Σχετικά με το αλκοόλ

Facebook Twitter
0


«Η συμβουλή μου είναι – προσεγγίστε το με προσοχή. Θέλω να πω, το κρασί μπορεί να σε παραπλανήσει, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί.»


Μ’ αυτά τα λόγια συστήνει το κρασί των Motörhead ο Lemmy και μας κάνει να αναρωτιόμαστε: σαν τι θα μπορούσε να συμβεί δηλαδή; Το Σιράχ από την Αυστραλία, το οποίο είναι άξιο να φέρει το ιστορικό λογότυπο του συγκροτήματος «έχει φρουτώδες άρωμα με γεύση βανίλιας, βατόμουρου, ευκαλύπτου, δαμάσκηνου και γλυκόριζας. Έχει γεμάτο σώμα με τανίνες κι έχει έντονο χαρακτήρα. Ταιριάζει με πιάτα όπως αρνί στα κάρβουνα με δεντρολίβανο, με ζυμαρικά και με τυριά με προσωπικότητα.»

Ο Mikkey και ο Phil μας προτείνουν ένα ροζέ κρασί και μία βότκα αντίστοιχα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα προκειμένου να τα δοκιμάσουμε. Αν το σιράχ της Αυστραλίας σας ενδιαφέρει, διανέμεται στην Ελλάδα για 11,90€ το μπουκάλι αλλά αν αγοράσετε μία εξάδα θα πάρετε και δώρο ένα T-Shirt. 

Γονείς, μην τρομάζετε: πρόκειται για ένα έργο-σχόλιο της Anna Utopia Giordano το οποίο έχει στόχο την κοινωνική αφύπνιση γύρω από την κατάχρηση αλκοόλ σε μικρές ηλικίες ή ακόμη και σε εγκύους, σχόλιο για το μέχρι σε ποιο σημείο είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι διαφημιστές προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή μας.

Νόμιμα όρια

Nησιά Σολομώντα

Δεν είναι οι ΗΠΑ η μοναδική χώρα που απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ σε νέους κάτω των 21 ετών: την ίδια νομοθεσία σχετικά με το θέμα έχουν και τα νησιά Φίτζι,  η Αίγυπτος (για κρασί και αποστάγματα), η Ινδονησία, τα νησιά του Σολομώντα, και το Πακιστάν για τους μη μουσουλμάνους. Αντίθετα, στη Γεωργία, στο Λουξεμβούργο, στη Μάλτα και στην Πορτογαλία το όριο είναι 16. Και, στην άλλη πάλι άκρη του φάσματος, σε ορισμένες πολιτείας της Ινδίας το όριο ηλικίας είναι 25, ενώ στην Καμπότζη και στη Γκάνα δεν υπάρχει καν σχετικός νόμος.

Τρεις αμερικανοί επιστήμονες (Robert Lustig, Laura Schmidt και Claire Brindis) από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, UCSF, δήλωσαν ότι η ζάχαρη είναι εθιστική και βλαβερή όσο το τσιγάρο και το αλκοόλ και η χρήση της πρέπει να οριοθετηθεί με τον ίδιο τρόπο. Δηλώνοντας ότι «η ζάχαρη είναι τοξική, πέρα από τις θερμίδες της», προτείνουν θέσπιση ορίων ηλικίας για κατανάλωση αναψυκτικών και υψηλότερη φορολογία στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ