Ταξικές διαφορές στις τραπεζαρίες του Τιτανικού (2ο μέρος)

Facebook Twitter
0

Το γεύματα της 2ης θέσης ετοιμαζόταν στην ίδια κουζίνα με αυτά της πρώτης αν και σερβίρονταν σε διαφορετική τραπεζαρία. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι η τεχνική και η ποιότητα ήταν ισάξια της 1ης αλλά με πιο φτηνά υλικά (και μικρότερες ποσότητες). Το ημερήσιο πρόγραμμα της 2ης θέσης ήταν το εξής:

Πρωινό

Πόριτζ
Κρεατόσουπα
Αβγά βραστά ή τηγανιτά ή ομελέτα
Τηγανιτό λουκάνικο και μπέικον
Τσάι, καφές ή κακάο


Μεσημεριανό

Πόδια και στομάχι βοδινό
Ροστ μπηφ
Πατάτες βραστές ή πουρές

Βραδινό

Σούπα από βραστό αρνίσιο κεφάλι
Φρέσκο ψάρι
Βοδινό ραγού
Ψητό χοιρινό με σάλτσα μήλου
Λαχανικά, βραστές πατάτες
Πουτίγκα
Τάρτα με μαρμελάδα
Επιδόρπιο
Τσάι, καφές

Στην πρώτη θέση όλοι οι κανόνες καταρρίπτονταν: Για τους πλούσιους επιβάτες υπήρχε η επιλογή των εστιατορίων, στα οποία πλήρωναν ανάλογα με την κατανάλωση. Ενώ υπήρχαν πολλές δραστηριότητες για διασκέδαση (πισίνα, γυμναστήριο, χαμάμ, βιβλιοθήκη, μουσική, επιτραπέζια) το φαγητό ήταν το σημαντικό γεγονός της ημέρας, με γεύματα πολυτελή τα οποία κρατούσαν ώρες και διαδοχή μέχρι και 13 πιάτων, το καθένα με ξεχωριστό κρασί.

 

To σαλόνι της πρώτης θέσης

Κάθε βράδυ ένας υπάλληλος του πλοίου ανακοίνωνε την έναρξη του δείπνου, ώστε όλοι οι επιβάτες να πάνε στην αντίστοιχη τραπεζαρία. Ειδικά οι επιβάτες της 1ης θέσης συγκεντρώνονταν στο καθιστικό για ένα πρώτο ποτό πριν καθίσουν για τα άπειρα πιάτα της βραδιάς. Τεράστιες ποσότητες, τεράστια ποικιλία, ακριβά υλικά, πορσελάνες, σπάνια κρασιά από όλο τον κόσμο.

 

Τραπεζαρία της πρώτης θέσης

Το τελευταίο γεύμα της 1ης θέσης, το βράδι της 14ης Απριλίου ήταν το εξής:

Πρώτο πιάτο


Canapes a L'Amiral (με διάφορα υλικά όπως χαβιάρι, γαρίδες κλπ)

Στρείδια à la Russe (με βότκα και horseradish)


Δεύτερο πιάτο

Consommé Olga (σούπα από ζωμό κρέατος με πίνες)

Κρέμα κριθαριού

Tρίτο πιάτο

Σολωμός με λευκή σάλτσα, αγγουράκια

 


Τέταρτο πιάτο

Φιλέ μινιόν Lili (φιλέ μινιόν με φουα γκρα, τρούφες, αγκινάρες και σάλτσα με κονιάκ, Μαδέρα, ντομάτα και δεντρολίβανο)

Κοτόπουλο πανέ

Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια

 


Πέμπτο πιάτο

Αρνάκι με σάλτσα μέντας

Ψητή πάπια με σάλτσα μήλου

Φιλέτο βοδινό με πατάτες γκρατέν

Αρακάς

Καραμελωμένα καρότα

Ρύζι

Βραστές πατάτες

 

Έκτο πιάτο


Σαμπάνια με κρασί, χυμό πορτοκάλι, χυμό λεμονιού, ρούμι και σιρόπι ζάχαρης


Έβδομο πιάτο

Ψητό πιτσούνι


Όγδοο πιάτο

Κρύα σπαράγγια με βινεγρέτ


Ένατο πιάτο

Φουά γκρα

Σέλερι


Δέκατο πιάτο

Πουτίγκα Waldorf (άγνωστη συνταγή ειδικά για τον Τιτανικό)

Ροδάκινα με ζελέ λικέρ

Εκλέρ σοκολάτας και βανίλιας

Παγωτό βανίλια

Φρέσκα φρούτα

Ποικιλία τυριών

Eπιζώντες του Τιτανικού

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT