Για το καλό μας

Facebook Twitter
0

Στον σουρεαλιστικό κόσμο που ζούμε, οι κυβερνήσεις μας επιτρέπουν την πώληση προϊόντων που όλοι ξέρουμε ότι είναι βλαβερά αλλά και τρομερά εθιστικά και μετά, εκμεταλλευόμενες τον εθισμό μας, βγάζουν λεφτά από τους φόρους. Και μετά τους αυξάνουν.

Φαίνεται λογικό να φορολογούνται όλο και περισσότερα τα τσιγάρα και το αλκοόλ, αφού πρόκειται για πολυτέλειες –και πέρα από αυτό, κάνουν και κακό, οπότε ο Μεγάλος Αδελφός φαίνεται να μας κάνει χάρη και τον ευχαριστούμε. Το πράγμα όμως αρχίζει και παίρνει κι άλλες διαστάσεις. Πριν από μερικά χρόνια, η Αμερική αποφάσισε πως για την παχυσαρκία φταίει η ζάχαρη. Τι έκανε; Μήπως μείωσε την παραγωγή ζάχαρης προκειμένου να προσανατολιστεί σε πιο υγιεινά προϊόντα; Όχι βέβαια, αυτό που έκανε, ήταν να αυξήσει τις τιμές των αναψυκτικών.

Και πάλι, μοιάζει λογικό, αφού κι αυτά δεν είναι απαραίτητα. Το ερώτημα είναι: μειώθηκε το ποσοστό παχυσαρκίας; Σ’ αυτό το θέμα οι επιστήμονες σκίζουν τα ρούχα τους- άλλοι λένε ναι, άλλοι λένε όχι, ενώ δε συμφωνούν καν αν το πρόβλημα είναι η ζάχαρη ή το λίπος.

Μπορεί να φταίει που η χώρα μας έχει καταρρεύσει τόσο, που ούτε να υποκριθούμε δεν μπορούμε, αλλά στην Ελλάδα κανείς δεν παριστάνει ότι οι αυξήσεις στα αναψυκτικά έχουν σχέση με την υγεία. Ίσως αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα ρεαλισμού: οι φόροι αυξάνονται επειδή τα λεφτά είναι ωραίο πράγμα με το οποίο λύνονται τα προβλήματα του Κράτους ή και των εκπροσώπων του.

Οι Δανοί προχθές αποφάσισαν ότι το λίπος είναι αυτό που φταίει για το 11% παχυσαρκίας στη χώρα τους (ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη). Παγκόσμια πρωτοτυπία, δανέζικη πατέντα: πλέον όλα τα προϊόντα με ποσοστό κορεσμένων  λιπαρών άνω του 2,3% θα φορολογούνται με 2,20 ευρώ ανά κιλό. Και πάλι, πονάει χέρι/κόβει χέρι: η προσπάθεια δε συνδυάζεται σε καμία περίπτωση με τακτικές που ευνοούν το υγιεινό φαγητό. Ας πούμε, αν τόσο πολύ νοιάζονται για την υγεία μας, γιατί δε μειώνουν το φόρο στα λαχανικά και στα φρούτα;

Το ΦΠΑ της Ελλάδας στα προϊόντα διατροφής είναι θέμα που ανακινείται συνεχώς με φήμες που τον ανεβοκατεβάζουν από 9% στο 11% ή στα 13%. Έχουμε συνηθίσει στον σουρεαλισμό και δε μας κάνει τίποτα εντύπωση, ανεχόμενοι την ηλιθιότητα και τα εγκληματικά λάθη που εξαφανίζουν ολόκληρα επαγγέλματα και στριμώχνουν οικογένειες στην απελπισία. Παράλληλα  στην «ηλίθια» και «παχύσαρκη» Αμερική το ΦΠΑ τροφίμων στις περισσότερες Πολιτείες είναι 0% (μηδέν!) ενώ μόλις πέντε Πολιτείες έχουν πάνω από 5%. Έχουμε συνηθίσει πια τόσο στην αναποτελεσματικότητα που έχουμε παραιτηθεί από την αναζήτηση λογικής.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT