Οι πλούσιες χώρες του κόσμου συμφώνησαν να χρηματοδοτούν με 250 δισεκατομμύρια δολάρια τον αναπτυσσόμενο κόσμο, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας της COP29. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως απαιτούνται 1,3 τρισ. για να υπάρχει «πραγματική ελπίδα», όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Το προεδρείο της διάσκεψης COP29 δημοσιοποίησε σήμερα ένα νέο προσχέδιο της χρηματοδοτικής συμφωνίας για το Κλίμα, με βάση το οποίο τα ανεπτυγμένα έθνη θα έχουν τον πρώτο ρόλο στην παροχή 250 δισεκ. δολαρίων κατ’ έτος έως το 2035.
Το προσχέδιο ορίζει επίσης ως «ευρύτερο» τον στόχο για άντληση 1,3 τρισεκ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.
Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε στο Reuters ότι το νέο προσχέδιο συμφωνίας έχει πολύ υψηλό κόστος και δεν γίνονται προσπάθειες για να διευρυνθεί ο αριθμός των συμβαλλόμενων χωρών. «Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με τον αριθμό, διότι είναι υψηλός και δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα για την αύξηση της βάσης των συμβαλλόμενων», δήλωσε ο διαπραγματευτής.
Οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται στη σύνοδο για το Κλίμα COP29 στο Μπακού είναι επιφορτισμένες με το να συμφωνήσουν σε ένα σαρωτικό χρηματοδοτικό σχέδιο για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να διαχειριστούν τον επιδεινούμενο αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να μειώσουν τις εκπομπές τους. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα όμως, το ποσό του 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να ωθήσει σημαντικά τις αναπτυσσόμενες χώρες στις αλλαγές που απαιτούνται ώστε ο πλανήτης συνολικά να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Οι διαβουλεύσεις στο Μπακού είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν αργότερα σήμερα, αλλά μπορεί να κρατήσουν περισσότερο εάν υπάρχουν δυσκολίες για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ