Η γεύση του ήχου

Facebook Twitter
0

Το παρακάτω πείραμα έγινε για να καθοριστεί αν γίνεται να χειραγωγηθεί η ευχαρίστηση που παίρνει κανείς από ένα φαγητό το οποίο χωρίς επεξεργασία, έχει δυσάρεστη όψη: ένα ωμό στρείδι.

Το πρώτο στρείδι του πειράματος παρουσιάστηκε μέσα στο μισό όστρακο, όπως το παρουσιάζουν τα περισσότερα εστιατόρια. Στο βάθος ακουγόταν ο ήχος κυμάτων που σκάνε στην ακρογιαλιά. Το δεύτερο στρείδι παρουσιάστηκε σε  ρηχό γυάλινο πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών, κάνοντας τη ζελατινώδη, γκρι μάζα να μοιάζει με όργανο που προορίζεται για μεταμόσχευση. Στο βάθος ακουγόταν κακαρίσματα. Οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι το πρώτο στρείδι ήταν πολύ πιο νόστιμο από το δεύτερο, κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Ο αυτοδίδακτος σεφ που κατέκτησε την Αγγλία (και τον κόσμο) με την εντελώς προσωπική του ματιά για το τι σημαίνει φαγητό, δημιουργώντας μορφές, χρώματα και υφές με εντελώς αναπάντεχους τρόπους, όχι για απλό εντυπωσιασμό αλλά γιατί προσπαθεί να προσδιορίσει τι αντιλαμβανόμαστε ως νόστιμο, έχει ένα πιάτο με το οποίο κάνει αυτό το πείραμα καθημερινά. Στο εστιατόριό του The Fat Duck σερβίρει ένα πιάτο με θαλασσινά που ονομάζεται «ο ήχος της θάλασσας.» πρόκειται για ένα πιάτο με θαλασσινά, το οποίο σερβίρεται σε ένα γυάλινο πιάτο πάνω σε ένα κουτί με άμμο. Στους πελάτες δίνονται ακουστικά για να ακούσουν τον ήχο της θάλασσας πριν ξεκινήσουν να τρώνε.

Όπως φαίνεται, το αποτέλεσμα είναι ότι ο ήχος της θάλασσας πολλαπλασιάζει την ένταση της γεύσης των θαλασσινών.  Ο ήχος των κυμάτων μεταφέρει τους πελάτες στην ακρογιαλιά, σκέφτονται το άρωμα του ιωδίου και του αλατισμένου αέρα, και οι σκέψεις συνδυάζονται με την γεύση ενώ τα ακουστικά βοηθούν στη συγκέντρωση στο φαγητό.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο: Taste What You're Missing: The Passionate Eater's Guide to Why Good Food Tastes Good

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ