Μια τεράστια πόλη των Μάγια που είχε χαθεί για αιώνες κάτω από την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην πολιτεία Campeche στο νοτιοανατολικό Μεξικό.
Αρχαιολόγοι εντόπισαν την πόλη Valeriana, στην οποία βρέθηκαν πυραμίδες, γήπεδα, αμφιθέατρα και πλατείες. Η ανακάλυψη έγινε μέσω της τεχνολογίας Lidar, ενός συστήματος λέιζερ που χαρτογραφεί κρυφές δομές κάτω από τη βλάστηση.
Το σύμπλεγμα πιστεύεται ότι είναι δεύτερο σε έκταση μετά το διάσημο Καλάκμουλ, που θεωρείται η μεγαλύτερη τοποθεσία των Μάγια στην αρχαία Λατινική Αμερική. Η πόλη μπορεί να είχε φιλοξενήσει 30-50.000 κατοίκους κατά την περίοδο της ακμής της, από το 750 έως το 850 μ.Χ., περισσότερους από τους κατοίκους που ζουν σήμερα στην περιοχή.
Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια. Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι η ύπαρξη δεξαμενής, ένδειξη της έξυπνης διαχείρισης του περιβάλλοντος για τη στήριξη ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού.
Η αρχική ανακάλυψη έγινε κατά λάθος
Η αρχική ανακάλυψη έγινε κατά λάθος, όταν ο μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου Tulane, Luke Auld-Thomas, εντόπισε τυχαία διαδικτυακά δεδομένα από μία έρευνα Lidar που είχε πραγματοποιηθεί από μεξικανικό φορέα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Μετά από την επεξεργασία αυτών των δεδομένων με αρχαιολογικές μεθόδους, ο Auld-Thomas εντόπισε μια τεράστια αρχαία πόλη που παρέμενε αόρατη κάτω από τη ζούγκλα.
Ο καθηγητής Marcello Canuto, συν-συγγραφέας της έρευνας, επισημαίνει ότι η ανακάλυψη αυτή αλλάζει την παραδοσιακή δυτική αντίληψη ότι τα τροπικά δάση είναι τόποι που «πολιτισμοί πάνε να πεθάνουν». Αντίθετα, η περιοχή φιλοξενούσε πλούσιους και σύνθετους πολιτισμούς, όπως αυτός των Μάγια, που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ανεπτυγμένες κοινωνίες στην πυκνή βλάστηση.
Παρά το γεγονός ότι οι πόλεις των Μάγια είχαν φτάσει σε υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να συνέβαλε στην κατάρρευση και την εγκατάλειψή τους. Το ενδεχόμενο ότι οι Μάγια δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ξηρασία λόγω του μεγάλου πληθυσμού και της έλλειψης ευελιξίας στα διαθέσιμα φυσικά αποθέματα, φαίνεται να υποστηρίζεται από την έρευνα.
Η τεχνολογία Lidar έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολόγοι εξερευνούν περιοχές καλυμμένες με βλάστηση, όπως η ζούγκλα του Μεξικού, επιτρέποντας τον εντοπισμό χαμένων πολιτισμών που δεν μπορούσαν να βρεθούν με παραδοσιακές μεθόδους. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων τοποθεσιών που ανακαλύπτονται είναι τόσο μεγάλος που οι ερευνητές δεν έχουν τη δυνατότητα να τις εξερευνήσουν όλες.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Antiquity, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την κατανόηση της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς των Μάγια.
Με πληροφορίες από BBC