ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η λιγότερη ζάχαρη τις πρώτες 1.000 ημέρες ζωής προστατεύει από χρόνιες ασθένειες

Η λιγότερη ζάχαρη τις πρώτες 1.000 ημέρες ζωής προστατεύει από χρόνιες ασθένειες Facebook Twitter
0

Η μείωση της ποσότητας ζάχαρης που λαμβάνουν τα παιδιά, τόσο όσο βρίσκονται στη μήτρα όσο και ως νήπια, μπορεί να τα προστατεύσει από τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, αποκαλύπτουν πως οι 1.000 πρώτες ημέρες ζωής, είναι κρίσιμες προκειμένου να τηρήσουν μία υγιεινή διατροφή, καθώς είναι η περίοδος όπου τα μωρά απορροφούν αρχικά τα θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα τους και στη συνέχεια προχωρούν σε φόρμουλες και βρεφικές τροφές. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός της ζάχαρης στη διατροφή τους αυτή την περίοδο, συνδέεται με 35% μείωση των ποσοστών διαβήτη τύπου 2 στη μέση ηλικία και 20% μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στην μετέπειτα ζωή τους.

Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σύμφωνα με την έρευνα, δείχνει επίσης να καθυστερεί την εμφάνιση των χρόνιων ασθενειών, με τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση να εμφανίζονται τέσσερα και δύο χρόνια αργότερα αντίστοιχα, σε άτομα που είχαν λίγη ζάχαρη στην αρχή της ζωής τους σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν πολύ περισσότερη.

Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν ένα πείραμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν καταργήθηκε η απόκτηση ζάχαρης και γλυκών με δελτίο, ένα μέτρο που είχε επιβληθεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το 1953. Κατά τη διάρκεια που ίσχυε το δελτίο, το επίδομα ζάχαρης ήταν συγκρίσιμο με τα επίπεδα που ορίζονται στις σύγχρονες διατροφικές οδηγίες, αλλά η κατανάλωση σχεδόν διπλασιάστηκε αμέσως μετά την άρση των περιορισμών, από περίπου 40 γραμμάρια σε 80 γραμμάρια την ημέρα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank, οι επιστήμονες συνέκριναν την υγεία στη μέση ηλικία για 38.000 άτομα που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του δελτίου και 22.000 άτομα που γεννήθηκαν αμέσως μετά.

Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν και διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν σημαντικά χαμηλότερα για όσους έφτασαν σε ηλικία δύο ετών κατά τη διάρκεια του δελτίου ζάχαρης. Το NHS (βρετανικό σύστημα υγείας) συνιστά ότι τα ελεύθερα σάκχαρα, αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά και βρίσκονται φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια και τα μη ζαχαρούχα ποτά από φρούτα και λαχανικά, δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτό ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια ή επτά κύβους ζάχαρης για έναν ενήλικα.

Δεν υπάρχει κατευθυντήρια γραμμή για τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, αλλά συνιστάται να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα ποτά και τα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης. Ωστόσο, κατά μέσο όρο οι Βρετανοί καταναλώνουν περίπου το διπλάσιο της ημερήσιας ποσότητας που συνιστάται από τους ειδικούς.

«Πρόκειται για νέα πειστικά στοιχεία, τα οποία παρέχουν περαιτέρω στήριξη στο ότι η μείωση της έκθεσης του αγέννητου μωρού και του νεογέννητου βρέφους στη ζάχαρη έχει διαρκή οφέλη που περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης στη μετέπειτα ενήλικη ζωή. Τα ευρήματα συνάδουν με την έρευνά μας που δείχνει χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά των μητέρων που καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία χωνεύονται και απορροφώντας πιο αργά, προκαλώντας βραδύτερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα», ανέφερε ο καθηγητής Keith Godfrey, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης στα παιδιά και τους ενήλικες μπορούν να συμβάλουν στην κακή υγεία, αλλά αυτή η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα στα πρώτα στάδια της ζωής, κατά την προγεννητική περίοδο και τα πρώτα χρόνια της ζωής, για την προστασία από την κακή υγεία στη μέση ηλικία», κατέληξε , δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Νίνα Ρότζερς.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ