Τουρκία: Ελληνική επιγραφή βρέθηκε σε τάφο στη βυζαντινή Έδεσσα της Μεσοποταμίας

Τουρκία: Ελληνική επιγραφή βρέθηκε σε τάφο στη βυζαντινή Έδεσσα της Μεσοποταμίας Facebook Twitter
Η πρόσοψη ενός από τους 130 τάφους στη νεκρόπολη του Βασιλείου της Έδεσσας, της Βυζαντινής περιόδου / φωτ.: Getty
0

Οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές προσπάθειες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη νεκρόπολη Kızılkoyun της Τουρκίας σε μία περιοχή της βυζαντινής Μεσοποταμίας, όπου έχουν αποκαλυφθεί βραχώδεις τάφοι 2.000 ετών.

Η συγκεκριμένη νεκρόπολη βρίσκεται στα όρια της αρχαίας πόλης της Έδεσσας (Σανλιούρφα), η οποία ανήκε στην ευρύτερη Μεσοποταμία και η οποία αποτελούσε κομμάτι των νοτίων συνόρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αφ' ότου χτίστηκε εκ νέου ως Ιουστινόπολις. 

Η Κομητεία της Έδεσσας ήταν το πρώτο κράτος που ιδρύθηκε από τους Σταυροφόρους, αλλά και το πρώτο που καταλύθηκε, το 1144, πέφτοντας στα χέρια των Τούρκων.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, μια σημαντική ανακάλυψη έγινε κοντά στην είσοδο ενός ταφικού θαλάμου που σηματοδοτείται από το μονόγραμμα του Ιησού Χριστού. Βρέθηκε ενεπίγραφη πλάκα που έφερε επιγραφές τόσο στα ελληνικά όσο και στα αραμαϊκά. Αυτά τα αρχαία γραπτά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτιστική ιστορία της περιοχής.

Μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σανλιούρφα, η εν λόγω επιγραφή έχει αποκατασταθεί και τοποθετηθεί στην είσοδο του ταφικού θαλάμου. Οι εργασίες αποκατάστασης διασφαλίζουν ότι αυτό το σπάνιο τεχνούργημα θα διατηρηθεί για να το μελετήσουν οι μελλοντικές γενιές.

Τουρκία: Ελληνική επιγραφή βρέθηκε σε τάφο στη βυζαντινή Έδεσσα της Μεσοποταμίας Facebook Twitter
Μετά την αποκατάστασή της η επιγραφή τοποθετήθηκε στην πρόσοψη του τάφου / φωτ.: πρακτορείο Anadolu

Οι επιγραφές μεταφράστηκαν από τον καθηγητή Μουσταφά Αντάκ, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαίων Γλωσσών και Πολιτισμών στη Σχολή Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Μεσογείου της Τουρκίας.

Στην επιγραφή αναγράφεται: «Τοῦτο τὸ μνῆμα Ζοώρα καὶ Βίας καὶ Βοήθου Ιννεου καὶ τέκνων».

Τουρκία: Ελληνική επιγραφή βρέθηκε σε τάφο στη βυζαντινή Έδεσσα της Μεσοποταμίας Facebook Twitter
Στην επιγραφή αναγράφεται: «Τοῦτο τὸ μνῆμα Ζοώρα καὶ Βίας καὶ Βοήθου Ιννεου καὶ τέκνων» / φωτ.: πρακτορείο Anadolu

Αυτή η ανακάλυψη προσθέτει στην αυξανόμενη κατανόηση των αρχαίων οικογενειακών δεσμών και των ταφικών εθίμων στην περιοχή. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι το όνομα Ζοώρας αναγράφεται και στο κομμάτι της επιγραφής που είναι σε ελληνικά και στο κομμάτι στα Αραμαϊκά. Η συνεχιζόμενη ανασκαφή και αποκατάσταση στη νεκρόπολη  συνεχίζει να αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία της Σανλιούρφα και το αρχαίο παρελθόν της.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM