Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος Facebook Twitter
Η χαμένη πόλη των Μάγια, Βαλεριάνα/ Φωτ.: Χ
0

Μια τεράστια πόλη των Μάγια που είχε χαθεί για αιώνες κάτω από την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην πολιτεία Campeche στο νοτιοανατολικό Μεξικό. 

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την πόλη Valeriana, στην οποία βρέθηκαν πυραμίδες, γήπεδα, αμφιθέατρα και πλατείες. Η ανακάλυψη έγινε μέσω της τεχνολογίας Lidar, ενός συστήματος λέιζερ που χαρτογραφεί κρυφές δομές κάτω από τη βλάστηση.

Το σύμπλεγμα πιστεύεται ότι είναι δεύτερο σε έκταση μετά το διάσημο Καλάκμουλ, που θεωρείται η μεγαλύτερη τοποθεσία των Μάγια στην αρχαία Λατινική Αμερική. Η πόλη μπορεί να είχε φιλοξενήσει 30-50.000 κατοίκους κατά την περίοδο της ακμής της, από το 750 έως το 850 μ.Χ., περισσότερους από τους κατοίκους που ζουν σήμερα στην περιοχή.

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια. Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι η ύπαρξη δεξαμενής, ένδειξη της έξυπνης διαχείρισης του περιβάλλοντος για τη στήριξη ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού.

Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος Facebook Twitter

Η αρχική ανακάλυψη έγινε κατά λάθος

Η αρχική ανακάλυψη έγινε κατά λάθος, όταν ο μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου Tulane, Luke Auld-Thomas, εντόπισε τυχαία διαδικτυακά δεδομένα από μία έρευνα Lidar που είχε πραγματοποιηθεί από μεξικανικό φορέα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Μετά από την επεξεργασία αυτών των δεδομένων με αρχαιολογικές μεθόδους, ο Auld-Thomas εντόπισε μια τεράστια αρχαία πόλη που παρέμενε αόρατη κάτω από τη ζούγκλα.

Ο καθηγητής Marcello Canuto, συν-συγγραφέας της έρευνας, επισημαίνει ότι η ανακάλυψη αυτή αλλάζει την παραδοσιακή δυτική αντίληψη ότι τα τροπικά δάση είναι τόποι που «πολιτισμοί πάνε να πεθάνουν». Αντίθετα, η περιοχή φιλοξενούσε πλούσιους και σύνθετους πολιτισμούς, όπως αυτός των Μάγια, που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ανεπτυγμένες κοινωνίες στην πυκνή βλάστηση.

Παρά το γεγονός ότι οι πόλεις των Μάγια είχαν φτάσει σε υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να συνέβαλε στην κατάρρευση και την εγκατάλειψή τους. Το ενδεχόμενο ότι οι Μάγια δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ξηρασία λόγω του μεγάλου πληθυσμού και της έλλειψης ευελιξίας στα διαθέσιμα φυσικά αποθέματα, φαίνεται να υποστηρίζεται από την έρευνα.

Η τεχνολογία Lidar έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολόγοι εξερευνούν περιοχές καλυμμένες με βλάστηση, όπως η ζούγκλα του Μεξικού, επιτρέποντας τον εντοπισμό χαμένων πολιτισμών που δεν μπορούσαν να βρεθούν με παραδοσιακές μεθόδους. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων τοποθεσιών που ανακαλύπτονται είναι τόσο μεγάλος που οι ερευνητές δεν έχουν τη δυνατότητα να τις εξερευνήσουν όλες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Antiquity, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την κατανόηση της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς των Μάγια.

Με πληροφορίες από BBC

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ιστορία μιας πόλης / Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ένας ναός που θυσιάστηκε για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών και μια τοιχογραφία που «έζησε» μέχρι να ξαναβγεί στο φως. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τους Γιώργο Μαστρογιάννη, υπεύθυνο του εργαστηρίου συντήρησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, και Γιάννη Παπαδόπουλο, διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά και καθηγητή αρχαιολογίας και φιλολογίας στο UCLA.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακατράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακαράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Γιατί η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ μέσα στον κυρίως πύργο και γιατί ο Όθωνας δεν επισκεπτόταν το κτήμα; Ο Βασίλης Κουτσαβλής «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα μνημεία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM
Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Καρυά 1943. Καταναγκαστική εργασία και Ολοκαύτωμα» είναι αφιερωμένη σε μια άγνωστη πτυχή της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Εύα Γανίδου και τον Τάσο Θεοφίλου για τις γκαρσονιέρες, τα σεπαρέ και τα απρόσμενα μέρη στην πόλη τα οποία επέλεγαν οι Αθηναίοι για τις ερωτικές συνευρέσεις τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κλάους-Μίκαελ Κουν

Iστορία / Κλάους-Μίκαελ Κουν: Οι ναζιστικές ρίζες του πιο πλούσιου Γερμανού στον κόσμο

Ο πατέρας του Γερμανού μεγιστάνα έχτισε μεγάλο μέρος της οικογενειακής επιχείρησης επωφελούμενος από τις διώξεις και τη γενοκτονία των Εβραίων. Αντίθετα όμως με άλλες μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως η Volkswagen και η Deutsche Bank, η εταιρεία του αρνείται να ανοίξει τα σκοτεινά αρχεία της.
THE LIFO TEAM
Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Το θρυλικό νεοκλασικό οίκημα με τη μαγευτική θέα, που φιλοξένησε αρχηγούς κρατών, βασιλείς και πρωθυπουργούς, αναβιώνει και μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ