Τουρκία, Ιράν και Ρωσία συναντώνται αύριο στο Κατάρ με θέμα τη Συρία

Τουρκία, Ιράν και Ρωσία συναντώνται αύριο στο Κατάρ με θέμα τη Συρία Facebook Twitter
Μαχητές της Hayat Tahrir al Sham / φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας θα συναντηθούν αύριο, Σάββατο, στην Ντόχα για συνομιλίες σχετικά με την αστραπιαία προέλαση των ανταρτών στη Συρία, δήλωσε σήμερα τουρκική διπλωματική πηγή.

Το συνονθύλευμα του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που επιχειρεί με αιχμή του δόρατος την (στα λόγια πρώην τζιχαντιστική) Hayat Tahrir al Sham υπό τον Αμπού Μοχαμάντ αλ Τζολάνι και άλλες αντικυβερνητικές, τζιχαντιστικές και εξτρεμιστικές μικρότερες παραστρατιωτικές υποομάδες, έχει αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη του στο πεδίο της μάχης από την αρχή του εμφυλίου πολέμου πριν από 13 χρόνια, καταφέροντας συντριπτικό πλήγμα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Έπειτα από χρόνια που οι γραμμές του μετώπου είχαν παγώσει, οι αντάρτες κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγάλη πόλη του Χαλεπιού στη βόρεια Συρία και στη συνέχεια προωθήθηκαν νότια μέχρι το κεντρο της Χάμα, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά αυτή τη στρατηγικής σημασίας κεντρική πόλη.

Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν διεξάγουν τακτικά συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας σ' ένα τριμερές σχήμα στο πλαίσιο αυτού που είναι γνωστό ως η ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα. Ενώ η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει την πολιτική και την ένοπλη αντιπολίτευση, η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Άσαντ.

Η πηγή δήλωσε πως οι τρεις υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν αύριο, Σάββατο, στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα και στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, αλλά δεν έκανε γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Τη Δευτέρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μιλώντας δίπλα στον ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί μετά τις συνομιλίες τους στην Άγκυρα, δήλωσε πως θα γίνει μια νέα προσπάθεια για την αναβίωση της διαδικασίας της Αστάνα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συρία: Ποιος είναι ο ηγέτης των τζιχαντιστών της Hayat Tahrir al Sham που κατέλαβαν το Χαλέπι

Διεθνή / Συρία: Ποιος είναι ο ηγέτης των τζιχαντιστών της Hayat Tahrir al Sham που κατέλαβαν το Χαλέπι

Η φυλάκιση στο Ιράκ και η Συρία - Η προσωπική εκστρατεία για αυτονόμηση πέραν της Αλ Κάιντα και του ISIS - Η συμμαχία με την Τουρκία - Η Hayat Tahrir al Sham στη «μάχη εναντίον τρομοκρατών»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM