Eστιατόρια με σκληρές πόρτες (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Τα εστιατόρια στο American Psycho διαδέχονται το ένα το άλλο, τα πιάτα επίσης, όμως μετά το χτύπημα της καλύτερης κάρτας ο Patrick δέχεται ένα ακόμα μεγαλύτερο: υπάρχει ένα νέο εστιατόριο στο Manhattan στο οποίο είναι αδύνατον να κλείσεις τραπέζι. Το μυθικό μέρος αυτό λέγεται Dorsia.

Για το Dorsia μαθαίνουμε από την πρώτη σκηνή: ενώ τρώνε παρακολουθώντας και όλους τους άλλους που βρίσκονται στο ίδιο μέρος μ’αυτούς, ο Patrick έχει βαρεθεί ήδη κι αναρωτιέται μεγαλόφωνα «γιατί δεν είμαστε στο Dorsia;» Αυτό το όνομα μας κυνηγάει σ’όλη την ταινία. Η ερωμένη του, η οποία είναι υπερβολικά ναρκωμένη από τα χάπια που παίρνει με τις χούφτες, δέχεται να βγει μαζί του μόνο όταν της υπόσχεται να την πάει στο Dorsia. Τελικά δεν καταφέρνει να κλείσει τραπέζι και την πάει αλλού- αυτή είναι πολύ χάλια για να το καταλάβει. Είναι πολύ χάλια και για να παραγγείλει (και για να φάει) οπότε της παραγγέλνει τα εξής:

Σούπα φυστικοβούτυρου με καπνιστή πάπια και πουρέ κολοκύθας

Λιθρίνι με βιολέτες και κουκουνάρι

Aυτή τη φορά υποψιαζόμαστε ότι ο συγγραφέας θέλει να κοροϊδέψει τον κύκλο των ανθρώπων που κυκλοφορούν σ’αυτά τα μέρη περισσότερο για να τους δουν παρά για να φάνε. Κάποια στιγμή οι ήρωες αναρωτιούνται αν το τάδε εστιατόριο έχει “tuna Carpaccio” ή “tuna cappuccino”.

Την επόμενη μέρα στο γραφείο ένας συνάδελφος του Patrick λέει παρεμπιπτόντως ότι το πιάτο αχινού στο Dorsia είναι πολύ καλό. Με φρίκη ο Jason μαθαίνει ότι αυτός ο συνάδελφος όχι μόνο πήγε, αλλά πήγε και Παρασκευή βράδυ! Είναι ο ίδιος συνάδελφος που είχε την καταπληκτική κάρτα. Ο Patrivk δεν έχει άλλη λύση: τον καλεί για δείπνο (δυστυχώς και πάλι δεν πάνε στο Dorsia) και μετά τον σκοτώνει.

Καθώς τον σκοτώνει ουρλιάζει: TRY GETTING A RESERVATION AT DORSIA NOW YOU FUCKING STUPID BASTARD! YOU, FUCKING BASTARD!


(Όποιος δε γελάει εδώ, δεν έχει καθόλου χιούμορ:))

H ταινία τελειώνει χωρίς να δούμε ποτέ το Dorsia από μέσα. Παραμένει ένα άπιαστο όνειρο. Το μόνο που καταφέρνει ο Patrick όταν παίρνει τηλέφωνο για να κλείσει τραπέζι είναι να ακούσει αυτόν που σηκώνει το τηλέφωνο να ξεκαρδίζεται από την εξωφρενική και αφελή απαίτηση. Κάπου διάβασα (δυστυχώς δε θυμάμαι που) την εμπειρία κάποιου που έχει πάθει αυτό αλλά στ’ αλήθεια.  Φαντάζομαι ότι κανείς μας δεν έχει αμφιβολία ότι αυτά τα πράγματα γίνονται πράγματι. Τελευταία άκουσα 2 σεφ (όχι έλληνες) να λένε το εξής: "Το εστιατόριό μου έχει τόσο κόσμο που οι γονείς μου προσπαθούν να κλείσουν μήνες τραπέζι."

Πείτε με συντηρητική, αλλά αν ήμουν σεφ και συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα υπερηφανευόμουν στα περιοδικά. Σίγουρα οι γονείς μου θα ήταν ευπρόσδεκτοι ανά πάσα στιγμή. Αλλά φαίνεται ότι τώρα είναι κάτι για το οποίο δικαιούσαι να περηφανεύεσαι.

(Στο επόμενο και τελευταίο μέρος: ποια είναι τα “Dorsia” της εποχής μας;)

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM