Συνδέσου με το web μέσω όσφρησης

Facebook Twitter
0

Έχουμε συνδεθεί στο ίντερνετ με τους υπολογιστές μας, με τους φορητούς υπολογιστές μας, με τα tablets μας, με τα κινητά μας τηλέφωνα, τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να συνδεθούμε και με την όσφρηση.

Το Olly περιγράφεται από τους κατασκευαστές του ως «το μυρωδάτο ρομπότ που συνδέεται με το ίντερνετ». Ο εμπνευστής του είναι ο Benjamin Redford από το Λονδίνο και όχι, δεν μπορείτε να συνδεθείτε ακριβώς μέσω της μύτης σας (ακόμα) αλλά πρόκειται για μία συσκευή που μεταφράζει τις ειδοποιήσεις (στο facebook, στο twitter, τα νέα σας mail) με εκπομπή μυρωδιάς, την οποία επιλέγετε μόνοι σας. Στις σχετικές υποδοχές μπορείτε να βάλετε το άρωμά σας, το άρωμα του αγαπημένου σας προσώπου – ό,τι σας θυμίζει κάτι.

«Αρχίσαμε να ενδιαφερόμαστε για τις μυρωδιές επειδή είναι καταλύτες που ανακαλούν αναμνήσεις και συναισθήματα. Επίσης μπορούν να σε προειδοποιήσουν, όπως αν έχεις ξεχάσει το γκάζι ανοιχτό. Θέλαμε να δούμε πώς η μυρωδιά επηρεάζει την online παρουσία μας, ειδικά σε πλατφόρμες όπως το Twitter. Αυτό ήταν η σπίθα που δημιούργησε το Olly.»

Το εγχείρημα, φυσικά, σκοντάφτει στα λεφτά. Οι δημιουργοί του ξεκίνησαν την προώθηση της ιδέας τους μέσω του Kickstarter, με στόχο να μαζέψουν 35.000 δολάρια από δωρεές μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Μέχρι τώρα έχουν μαζέψει σχεδόν 5000…

Εν τω μεταξύ…

Φαίνεται ότι κάποιος, κάπου, επένδυσε τα λεφτά που απαιτούνταν για να κυκλοφορήσει το Scentscape στην αρχή του χρόνου.

Η συσκευή αυτή συνδέεται επίσης με τον υπολογιστή αλλά ο ρόλος της είναι να «εμπλουτίσει την online εμπειρία», ντύνοντας παιχνίδια, ταινίες και εφαρμογές με την κατάλληλη μυρωδιά. Το μηχάνημα έρχεται φορτωμένο με 20 βασικές μυρωδιές και η τιμή του είναι περίπου 60 ευρώ.

Ανοσμία

γευστικοί κάλυκες της γλώσσας

Για την απώλεια της όρασης, της μνήμης ή της ακοής υπάρχουν λέξεις που μας έρχονται πολύ εύκολα, μαζί με τα παράγωγά τους. Όμως η λέξη που περιγράφει την απώλεια της όσφρησης δεν είναι γνωστή – επειδή μπορείς να ζεις κανονικά χωρίς την όσφρηση.

Μπορείς; Η γεύση αποτελείται κατά 90% (κάποιες μελέτες υποστηρίζουν και παραπάνω) από την όσφρηση. Χωρίς τη μυρωδιά, το μόνο που αντιλαμβανόμαστε είναι η υφή. Ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει 10.000 μυρωδιές που τον συνδέουν με τον κόσμο, τον προειδοποιούν για κίνδυνο ή τον κρατούν σε επαφή με το ίδιο του το σώμα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ανοσμία χάνουν την όρεξή τους, ανησυχούν για την προσωπική τους υγιεινή, μπορεί να πάθουν ακόμα και κατάθλιψη.

Ο Grant Achatz, ένας από τους πιο σημαντικούς σεφ της Αμερικής, έχασε τη γεύση του για λίγους μήνες μετά από θεραπεία κατά του καρκίνου στη γλώσσα (τιμωρίες που στέλνει ο Θεός μερικές φορές!) και συνέχισε να παράγει εξαιρετικά πιάτα, όμως η περιγραφή της κατάστασής του μέσα από τα δικά του λόγια με τάραξε:

«Φτιάχνεις ένα μιλκσέικ βανίλια. Βάζεις το αγαπημένο σου παγωτό βανίλια, προσθέτεις πλήρες γάλα. Νομίζεις ότι ξέρεις τι γεύση θα έχει, και τελικά δεν αισθάνεσαι τίποτα. Το μόνο που καταλαβαίνεις είναι κάτι πηχτό.»

Έχω μία θεία που πάσχει από ανοσμία –γεννήθηκε έτσι, δεν ξέρει τι σημαίνει μυρωδιά, κι όμως, μαγειρεύει πολύ καλά, κάτι που δε μπορώ να καταλάβω. Κάποτε, μια κοπέλα που έπαθε ανοσμία σε μεγάλη ηλικία μου είπε ότι το μόνο πράγμα που θυμάται πως μυρίζει είναι ο καφές. Όταν ανοίγει το κουτί με τον καφέ, χώνει όλο το πρόσωπό της μέσα και παίρνει μια πολύ δυνατή ανάσα, μέχρι που στο βάθος του μυαλού της εμφανίζεται η μυρωδιά του καφέ. Μου είναι αδύνατον να ξεχάσω αυτή τη λεπτομέρεια.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT