Δέκα χρόνια μετά το βιβλίο, η πραγματικότητα της Αμερικής μέσα από έγχρωμες φωτογραφίες: τα αποτελέσματα της Μεγάλης Ύφεσης.
Η σειρά φωτογραφιών λέγεται "Bound for Glory: America in Color" και αποτελείται από 70 εικόνες που απεικονίζουν τα αποτελέσματα της ύφεσης στις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ. Πρωταγωνιστές είναι οι Faro και Doris Caudill που ζούσαν στην Pie Town, New Mexico. Η Doris παντρεύτηκε τον Faro έφηβη και έζησαν σε ένα σπίτι από λάσπη με την κόρη τους, η οποία ήταν 6 χρονών όταν τραβήχτηκαν οι φωτογρφίες.
O Faro έψαξε για δουλειά στην πόλη και ξεκίνησε σχέσεις με άλλες γυναίκες. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο. Η Doris μαζί με τα παιδιά πήγε στην Αλάσκα και παντρεύτηκε άλλον άντρα, με τον οποίο έζησε 39 χρόνια.
Η δεκαετία του ’30 ονομάστηκε «τα βρώμικα 30’s» εξαιτίας της σκόνης, των εντόμων, της αφόρητης ζέστης το καλοκαίρι και των κρύων χειμώνων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και οι αγρότες έχασαν τα κτήματά τους, αδυνατώντας να πληρώσουν τα χρέη τους.
ΔΕΙΤΕ "ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ" ΣΤΟ ART CINEMA THΣ LIFO
Μια ταινία έκπληξη, δεδομένου ότι γυρίστηκε σε μια εποχή, που ούτε η κυβέρνηση της Αμερικής, ούτε το Χόλιγουντ, ήθελαν ταινίες που ενθάρρυναν τα εργατικά συνδικάτα και επέκριναν τον καπιταλισμό. Βασισμένη στο βιβλίο του Τζον Στάϊνμπεγκ, η ταινία παρακολουθεί την πορεία των αγροτών της Οκλαχόμα, που θύματα της ύφεσης και της καπιταλιστικής απληστίας ξεκινούν για την Καλιφόρνια, προκειμένου ν' αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Αν και το απαισιόδοξο φινάλε του βιβλίου αντικαταστάθηκε με μια νότα ελπίδας, η ταινία παραμένει αξιόλογη σε όλα τα επίπεδα. Δικαίως λοιπόν απέσπασε ένα Οσκαρ σκηνοθεσίας, ενώ ήταν υποψήφια σε άλλες τέσσερις κατηγορίες.
σχόλια