Επιστήμονες ανακάλυψαν στη Συρία το αρχαιότερο αλφάβητο - Είναι 500 χρόνια παλαιότερο όσων γνωρίζαμε

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη Συρία το αρχαιότερο αλφάβητο - Είναι 500 χρόνια παλαιότερο όσων γνωρίζαμε Facebook Twitter
0

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακάλυψαν στοιχεία του αρχαιότερου αλφαβήτου στην ανθρώπινη ιστορία. Η γραφή ήταν χαραγμένη σε πήλινους κυλίνδρους μήκους του δακτύλου που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής σε μια αρχαία πόλη της Συρίας.

Η ανακάλυψη του αρχαίου αλφαβήτου ανακοινώθηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Υπερπόντιων Ερευνών (ASOR).

Κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής σε έναν αρχαίο τάφο στο Ουμ ελ Μάρα στη Συρία, η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γκλεν Σβαρτς, ανακάλυψε μικρούς πήλινους κυλίνδρους σημειωμένους με σύμβολα που θα μπορούσαν να είναι αλφάβητο.

Κάποτε μεγάλη πόλη στη δυτική Συρία, το Ουμ ελ Μάρα είναι γνωστό ως ένα από τα πρώτα αστικά κέντρα της περιοχής. Μαζί με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ο καθηγητής Σβαρτς, ειδήμων σε ό,τι αφορά τις αρχαίες πόλεις, συμμετείχε σε μια 16ετή ανασκαφή στην τοποθεσία. Κατά την ανασκαφή βρέθηκαν τάφοι της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Ένας από τους καλύτερα διατηρημένους τάφους περιείχε έξι σκελετούς, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, μαγειρικά σκεύη, αιχμή δόρατος και άθικτα κεραμικά αγγεία.

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη Συρία το αρχαιότερο αλφάβητο - Είναι 500 χρόνια παλαιότερο όσων γνωρίζαμε Facebook Twitter

Τέσσερις μικροί πήλινοι κύλινδροι που έμοιαζαν να έχουν πρώιμη αλφαβητική γραφή ανακαλύφθηκαν από ερευνητές κοντά στα αγγεία. Κάθε κύλινδρος είχε μια τρύπα και ο πηλός ήταν μόνο ελαφρά ψημένος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκλεν Σβαρτς, τα αντικείμενα μπορεί να χρησίμευαν ως ετικέτες. Η γραφή, η οποία χρονολογείται γύρω στο 2400 π.Χ., προηγείται άλλων γνωστών αλφαβητικών γραφών κατά περίπου 500 χρόνια, ανατρέποντας όσα γνωρίζουν οι αρχαιολόγοι για το από πού προήλθαν τα αλφάβητα, πώς μοιράζονται στις κοινωνίες και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τους πρώιμους αστικούς πολιτισμούς, σύμφωνα με οι ερευνητές.

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη Συρία το αρχαιότερο αλφάβητο - Είναι 500 χρόνια παλαιότερο όσων γνωρίζαμε Facebook Twitter

«Οι κύλινδροι ήταν διάτρητοι, οπότε φαντάζομαι μια χορδή που τους δένει σε άλλο αντικείμενο για να λειτουργήσει ως ετικέτα. Ίσως περιγράφουν λεπτομερώς το περιεχόμενο ενός σκάφους, ή ίσως από πού προήλθε το σκάφος ή σε ποιον ανήκε», είπε ο Σβαρτς. «Χωρίς μέσο για τη μετάφραση του γραπτού, μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες». Χρησιμοποιώντας τεχνικές χρονολόγησης με άνθρακα-14, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ηλικία των τάφων, τα τεχνουργήματα και τη γραφή. «Προηγουμένως, οι μελετητές πίστευαν ότι το αλφάβητο επινοήθηκε στην Αίγυπτο ή γύρω από αυτήν κάποια στιγμή μετά το 1900 π.Χ.», είπε ο Σβαρτς. «Αλλά τα τεχνουργήματά μας είναι παλαιότερα και από διαφορετική περιοχή στον χάρτη, υποδηλώνοντας ότι το αλφάβητο μπορεί να έχει μια εντελώς διαφορετική ιστορία προέλευσης από ό,τι πιστεύαμε».

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM