Τα δύο μεγάλα ερωτήματα που βασάνισαν τον Philip Κ. Dick σε όλη του τη ζωή εμφανίζονται σε όλα του τα βιβλία και στο καθένα δίνει και από μία άλλη απάντηση, ανάλογα με το ποια θεωρία πίστευε περισσότερο την εποχή που τα έγραφε. Η αμηχανία, το υπαρξιακό του άγχος για να μπορέσει όχι να απαντήσει στην ερώτηση, αλλά απλώς να τη θέσει, τον ώθησαν να γράψει πάρα πολλά, πάρα πολύ δυνατά και φιλοσοφημένα βιβλία που τυχαίνει να είναι τοποθετημένα στο μέλλον – αυτό ήταν που τον έκανε να μπει στην κατηγορία των συγγραφέων «επιστημονικής φαντασίας», μακριά από τα κλασικά αναγνωρισμένα βραβεία, απομακρύνοντας αναγνώστες που θα έβρισκαν στα γραπτά του το Θεό, την Κόλαση, τα όρια της πραγματικότητας, την ψυχανάλυση και όλα όσα είναι η ζωή.
Το ερώτημα δεν απαντήθηκε από τον μεγάλο συγγραφέα επειδή είναι αδύνατον να απαντηθεί, ειδικά με τον τρόπο που εξελίσσεται η τεχνολογία. Ο ορισμός αλλάζει με τα χρόνια ξεχειλώνοντας τα όρια του «ανθρώπινου» και του «φυσιολογικού» συσκοτίζοντας το ανθρώπινο στοιχείο, αλλάζοντας την έννοια του Θεού ακόμα και για τους ειδικούς της θρησκείας, σε μια προσπάθεια να μην χάσουν πιστούς ή απλώς, προχωρώντας μαζί με τις εξελίξεις. Για όσους το ερώτημα είναι καυτό και τραγικά αναπάντητο, τα βιβλία του είναι ό,τι καλύτερο για να γίνει ακόμα πιο καυτό (και ακόμη πιο περίπλοκο).
Το βιβλίο «Ονειρεύονται τα ανθρωποειδή ηλεκτρικά πρόβατα;» έχει έναν πανέξυπνο τίτλο που συμπυκνώνει σε λίγες λέξεις τα δύο μεγάλα ερωτήματα που διέπουν όλο το έργο, κλείνοντας το μάτι με χιούμορ κάνοντας ταυτόχρονα άπειρες ειλικρινείς ερωτήσεις. Το βιβλίο αυτό ήταν η αφετηρία της ταινίας “Blade Runner” που παίχτηκε το 1982 δημιουργώντας για πάντα κινηματογραφική ιστορία και στην ταινία –κάπως αστεία- οφείλει και την φήμη του ο συγγραφέας πίσω από αυτήν. Πολλές ταινίες γυρίστηκαν έκτοτε με την ατμόσφαιρα του Blade Runner, πολλές φορές παραλλαγή της, και το βιβλίο ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου, με συνεχείς ανατυπώσεις (τουλάχιστον 36 σε Αμερική και Αγγλία), φρέσκο όπως και τη χρονιά που κυκλοφόρησε.
(κάντε κλικ στις εικόνες για να τις δείτε μεγαλύτερες)
+ διαβάστε ακόμα: εκεί που γυρίστηκε το Blade Runner
σχόλια