London Calling

Facebook Twitter
0


London Calling: a countercultural history of London since 1945, του Barry Miles

Από την Άννα Κουτσιλοπούλου


Αν θέλετε να κάνετε ένα χορταστικό ταξίδι στις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο στο Λονδίνο και να πάρετε μία αξιοζήλευτη γεύση της περιθωριακής αντικουλτούρας που άνθισε και γέμισε τον κόσμο με μοναδικές μουσικές, εικόνες και ιδέες, δεν έχετε παρά να βυθιστείτε στο “London Calling” του Barry Miles.

Ο Miles δεν είναι κανένας τυχαίος ιστοριολάγνος. Αντιθέτως, έζησε ο ίδιος όλα όσα περιγράφει κι έδρασε ακόμη περισσότερο, αρχικά ως συνιδιοκτήτης της Indica Gallery και, στη συνέχεια, ως εμπνευστής και συνιδρυτής της εφημερίδας International Times. Οι άνθρωποι που περιγράφονται στις σελίδες του “London Calling” είναι φίλοι, γνωστοί ή ακόμη κι εχθροί του. Οι καταστάσεις για τις οποίες εκφέρει άποψη είναι βιωματικές και άκρως προσωπικές. Αυτό όμως που κάνει τη γραφή του Miles ακόμη πιο αξιόλογη είναι ότι, ευτυχώς, της λείπει η γραφικότητα μιας κάθε-πέρσι-και-καλύτερα προσέγγισης.

Στις 400 σελίδες του βιβλίου θα ξελογιαστείτε με τα jazz bars του ’50, την επιδημεία του Swinging London, τους teddy boys και τους angry young men, το ιστορικό πλέον Colony Club, το Καλοκαίρι της Αγάπης στα extreme ‘6οs, την άνθηση και την πτώση του punk. Πικάντικες λεπτομέρειες για τη γνωριμία του συγγραφέα με τον Paul McCartney, τους beatniks, τη Vivienne Westwood και μία πλειάδα ανθρώπων που έχουν γράψει τον δικό τους καλλιτεχνικό μύθο, θα σας κάνουν να στραβοκαταπιείτε από ζήλια.

Η αφήγηση εμπολουτίζεται και από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που περιλαμβάνει ιδιωτικές στιγμές των William Burroughs, Alexander Trocchi, Colin MacInees, Francis Bacon, Allen Ginsberg, Υoko Ono, Caroline Coon, Mick Jagger και πολλών ακόμη τρομερών και φοβερών φυσιογνωμιών, που ήρθαν κι άλλαξαν τον ρου της ιστορίας.

Πιθανόν να υπάρχουν ορισμένες ανακρίβειες μέσα σε όλον αυτόν τον ατελείωτο κυκεώνα ονομάτων και καταστάσεων. Για την ιστορική ακριβολογία του βιβλίου δεν θα πάρω όρκο. Το σίγουρο είναι όμως ότι το “London Calling” αποτελεί one hell of a ride για όσους αγαπάνε τη λονδρέζικη κουλτούρα και θα ήθελαν να «ζήσουν» για λίγο μέσα σε όλο αυτό το δημιουργικό πανηγύρι.

  

Εδώ θα δείτε μία συζήτηση τωνJim Haynes, Barry Miles & Jenny Fabian με τον John Cavanagh: 


Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ