Οι σημειώσεις του Νεύτωνα στα αρχαία ελληνικά, online και δωρεάν

Facebook Twitter
0

Ο Νεύτωνας είχε περιέργεια για τα πάντα, για τον κόσμο αλλά και για τη θρησκεία, για την ηλικία του σύμπαντος, για την αλχημεία, για το φως και για ό,τι τον περιέβαλλε.

Καταγόταν από μία σχετικά φτωχή οικογένεια και προοριζόταν για αγρότης. Γρήγορα φάνηκε η αγάπη του για τη γνώση και ο θείος του ήταν αυτός που έπεισε την μητέρα του αγοριού ότι το καλύτερο ήταν να τον στείλουν στο πανεπιστήμιο. Το 1661 πήγε στο Trinity College του Κέιμπριτζ και συντηρούσε τον εαυτό του οικονομικά για τα τρία πρώτα χρόνια σερβίροντας και καθαρίζοντας τα δωμάτια των καθηγητών και των πλούσιων συμφοιτητών του.  Αρχικά δεν φαινόταν να είναι ιδιαίτερα χαρισματικός. Δεν είναι πολλά γνωστά για τα πρώτα του χρόνια στο πανεπιστήμιο, αλλά σίγουρα μελέτησε πολύ Αριστοτέλη και άλλους κλασικούς, όπως ήταν οι σπουδές της εποχής.

Το 1664 ο καθηγητής μαθηματικών του Κέιμπριτζ, Isaac Barrow, δήλωσε ότι οι γνώσεις του Νεύτωνα γύρω από την Ευκλείδειο γεωμετρία ήταν ελλιπείς. Πλέον ξέρουμε ότι ως φοιτητής μελετούσε μόνος του τα έργα των Ντεκάρτ, Χομπς, και άλλων «επαναστατικών» επιστημόνων.

Τα σημειωματάριά του δείχνουν ότι το 1664 είχε όχι μόνο κατανοήσει το «Géométrie» του Ντεκάρτ αλλά είχε αρχίσει να κάνει δικές του παρατηρήσεις που ξεπερνούσαν τους γνωστούς κανόνες. Ο καθηγητής του, ο οποίος ήταν επίσης εξαιρετικός μαθηματικός, αναγνώρισε την ιδιαίτερη ευφυΐα του μαθητή του.

Οι γλώσσες που χρησιμοποιούσε στα γραπτά του ήταν τα λατινικά, τα αρχαία ελληνικά και τα αρχαία αγγλικά. Οι Eυρωπαίοι λόγιοι συνήθιζαν να γράφουν στα αρχαία ελληνικά ήδη από την ρωμαϊκή εποχή, μέχρι την εποχή του Νεύτωνα, τα οποία μάθαιναν μελετώντας τα αρχαία κείμενα. Τώρα το πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ έχει ψηφιοποιήσει το 20% των γραπτών του και σκοπεύει να το κάνει για σχεδόν όλο του το έργο.

Ίσως και να μην του έπεσε ένα μήλο στο κεφάλι, τελικά

Υπάρχει η θεωρία ότι δεν ήταν μήλο αυτό που έδωσε έμπνευση στον Νεύτωνα για τη βαρύτητα, αλλά ένας κομήτης. Το 1680 ο κομήτης ήταν ορατός για αρκετό καιρό πριν εξαφανιστεί πίσω από τον ήλιο. Το 1681 εμφανίστηκε ξανά ένας κομήτης! Ήταν ο ίδιος; Αν ναι, τότε η διαδρομή του θα ήταν μια μεγάλη καμπύλη. Αν ο ήλιος μπορούσε να επηρεάσει την πορεία ενός κομήτη, τότε υπήρχε μία αόρατη δύναμη. Της έδωσε το όνομα «βαρύτητα».

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ