Σε μια σκηνή από το «Blade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ, o Deckard, o χαρακτήρας του Χάρισον Φορντ, τρώει σε μια υπαίθρια καντίνα ένα ασιατικό πιάτο, ένα instant φαγητό, κατά πάσα πιθανότητα νουντλς με ψάρι.
Η ταινία γυρίστηκε το 1982, αλλά ποιος θα φανταζόταν πριν από περίπου σαράντα χρόνια ότι όλος ο πλανήτης σήμερα θα έτρωγε κάτι παρόμοιο. Τα instant noodles ή instant ramen, δηλαδή τα στιγμιαία νουντλς, είναι το πιο viral φαγητό στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή.
Είναι αδύνατο να μην πετύχεις ένα τέτοιο πιάτο στο διαδίκτυο. Τα social media κατακλύζονται από οδηγίες, από το πώς να τα μαγειρέψεις μέχρι το πώς να τα αναβαθμίσεις. Τις περισσότερες φορές βλέπεις κόσμο που απλώς τα φτιάχνει χωρίς να ακολουθεί καμία συνταγή ή τα τρώει. Υπάρχουν άπειρα βίντεο από διάφορες χώρες της Ασίας στα οποία τα ετοιμάζουν μέσα σε mini market ή σε ειδικά μαγαζιά που σερβίρουν μόνο αυτό ή τα τρώνε σε απίστευτες ποσότητες, στα περίφημα mukbangs.
Γιατί τα instant noodles είναι τόσο δημοφιλή, παρά το γεγονός ότι γενικά θεωρούνται ανθυγιεινά;
Αν πρέπει να εξηγήσουμε συνοπτικά τι είναι τα instant noodles ή τα instant ramen, θα πούμε ότι πρόκειται για ένα τουβλάκι από προμαγειρεμένα και αποξηραμένα ζυμαρικά, τηγανισμένα για την ακρίβεια, που συνοδεύονται συνήθως από μια αρωματική σκόνη και καρυκεύματα, αρωματικό λάδι ή σος.
Ο κυριότερος λόγος είναι ότι είναι φτηνό φαγητό, αρκετά εύκολο και γρήγορο να το φτιάξεις και με λίγες θερμίδες, αλλά χωρίς θρεπτικά οφέλη· τις περισσότερες φορές συμβαίνει το αντίθετο. Σε δεύτερο επίπεδο, τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο της k-pop και των k-dramas που δείχνουν διάσημους Κορεάτες ηθοποιούς και μουσικούς (βλέπε BTS) να τα μαγειρεύουν και να τα απολαμβάνουν, έγιναν ο πιο εύκολος τρόπος να πάρεις μια άμεση γεύση από την κουλτούρα τους. Ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες οι πολύχρωμες συσκευασίες τους με τις χαριτωμένες φιγούρες έχουν γίνει απλώς ακαταμάχητες, επειδή δείχνουν υπερβολικά όμορφες στην κάμερα, κάτι που είναι must στην εποχή του TikTok.
Αν πρέπει να εξηγήσουμε συνοπτικά τι είναι τα instant noodles ή τα instant ramen, θα πούμε ότι πρόκειται για ένα τουβλάκι από προμαγειρεμένα και αποξηραμένα ζυμαρικά, τηγανισμένα για την ακρίβεια, που συνοδεύονται συνήθως από μια αρωματική σκόνη και καρυκεύματα, αρωματικό λάδι ή σος. Το μυστικό της γεύσης τους βρίσκεται στον ζωμό ή στη σάλτσα.
Η συναρπαστική ιστορία τους έχει τις ρίζες της στην αρχαία Κίνα και στη δυναστεία Τσινγκ, που έβραζαν και μετά τηγάνιζαν νουντλς και τα σέρβιραν σε μορφή σούπας, όπως συνήθως γίνεται και σήμερα.
Μεταγενέστερα, τα instant noodles δημιουργήθηκαν στη μεταπολεμική Ιαπωνία από τον Momofuku Ando –που εξέτισε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων για φοροδιαφυγή–, όταν ανακάλυψε πως αν τα τηγανίσεις σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία και αρκετά γρήγορα ώστε να μην καούν, μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο από τα κατεψυγμένα νουντλς. Λανσαρίστηκαν για πρώτη φορά το 1958 από την εταιρεία του, τη Nissin.
Τα Chikin Ramen, όπως τα ονόμασε αρχικά, θεωρούνταν φαγητό πολυτελείας. Ήταν αρκετά ακριβά στην εποχή τους, κι όμως έγιναν ανάρπαστα. Όμως η πραγματική καινοτομία που έφερε ο Ando στο είδος ήταν τo 1971, με τη δημιουργία των περίφημων Cup Noodles, που άνοιξαν την αγορά στο εξωτερικό και στη Δύση. Μέχρι και σήμερα τα Cup Noodles παραμένουν από τα καλύτερα instant noodles που μπορείς να βρεις σε αυτήν τη μορφή – χρειάζονται απλώς ζεστό νερό και λίγα λεπτά για να γίνουν, κανένα μαγειρικό σκεύος. Το 2009 πουλήθηκαν περίπου 98 δισεκατομμύρια κύπελλα που μέχρι πρόσφατα φιγουράριζαν ψηλά στις λίστες με τα καλύτερα instant ramen των «New York Times».
Από πέρσι, στην κορυφή των instant ramen βρίσκονται με διαφορά τα κορεάτικα Shin Ramyun της εταιρείας NongShim, συγκεκριμένα η Shin Black Noodle σούπα της. Λίγο ακριβότερη από άλλα αντίστοιχα προϊόντα, σύμφωνα με τη Maangchi, την πιο διάσημη Κορεάτισσα food blogger, περιέχει ζωμό από κόκαλο βοδιού που δίνει μια πιο κρεμώδη υφή, ενώ είναι και λιγότερο καυτερή.
Από τη NongShim επίσης προέρχεται το κόμπο των Chapagetti με τα Neoguri που έγινε διάσημο μέσα από τα «Παράσιτα» του Bong Joon Ηο. Τα Chapagetti είναι μια φτηνή εκδοχή των jajangmyeon, μιας κορεάτικης παραλλαγής των κινέζικων black bean noodles, και από τα ελάχιστα κορεάτικα instant noodles που δεν είναι καυτερά. Τα Neoguri ξεχωρίζουν και για την πικάντικη γεύση στιφάδου θαλασσινών που έχουν. Συνδυάζοντας τα δυο πακέτα και προσθέτοντας μια μοσχαρίσια rib-eye μπριζόλα, σύμφωνα με τη Maangchi πάντα, φτιάχνεις ένα απίθανο και γευστικότατο πιάτο.
Το πιο viral προϊόν στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή είναι τα Buldak (불닭) με γεύση καρμπονάρα. Κυκλοφορούν στην αγορά από το 2017. Στην Αμερική έχουν γίνει τόσο ανάρπαστα που δεν τα βρίσκεις εύκολα. Είναι μια ξέφρενη ασιατική βερσιόν του κλασικού ιταλικού πιάτου ζυμαρικών –οι Ιταλοί θα αφρίζουν– από τη Samyang Foods· το ροζ χρώμα της συσκευασίας δεν σε προετοιμάζει για το πόσο καίει η σάλτσα τους – εξάλλου «Buldak» στα κορεάτικα σημαίνει «καυτερό κοτόπουλο».
Η πιτσιρικαρία τρελαίνεται με τα συγκεκριμένα – το πιο καυτερό στην ίδια σειρά είναι το μοβ Buldak με habanero lime. Οι πιο σπάνιες, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι οι δυο νέες τους γεύσεις, Quattro Cheese Buldak και Buldak Cheese Carbonara, τις ανακαλύψαμε όμως! Διάφορες κινεζικές παραλλαγές τους, όπως τα Youmi με τα διαφανή νουντλς, δεν τις πλησιάζουν καν σε γεύση!
Για να ξεφύγουμε από την Κορέα, τα Shin Ramyun εύκολα ανταγωνίζονται τα πιο οικονομικά, αλλά παραπάνω από τίμια Mi Goreng της Indomie από την Ινδονησία, που πρωτολανσαρίστηκαν το 1983. Τα πακέτα τους περιέχουν ίσως τα πιο πλούσια συνοδευτικά που μπορεί να βρει κανείς σε πακέτο instant noodles.
Tέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα κάπως υποτιμημένα ταϊλανδέζικα Mama και συγκεκριμένα στην Tom Yum γεύση τους – η σχέση ποιότητας - τιμής - γεύσης πραγματικά δεν υπάρχει! Πλέον, ο καταναλωτής μπορεί να βρει και βιετναμέζικες σούπες pho σε instant noodles. Γενικά, οι επιλογές είναι ανεξάντλητες.
Πώς να κάνεις τα instant noodles γκουρμέ
Σύμφωνα με τον Κορεάτη σεφ Anh Sung-jae, τον μοναδικό κάτοχο τριών αστεριών Michelin στη χώρα του, ψήνεις ένα ολόκληρο σκόρδο με τα τσόφλια του –κόβοντας μόνο το κεφάλι– για 30 λεπτά στον φούρνο. Αφού ψηθεί, λιώνεις το σκόρδο, το βράζεις σε νερό και όταν αλλάξει χρώμα ο ζωμός, γίνει κίτρινος και παχύρρευστος, αφαιρείς τα τσόφλια και προσθέτεις δύο πακέτα ράμεν με τα συνοδευτικά τους. Για γαρνιτούρα προσθέτεις τα ψίχουλα που έχουν απομείνει στο πακέτο.
Σημαντικά tip:
Κάποιες μάρκες, όσες προέρχονται από την Κορέα συγκεκριμένα, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα καυτερές. Οπότε πάντοτε προσέχουμε την ένδειξη mild ή spicy. Σε περίπτωση που είναι spicy, που εδώ έχει την έννοια του πραγματικά καυτερού και όχι του απλώς πικάντικου, βάζουμε μισό ή ελάχιστο από το σακουλάκι από το κόκκινο καρύκευμα ή τη σάλτσα, όσο αντέχει κανείς, ή τα βράζουμε σε γάλα.
Όλες τις μάρκες instant ramen που αναφέρονται στο άρθρο μπορείς να τις βρεις εύκολα στην Ελλάδα. Ψάξε στα salamat.gr, wokshop.gr, sempos.gr και στα ασιατικά μάρκετ στον Κεραμεικό.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.