ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
3

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Από το σάιτ του περιοδικού ΓΚΡΕΚΑ (Κείμενο : Ralph Miliband, Φωτογραφίες : Gertrude Gary Milk)

Ο Λευτέρης βρίσκεται στο κέντρο της σκληροπυρηνικής πόλης μας και την ταΐζει κεμπάπ από το 1951. Το μαγαζί όταν άνοιξε είχε πλάτος 1 μόλις μέτρο, έτσι λοιπόν, εάν είχε ουρά για να βγει ο πρώτος έπρεπε να βγουν όλοι έξω και να ξαναμπούν ένας-ένας. Στον Λευτέρη τρώνε όλοι: υπουργοί, βουλευτές, πρόεδροι ομάδων, όσοι δουλεύουν στα γειτονικά γραφεία, τουρίστες, τζάνκια, πουτάνες, νταβάδες, άστεγοι, περαστικοί. Έχει πάντα κόσμο που περιμένει έξω από νωρίς το πρωί για το πολυπόθητο προϊόν.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μάθαμε πως το σουβλάκι του ταξιδεύει μέχρι και σε σελοφάν από την Ομόνοια μέχρι το Λονδίνο για να το απολαύσουν γιοί μεγαλοαστών που νοσταλγούν την πατρίδα. Προς μεγάλη μας έκπληξη, το εξαιρετικής ποιότητας μοσχαρίσιο κρέας σερβίρεται μόνο με κρεμμύδι ντομάτα και καυτερό πιπέρι από την Αριδαία μέσα σε πίτα μαλακή και ζουμερή. Όλα τα υπόλοιπα που έχουμε συνηθίσει στις ιμιτασιόν σουβλασερί πανταχόθεν και ολούθε είναι περιττά.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Όταν κληθήκαμε να αποφασίσουμε τη θεματολογία για την Γκρέκα και οργανώσαμε τις φωτογραφίσεις πήραμε τηλέφωνο στο μαγαζί του Λευτέρη για να συμφωνήσουμε ποια μέρα και ώρα θα γίνει η φωτογράφιση. «Στις 8 τη Δευτέρα είναι καλά;» μας ρώτησε ο εγγονός του Λευτέρη που έχει αναλάβει το μαγαζί σήμερα. Είπα: «στις 8;;;στις 8 το πρωί;;», μην μπορώντας να πιστέψω οτι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να καταναλώσει κρεμμύδια όταν εγώ ακόμη προσπαθώ να ανοίξω τα μάτια μου. Όχι απλώς το πίστεψα, αλλά στις 9.35 της Δευτέρας και αφού τελείωσε η φωτογράφιση βρέθηκα σε πεζούλι της Σατωβριάνδου, να μασαμπουκώνω με ασυγκράτητη ορμή το πρωινό μου: ένα σουβλάκι που μόλις με κέρασαν τα παιδιά του μαγαζιού. Το σουβλάκι του Λευτέρη. Καλύτερο και από καφέ. Γίναμε φαν μεγάλοι τώρα που το μάθαμε. Πιουρίλα λέμε.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

*Ακολουθήστε το ΓΚΡΕΚΑ στο Facebook >> εδώ

 

 

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ