Οι γυναίκες του Νεπάλ

Facebook Twitter
0


Σήμερα είναι η προτελευταία μέρα στη μαγευτική και πολύ ζόρικη Τανζανία. Δεν είναι μόνο το περιβάλλον που σε βάζει σε σκέψεις, αν κι αυτό είναι μοναδικό από μόνο του. Όλες αυτές τις μέρες που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο, καταλαβαίνω σε κάθε απλή συζήτηση πόσο μακριά βρισκόμαστε όσον αφορά στο τι θεωρεί ο καθένας μας δεδομένο. Μιλούσα με μία κοπέλα από το Νεπάλ, την Anjana, η οποία έλεγε πόσο θα ήθελε να γίνει αγρότισσα. Δε μπορούσα να καταλάβω αρχικά γιατί δεν γίνεται (άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν έχει λεφτά, ότι δεν το εγκρίνει η οικογένειά της, πράγματα που καταλαβαίνω) αλλά σιγά σιγά κατάλαβα ότι οι στο Νεπάλ οι γυναίκες δεν μπορούν να κληρονομήσουν γη, από το νόμο. Μόνο σε περίπτωση που μία γυναίκα είναι άνω των 35 και ανύπαντρη μπορεί να το διεκδικήσει, αλλά αν φτάσεις σ'αυτή την ηλικία χωρίς άντρα, είσαι εκτός κοινωνίας (έχεις αξία όσο κάποιος σε άσυλο), οπότε δε σε συμφέρει. Αν μία γυναίκα κληρονομήσει λεφτά, (κάτι που γίνεται, αλλά δεν ανακοινώνεται) μπορεί να αγοράσει γη, αλλά δεν επιτρέπεται να την καλλιεργεί μόνη της, σύμφωνα με την παράδοση. Ειδικά όταν μία γυναίκα βρίσκεται στον κύκλο της απαγορεύεται να πιάνει φυτά, δηλαδή μία εβδομάδα το μήνα. Μπορεί να προσλάβει άντρα για να καλλιεργεί τη γη, αλλά μόνο αν είναι παντρεμένη. Οπότε βλέπετε το Catch 22- όλα είναι τακτοποιημένα για να μην μπορεί μια γυναίκα να ζήσει ανεξάρτητη.


Η Anjana από το Νεπάλ

Όλα αυτά κατάφερα να τα ακούσω με έκφραση έκπληξης, αλλά χωρίς επιφωνήματα, γιατί δεν ήθελα να την προσβάλλω κι όλας, ενώ φυσικά καταλαβαίνει την αδικία και το παράλογο, μάλιστα συμμετέχει σε οργάνωση που προσπαθεί να καταπολεμήσει όλα αυτά. Το πράγμα έγινε ακόμα πιο εξοργιστικό -κι εκεί δεν κρατήθηκα- όταν έμαθα ότι οι γονείς της, επειδή δεν έχουν γιους, θα αφήσουν όλη τους την περιουσία σε φιλανθρωπίες και όχι στις κόρες τους. Συγκεκριμένα τους έχουν πει ότι “σας σπουδάσαμε, δε χρειάζεστε και λεφτά” και δεν είναι σίγουρη αν το εννοούν, πάντως για την ώρα, αυτή είναι η επίσημη θέση της οικογένειας. Αυτό που προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι γονείς είναι ότι θα γίνουν ιδιοκτησία κάποιου άντρα, ο οποίος θα έχει δικιά του γη, όπως πρέπει να είναι τα πράγματα.

Μπορεί να βρισκόμαστε σε άλλους κόσμους, αλλά το κοινό που έχουμε είναι η γνώση ότι αυτές οι πρακτικές είναι εξοργιστικές και ευτυχώς αυτό είνα προφανές και για γυναίκες που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον όπου όλα αυτά είναι παραπάνω από αυτονόητα.

Η ιστορία δεν έχει άμεση σχέση με το φαγητό -αν και τα χωράφια είναι απολύτως συνδεδεμένα και νομίζω ότι αυτό αρκεί, ειδικά σε χώρες όπως το Νεπάλ όπου η γη είναι συνδεδεμένη με την υπόσταση κάθε ανθρώπου -δηλαδή, άντρα.

'Ομως, πριν σας αφήσω με τροφή για σκέψη, θα αλλάξω απότομα θέμα για κάτι σχεδόν χαρούμενο: στη φωτογραφία του ποστ βλέπετε το αγοράκι της οικογένειας που επισκεφτήκαμε στο Mlangotini, το οποίο ήταν ντροπαλό και γλυκύτατο, με σπασμένο χεράκι σε ένα γύψο που ήθελε επειγόντως αντικατάσταση, κάθε φορά που τον έβλεπα βούλιαζε η καρδιά μου. Όμως ήταν ένα παιδάκι που ήταν σε θέση να αλωνίζει όλη μέρα στη γειτονιά, μέσα σε υπέροχη φύση και τεράστια οικογένεια που το έκανε να νιώθει ασφαλής.

Και τώρα, το σοκ. Αυτό που τρώει το χαριτωμένο αγοράκι είναι παγωτό. Σε όσους το έδωσα να δοκιμάσουν ήταν σίγουροι ότι ήταν παγωτό μάνγκο. Το χρώμα και η γεύση πράγματι πλήσίαζε. Όμως ήταν....

....παγωτό μπαομπάμπ. Όποιος έχει διαβάσει τον Μικρό Πρίγκηπα θα ενθουσιαστεί διπλά.


Οι ιστορίες της Αnjana και των υπολοίπων βρίσκονται εδώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ