Κλιματική αλλαγή: Ο Μιλέι σκέφτεται να αποσύρει την Αργεντινή από τη Συμφωνία του Παρισιού

Κλιματική αλλαγή: Ο Μιλέι σκέφτεται να αποσύρει την Αργεντινή από τη Συμφωνία του Παρισιού Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι αξιολογεί εάν θα αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης όλης της διεθνούς πολιτικής του, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησής που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση. 

Οι συζητήσεις αυτές ακολουθούν την απόφαση του αμφιλεγόμενου προέδρου Μιλέι να ανακαλέσει την αντιπροσωπεία του από την COP29, τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Τυχόν αποχώρηση της Αργεντινής θα αποτελέσει επιπλέον πίεση στην παγκόσμια συνεργασία για την κλιματική αλλαγή, την ώρα που ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να βγάλει την Αμερική από τη συμφωνία για δεύτερη φορά. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη συμφωνία κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, καμία άλλη χώρα δεν ακολούθησε.

«Επαναξιολογούμε τη στρατηγική μας σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Γεραρδο Βερθέιν, σε τηλεφωνική συνέντευξη την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση για έξοδο από τη Συμφωνία του Παρισιού. «Δεν αρνούμαστε την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής», είπε ο ίδιος, «και φυσικά συμφωνούμε με τη λήψη μέτρων για τον μετριασμό της».

Εάν ο Μιλέι αποφασίσει να αποχωρήσει από τη Συμφωνία, αυτό θα τεθεί εν ισχύ έναν χρόνο μετά την επίσημη ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ. 

Η απόφαση να αποσυρθεί η αντιπροσωπεία από τις συνομιλίες του Μπακού για το κλίμα «μας επιτρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να αναλογιστούμε τη θέση [της Αργεντινής]», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μιλέι Μανουέλ Αδόρνι, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή φέτος ως COP29, αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική ευκαιρία για παγκόσμια δράση για το κλίμα όλο το χρόνο. Είναι η μόνη φορά που διπλωμάτες από σχεδόν 200 έθνη διαπραγματεύονται για το πώς θα επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος της συμφωνίας του Παρισιού: Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ένα όριο που θα αποφύγει τις καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις.

Στο Μπακού την Πέμπτη, ένας διαπραγματευτής από την Παραγουάη, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις υποθέσεις μιας άλλης χώρας, περιέγραψε την αποχώρηση της Αργεντινής από τη σύνοδο κορυφής ως ξαφνική και «περίεργη κατάσταση». 

Ο Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ, ο πρόεδρος της COP29, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τραμπ στον Μιλέι: «Είσαι ο αγαπημένος μου πρόεδρος»

Ο Τραμπ είχε προκαλέσει σοκ τον Ιούνιο του 2017, ανακοινώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού από την υπογραφή της το 2015. Διακήρυξε τότε ότι «εξελέγη για να εκπροσωπήσει τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού».

Ο Μιλέι, ένας ακροδεξιός οικονομολόγος που αγκαλιάζεται από ακροδεξιούς σε όλο τον κόσμο, μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ την Τρίτη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Τραμπ είπε στον Μιλέι, «Είσαι ο αγαπημένος μου πρόεδρος», σύμφωνα με τον Αντόρνι, τον εκπρόσωπο του Μιλέι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μιλέι συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του σε μια ανάρτηση στο X. «Τώρα, Κάνε την Αμερική Μεγάλη ξανά», είπε η Μίλεϊ. «Ξέρεις ότι μπορείς να βασιστείς στην Αργεντινή για να φέρεις εις πέρας το καθήκον σου».

Ο Αργεντινός πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα στο Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, για ένα καταφύγιο με δεξιούς δωρητές και ακτιβιστές. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ και τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα Έλον Μασκ.

Ο Μιλέι είχε στο παρελθόν αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «σοσιαλιστικό ψέμα» και χαρακτήρισε τους επιστήμονες του κλίματος «τεμπέληδες σοσιαλιστές». Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, διέλυσε το υπουργείο Περιβάλλοντος ως μέρος μιας υπόσχεσης για συρρίκνωση της κυβέρνησης. Ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνησή του θα εξακολουθήσει να δίνει προτεραιότητα στο περιβάλλον και ότι οι αρμοδιότητες του υπουργείου θα κατανεμηθούν σε άλλα τμήματα.

Στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα του περασμένου έτους στο Ντουμπάι, ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες του Μιλέι για το κλίμα είπε ότι η Αργεντινή θα παραμείνει στη συμφωνία του Παρισιού. «Θα τηρήσουμε όλες τις περιβαλλοντικές μας συμφωνίες. Ο Μιλέι είναι φιλελεύθερος, είναι ελευθεριακός και πιστεύει στις δυνάμεις της αγοράς. Και η αγορά απαιτεί να συμπεριληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είχαν δηλώσει τότε οι εκπρόσωποί του.

Η Αργεντινή, 24η χώρα - εκπομπός αερίων θερμοκηπίου

Η Αργεντινή κατατάσσεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής και η 24η μεγαλύτερη χώρα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο. Διαθέτει σημαντικούς πόρους και εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου και τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα εξέφρασαν σοκ και απογοήτευση για την απότομη αποχώρηση της Αργεντινής αντιπροσωπείας από το COP29.

Πού βρίσκονται οι συνομιλίες για το κλίμα της COP29

Η αποχώρηση της Αργεντινής από το COP29 σηματοδοτεί ένα ακόμη πλήγμα στις συνομιλίες για το κλίμα σε μια περίοδο δυσπιστίας μεταξύ των πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών και της βαθύτερης αβεβαιότητας σχετικά με το ποια έθνη είναι κατάλληλα να ηγηθούν της παγκόσμιας διαδικασίας. Όπως έδειξαν οι εκλογές στις ΗΠΑ, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες μπορούν να κάνουν ζιγκ-ζαγκ μεταξύ των πολιτικών για το κλίμα με τρόπο που μπορεί να διαταράξει τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν παρουσιάσει τους εαυτούς τους ως πιο προβλέψιμες εναλλακτικές λύσεις — αλλά και οι δύο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα.

Αν και είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια χώρα να αποχωρεί από τις συνομιλίες στη μέση, φέτος ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας Τζέιμς Μαράπε ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα στείλει αντιπροσωπεία, για να διαμαρτυρηθεί για το πώς οι «μεγάλοι κάτοχοι αποτυπωμάτων άνθρακα στον κόσμο» να μην εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Και η κορυφαία αξιωματούχος της Γαλλίας για το κλίμα, Agnès Pannier-Runacher, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι στο Μπακού αφού ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι καταστέλλει βάναυσα τις κλιματικές ανησυχίες στα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλικής Πολυνησίας.

ExxonMobil: Ο Τραμπ δεν πρέπει να αποχωρήσει ξανά από τη συμφωνία του Παρισιού

Στη δική του εμφάνιση στο COP29 την Τρίτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil, Ντάρεν Γουντς, είπε ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να αποχωρήσει ξανά από τη συμφωνία του Παρισιού, θέτοντας τον πετρελαϊκό γίγαντα σε αντίθεση με την επερχόμενη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση σε ένα βασικό ζήτημα πολιτικής. Η αποχώρηση από το σύμφωνο, είπε ο Γουντς σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, θα δημιουργούσε αβεβαιότητα σε πολλές επιχειρήσεις και θα υπονόμευε την παγκόσμια συνεργασία για το κλίμα.

Όταν ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, ο Μιλέι θα είναι κορυφαίος σύμμαχος του Τραμπ στη Νότια Αμερική, μια περιοχή όπου κυριαρχούν αριστεροί πρόεδροι. Ο αριστερός Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έκανε εκστρατεία με την υπόσχεση να προστατεύσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, θα προεδρεύσει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του επόμενου έτους στο Μπελέμ, μια πύλη στον ποταμό Αμαζόνιο.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Βραζιλίας είπε ότι η κυβέρνηση Λούλα θεωρεί ότι η Αργεντινή επανεξετάζει τη θέση της στη συμφωνία του Παρισιού, ιδιαίτερα καθώς η Βραζιλία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το COP30 το επόμενο έτος. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η Αργεντινή δεν έχει λάβει ακόμη την απόφασή της.

Η εκλογή του Τραμπ σημαίνει ήδη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας κρίσιμος εταίρος και ένας από τους μεγαλύτερους εκπομπούς ρύπανσης από την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι πιθανό να συμμετέχουν λιγότερο στην παγκόσμια ώθηση για μείωση των εκπομπών άνθρακα. Τώρα ο γείτονας και βασικός ιστορικός σύμμαχος της Βραζιλίας μπορεί επίσης να ακολουθήσει την ίδια προοπτική.

Με πληροφορίες από Washington Post

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM