Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος Facebook Twitter
Η χαμένη πόλη των Μάγια, Βαλεριάνα/ Φωτ.: Χ
0

Μια τεράστια πόλη των Μάγια που είχε χαθεί για αιώνες κάτω από την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην πολιτεία Campeche στο νοτιοανατολικό Μεξικό. 

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την πόλη Valeriana, στην οποία βρέθηκαν πυραμίδες, γήπεδα, αμφιθέατρα και πλατείες. Η ανακάλυψη έγινε μέσω της τεχνολογίας Lidar, ενός συστήματος λέιζερ που χαρτογραφεί κρυφές δομές κάτω από τη βλάστηση.

Το σύμπλεγμα πιστεύεται ότι είναι δεύτερο σε έκταση μετά το διάσημο Καλάκμουλ, που θεωρείται η μεγαλύτερη τοποθεσία των Μάγια στην αρχαία Λατινική Αμερική. Η πόλη μπορεί να είχε φιλοξενήσει 30-50.000 κατοίκους κατά την περίοδο της ακμής της, από το 750 έως το 850 μ.Χ., περισσότερους από τους κατοίκους που ζουν σήμερα στην περιοχή.

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια. Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι η ύπαρξη δεξαμενής, ένδειξη της έξυπνης διαχείρισης του περιβάλλοντος για τη στήριξη ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού.

Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος Facebook Twitter

Η αρχική ανακάλυψη έγινε κατά λάθος

Η αρχική ανακάλυψη έγινε κατά λάθος, όταν ο μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου Tulane, Luke Auld-Thomas, εντόπισε τυχαία διαδικτυακά δεδομένα από μία έρευνα Lidar που είχε πραγματοποιηθεί από μεξικανικό φορέα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Μετά από την επεξεργασία αυτών των δεδομένων με αρχαιολογικές μεθόδους, ο Auld-Thomas εντόπισε μια τεράστια αρχαία πόλη που παρέμενε αόρατη κάτω από τη ζούγκλα.

Ο καθηγητής Marcello Canuto, συν-συγγραφέας της έρευνας, επισημαίνει ότι η ανακάλυψη αυτή αλλάζει την παραδοσιακή δυτική αντίληψη ότι τα τροπικά δάση είναι τόποι που «πολιτισμοί πάνε να πεθάνουν». Αντίθετα, η περιοχή φιλοξενούσε πλούσιους και σύνθετους πολιτισμούς, όπως αυτός των Μάγια, που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ανεπτυγμένες κοινωνίες στην πυκνή βλάστηση.

Παρά το γεγονός ότι οι πόλεις των Μάγια είχαν φτάσει σε υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να συνέβαλε στην κατάρρευση και την εγκατάλειψή τους. Το ενδεχόμενο ότι οι Μάγια δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ξηρασία λόγω του μεγάλου πληθυσμού και της έλλειψης ευελιξίας στα διαθέσιμα φυσικά αποθέματα, φαίνεται να υποστηρίζεται από την έρευνα.

Η τεχνολογία Lidar έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολόγοι εξερευνούν περιοχές καλυμμένες με βλάστηση, όπως η ζούγκλα του Μεξικού, επιτρέποντας τον εντοπισμό χαμένων πολιτισμών που δεν μπορούσαν να βρεθούν με παραδοσιακές μεθόδους. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων τοποθεσιών που ανακαλύπτονται είναι τόσο μεγάλος που οι ερευνητές δεν έχουν τη δυνατότητα να τις εξερευνήσουν όλες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Antiquity, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την κατανόηση της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς των Μάγια.

Με πληροφορίες από BBC

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM