Σχετικά με το αλκοόλ

Facebook Twitter
0


«Η συμβουλή μου είναι – προσεγγίστε το με προσοχή. Θέλω να πω, το κρασί μπορεί να σε παραπλανήσει, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί.»


Μ’ αυτά τα λόγια συστήνει το κρασί των Motörhead ο Lemmy και μας κάνει να αναρωτιόμαστε: σαν τι θα μπορούσε να συμβεί δηλαδή; Το Σιράχ από την Αυστραλία, το οποίο είναι άξιο να φέρει το ιστορικό λογότυπο του συγκροτήματος «έχει φρουτώδες άρωμα με γεύση βανίλιας, βατόμουρου, ευκαλύπτου, δαμάσκηνου και γλυκόριζας. Έχει γεμάτο σώμα με τανίνες κι έχει έντονο χαρακτήρα. Ταιριάζει με πιάτα όπως αρνί στα κάρβουνα με δεντρολίβανο, με ζυμαρικά και με τυριά με προσωπικότητα.»

Ο Mikkey και ο Phil μας προτείνουν ένα ροζέ κρασί και μία βότκα αντίστοιχα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα προκειμένου να τα δοκιμάσουμε. Αν το σιράχ της Αυστραλίας σας ενδιαφέρει, διανέμεται στην Ελλάδα για 11,90€ το μπουκάλι αλλά αν αγοράσετε μία εξάδα θα πάρετε και δώρο ένα T-Shirt. 

Γονείς, μην τρομάζετε: πρόκειται για ένα έργο-σχόλιο της Anna Utopia Giordano το οποίο έχει στόχο την κοινωνική αφύπνιση γύρω από την κατάχρηση αλκοόλ σε μικρές ηλικίες ή ακόμη και σε εγκύους, σχόλιο για το μέχρι σε ποιο σημείο είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι διαφημιστές προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή μας.

Νόμιμα όρια

Nησιά Σολομώντα

Δεν είναι οι ΗΠΑ η μοναδική χώρα που απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ σε νέους κάτω των 21 ετών: την ίδια νομοθεσία σχετικά με το θέμα έχουν και τα νησιά Φίτζι,  η Αίγυπτος (για κρασί και αποστάγματα), η Ινδονησία, τα νησιά του Σολομώντα, και το Πακιστάν για τους μη μουσουλμάνους. Αντίθετα, στη Γεωργία, στο Λουξεμβούργο, στη Μάλτα και στην Πορτογαλία το όριο είναι 16. Και, στην άλλη πάλι άκρη του φάσματος, σε ορισμένες πολιτείας της Ινδίας το όριο ηλικίας είναι 25, ενώ στην Καμπότζη και στη Γκάνα δεν υπάρχει καν σχετικός νόμος.

Τρεις αμερικανοί επιστήμονες (Robert Lustig, Laura Schmidt και Claire Brindis) από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, UCSF, δήλωσαν ότι η ζάχαρη είναι εθιστική και βλαβερή όσο το τσιγάρο και το αλκοόλ και η χρήση της πρέπει να οριοθετηθεί με τον ίδιο τρόπο. Δηλώνοντας ότι «η ζάχαρη είναι τοξική, πέρα από τις θερμίδες της», προτείνουν θέσπιση ορίων ηλικίας για κατανάλωση αναψυκτικών και υψηλότερη φορολογία στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT