Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της ζήτησε την αποχώρηση των στρατευμάτων

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της ζήτησε την αποχώρηση των στρατευμάτων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε τοποθεσίες στη νότια Συρία την Τρίτη, λίγες ώρες αφότου η νέα συριακή ηγεσία ζήτησε από το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Οι επιθέσεις έπληξαν «στρατιωτικούς στόχους στη νότια Συρία , συμπεριλαμβανομένων αρχηγείων και τοποθεσιών που περιέχουν όπλα», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του. Στην ίδια ανακοίνωσε αναφέρεται πως «η παρουσία στρατιωτικών μέσων και δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Συρίας αποτελεί απειλή» για τους Ισραηλινούς πολίτες.

Ο Ίσραελ Κατς, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ανέφερε αργά την Τρίτη ότι οι επιθέσεις ήταν μέρος μιας «νέας πολιτικής» για τη διασφάλιση μιας «αποστρατιωτικοποιημένης νότιας Συρίας». Πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια» είτε από τις συριακές δυνάμεις είτε από μαχητικές ομάδες να εδραιώσουν την παρουσία τους σε αυτό που το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει τη «ζώνη ασφαλείας» στην περιοχή, «θα αντιμετωπιστεί με πυρά».

Αυτή η πολιτική ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Κυριακή σε μια ομιλία που απαιτούσε «την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» της νότιας Συρίας. Η ομιλία και οι ενέργειες του Ισραήλ προκάλεσαν την καταδίκη της νέας κυβέρνησης της Συρίας την Τρίτη.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Αχμέντ αλ - Σαράα, προήδρευσε σε μια διάσκεψη εθνικής ενότητας την Τρίτη που είχε σκοπό να οικοδομήσει συναίνεση γύρω από το πολιτικό και οικονομικό μέλλον του έθνους. Η σύσκεψη αυτή ολοκληρώθηκε με μια δήλωση στην οποία αποδοκιμάστηκε η ισραηλινή εισβολή στη Συρία και απορρίφθηκαν «οι προκλητικές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού».

Η νέα κυβέρνηση της Συρίας είπε ότι το Ισραήλ παραβιάζει την κυριαρχία της Συρίας και τη μακροχρόνια συμφωνία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ «να σταματήσει την επίθεση».

Το Ισραήλ πραγματοποιούσε χτυπήματα στη Συρία πριν από την πτώση του μακροχρόνιου δικτάτορα της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, λέγοντας ότι στόχευε να περιορίσει τη ροή όπλων και χρημάτων από το Ιράν προς τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Από τότε που η συμμαχία των ανταρτών με επικεφαλής τον αλ Σαράα ανέτρεψε τον Άσαντ και έγινε ηγέτης της Συρίας, το Ισραήλ έχει καταλάβει εδάφη κοντά στα κοινά τους σύνορα και επιτίθεται με στρατιωτικά μέσα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ομάδα παρακολούθησης πολέμου που εδρεύει στη Βρετανία, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν χτυπήσει στη Συρία 16 φορές φέτος. Οι περισσότερες από τις επιθέσεις διεξήχθησαν από την αεροπορία και δύο ήταν χερσαίες επιθέσεις, είπε το παρατηρητήριο.

Ενώ οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες ότι σκοπεύουν τα στρατεύματά τους να παραμείνουν στις παραμεθόριες περιοχές σε αυτό που υποτίθεται ότι είναι μια ζώνη ασφαλείας που επιβλέπεται από διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις, οι δηλώσεις τους για αποστρατιωτικοποιημένη νότια Συρία αντιπροσωπεύουν μια κλιμάκωση που έχει εντείνει τις εντάσεις στη Συρία.


Με πληροφορίες από New York Times

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Αποζημίωση 7,25 εκατομμύριων δολαρίων σε 74χρονη που τραυματίστηκε σε θεματικό πάρκο Χάρι Πότερ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αποζημίωση 7,25 εκατ. δολαρίων σε 74χρονη που τραυματίστηκε σε θεματικό πάρκο Χάρι Πότερ

Της επιδικάστηκαν 250.000 δολάρια για μελλοντικά ιατρικά έξοδα, 2 εκατομμύρια δολάρια για τον πόνο που υπέστη στο παρελθόν και 5 εκατομμύρια δολάρια για μελλοντικό πόνο και ταλαιπωρία
LIFO NEWSROOM