Οι επικεφαλής μερικών από τα πιο έγκριτα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν συγκροτήσει «ιδιωτική συλλογικότητα» για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ στη χρηματοδότηση της έρευνας και στην ακαδημαϊκή ανεξαρτησία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διεργασίες, αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.
Η άτυπη αυτή ομάδα περιλαμβάνει περίπου δέκα ιδρύματα, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια της «Ivy League» και κορυφαία ερευνητικά κέντρα, κυρίως σε πολιτείες που παραδοσιακά στηρίζουν τους Δημοκρατικούς. Οι στρατηγικές συζητήσεις επιταχύνθηκαν, μετά την πρόσφατη λίστα απαιτήσεων της κυβέρνησης προς το Χάρβαρντ, η οποία ερμηνεύτηκε ως επίθεση στην ακαδημαϊκή αυτονομία.
Η «συλλογικότητα», όπως την αποκαλούν κάποιοι, συνιστά μια ξεχωριστή, ήσυχη και πιθανώς πιο αποτελεσματική προσπάθεια σε σύγκριση με τις δημόσιες ανακοινώσεις από άλλες πανεπιστημιακές οργανώσεις. Στους κόλπους της συμμετέχουν κορυφαία στελέχη, όπως πρυτάνεις και επίτροποι, που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία.
Έχουν συζητήσει «κόκκινες γραμμές» που δεν θα υπερβούν στις διαπραγματεύσεις και έχουν χαράξει στρατηγικές για την αντίδρασή τους σε διάφορες απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία έχει ήδη παγώσει ή ακυρώσει δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης σε πανεπιστήμια που, κατά την άποψή της, δεν έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον αντισημιτισμό.
Αμερικανικά πανεπιστήμια: Προτεραιότητα η διατήρηση της ακαδημαϊκής αυτονομίας
Ο βασικός στόχος της συλλογικότητας των πανεπιστημίων είναι να αποτρέψει τη δημιουργία δεδικασμένων που θα μπορούσαν να πιέσουν τα πανεπιστήμια σε μελλοντικές παραχωρήσεις. Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη στρατηγική, ανησυχούν ότι τυχόν υποχωρήσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα επικίνδυνο ντόμινο συμφωνιών.
Από πλευράς κυβέρνησης, υπάρχει ανησυχία ότι τα πανεπιστήμια θα σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο, καθιστώντας πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με άτομο με γνώση των εσωτερικών της κυβερνητικής ομάδας εργασίας. Το τελευταίο δίμηνο, η Ομάδα Εργασίας έχει προειδοποιήσει τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο να μην συμπράξει με άλλα.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα σχολιασμού, που κατέθεσε η Wall Street Journal.
Γιατί το Χάρβαρντ έγινε «σημείο καμπής» για τα αμερικανικά πανεπιστήμια
Οι ηγέτες των αμερικανικών πανεπιστημίων συμφωνούν ότι η παραίτηση από την ακαδημαϊκή ανεξαρτησία –συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων εισακτέων, προσλήψεων και διδακτικού περιεχομένου– αποτελεί αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή».
Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ένας συμμετέχων: «Ορισμένα από τα σχολεία μας λειτουργούν εδώ και 300 χρόνια - ο πρόεδρος Τραμπ είναι στον Λευκό Οίκο μόλις τρεις μήνες».
Ο Τεντ Μίτσελ, πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης, επιβεβαίωσε τις άτυπες συνομιλίες, δηλώνοντας: «Είμαι ενθαρρυμένος που συνεχίζονται. Αυτές οι ανταλλαγές βοηθούν τα ιδρύματα να κατανοήσουν συλλογικά τις επιπτώσεις κυβερνητικών ενεργειών».
Η ομάδα προβλέπει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, με τα τρέχοντα μέλη να αυτοπροσδιορίζονται ως «το σημείο μηδέν της αντίστασης».
Η αφετηρία της κινητοποίησης για τα αμερικανικά πανεπιστήμια
Η ανοιχτή πρόκληση για την ιδιωτική συλλογικότητα των αμερικανικών πανεπιστημίων, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στα κονδύλια για τα ερευνητικά έξοδα. Αν και ένας δικαστής «πάγωσε» την εντολή αυτή στις αρχές Μαρτίου, η ατμόσφαιρα ήταν ήδη ηλεκτρισμένη.
Όταν η κυβέρνηση πάγωσε τη χρηματοδότηση προς το Κολούμπια, ο πρύτανης του Πρίνστον, Κρίστοφερ Άισγκρουμπερ, κάλεσε σε συλλογική δράση μέσω άρθρου του στο The Atlantic, τονίζοντας ότι «η επίθεση στο Κολούμπια συνιστά ριζική απειλή για την ακαδημαϊκή αριστεία και την ηγεσία της Αμερικής στην έρευνα».
Παρά τις επιφυλάξεις για δημόσιες δηλώσεις, οι συνομιλίες περί συντονισμένης αντίδρασης άρχισαν να αναπτύσσονται σε συνέδρια και προγραμματισμένες συναντήσεις.
Η κρίση κλιμακώθηκε στα μέσα Απριλίου, όταν η κυβέρνηση έστειλε στο Χάρβαρντ επιστολή με κατάλογο αιτημάτων που θεωρήθηκαν υπέρβαση εξουσίας: Έλεγχος στις προσλήψεις, τις εισαγωγές και το διδακτικό προσωπικό με κριτήριο την «ποικιλομορφία απόψεων». Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, απέρριψε τα αιτήματα, κάνοντας λόγο για μη αποδεκτή παραβίαση της ανεξαρτησίας.
Σε απάντηση, η κυβέρνηση Τραμπ μείωσε τη χρηματοδότηση του Χάρβαρντ κατά 2,26 δισεκατομμύρια δολάρια και απείλησε με αφαίρεση του καθεστώτος φορολογικής απαλλαγής, καθώς και περιορισμούς στην εγγραφή διεθνών φοιτητών. Το πανεπιστήμιο αντέδρασε με αγωγή.
Τα αμερικανικά πανεπιστήμια και η «συλλογικότητα»: Θα ενώσει ή θα διχάσει;
Παρόλο που η συλλογικότητα επιδιώκει τη συσπείρωση, ορισμένοι φοβούνται ότι η δημιουργία ενός «κλειστού κλαμπ» πανεπιστημίων ενδέχεται να διχάσει τα ιδρύματα αντί να τα ενώσει.
Η κρυφή δράση της συλλογικότητας εξελίσσεται παράλληλα με τις δημόσιες κινήσεις στον ακαδημαϊκό χώρο. Πάνω από 500 ηγέτες πανεπιστημίων υπέγραψαν πρόσφατα ψήφισμα της Αμερικανικής Ένωσης Κολλεγίων και Πανεπιστημίων που καταγγέλλει την «άνευ προηγουμένου κυβερνητική υπερβολή».
Παράλληλα, ομάδες διδασκόντων στα Big Ten πανεπιστήμια –όπως του Μίσιγκαν, του Ράτγκερς και του Ιντιάνα– ενέκριναν ψηφίσματα υπέρ της δημιουργίας συμμαχίας κατά της κυβερνητικής παρέμβασης.
Με πληροφορίες από τη Wall Street Journal