Οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές προσπάθειες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη νεκρόπολη Kızılkoyun της Τουρκίας σε μία περιοχή της βυζαντινής Μεσοποταμίας, όπου έχουν αποκαλυφθεί βραχώδεις τάφοι 2.000 ετών.
Η συγκεκριμένη νεκρόπολη βρίσκεται στα όρια της αρχαίας πόλης της Έδεσσας (Σανλιούρφα), η οποία ανήκε στην ευρύτερη Μεσοποταμία και η οποία αποτελούσε κομμάτι των νοτίων συνόρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αφ' ότου χτίστηκε εκ νέου ως Ιουστινόπολις.
Η Κομητεία της Έδεσσας ήταν το πρώτο κράτος που ιδρύθηκε από τους Σταυροφόρους, αλλά και το πρώτο που καταλύθηκε, το 1144, πέφτοντας στα χέρια των Τούρκων.
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, μια σημαντική ανακάλυψη έγινε κοντά στην είσοδο ενός ταφικού θαλάμου που σηματοδοτείται από το μονόγραμμα του Ιησού Χριστού. Βρέθηκε ενεπίγραφη πλάκα που έφερε επιγραφές τόσο στα ελληνικά όσο και στα αραμαϊκά. Αυτά τα αρχαία γραπτά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτιστική ιστορία της περιοχής.
Μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σανλιούρφα, η εν λόγω επιγραφή έχει αποκατασταθεί και τοποθετηθεί στην είσοδο του ταφικού θαλάμου. Οι εργασίες αποκατάστασης διασφαλίζουν ότι αυτό το σπάνιο τεχνούργημα θα διατηρηθεί για να το μελετήσουν οι μελλοντικές γενιές.
Οι επιγραφές μεταφράστηκαν από τον καθηγητή Μουσταφά Αντάκ, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαίων Γλωσσών και Πολιτισμών στη Σχολή Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Μεσογείου της Τουρκίας.
Στην επιγραφή αναγράφεται: «Τοῦτο τὸ μνῆμα Ζοώρα καὶ Βίας καὶ Βοήθου Ιννεου καὶ τέκνων».
Αυτή η ανακάλυψη προσθέτει στην αυξανόμενη κατανόηση των αρχαίων οικογενειακών δεσμών και των ταφικών εθίμων στην περιοχή. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι το όνομα Ζοώρας αναγράφεται και στο κομμάτι της επιγραφής που είναι σε ελληνικά και στο κομμάτι στα Αραμαϊκά. Η συνεχιζόμενη ανασκαφή και αποκατάσταση στη νεκρόπολη συνεχίζει να αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία της Σανλιούρφα και το αρχαίο παρελθόν της.