».

Με στοιχεία από El Pais

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα εισιτήρια των Oasis μεταπωλούνται για 7.000 ευρώ λίγα λεπτά μετά την προπώληση

Πολιτισμός / Τα εισιτήρια των Oasis μεταπωλούνται για 7.000 ευρώ λίγα λεπτά μετά την προπώληση

Την Πέμπτη, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι υπήρξε «πρωτοφανής ζήτηση» για την κλήρωση εισόδου στην προπώληση και πρόσθεσαν τρεις επιπλέον ημερομηνίες στις αρχικά 14 ανακοινωθείσες
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Παύλος Παυλίδης και οι δεινόσαυροι του Κωστή

Μουσική / Ο Παύλος Παυλίδης και οι δεινόσαυροι του Κωστή

Το ανακαινισμένο θέατρο του Λυκαβηττού ήταν γεμάτο. Το γνωρίζαμε από πριν, η συναυλία του Παύλου Παυλίδη ήταν sold out. Το ζέσταμα κράτησε όσο δύο τραγούδια από το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε». Ο Κωστής, όπως έμαθα, ήταν εκεί από τις 19:30 γιατί ήθελε να κάνει και βόλτα μέσα στο άλσος του λόφου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ