ΚΙΝΗΣΗ

Κέρος: γι' αυτό το νέο μαγαζί μιλάνε τώρα οι ψαροφαγάδες

Κέρος: γι' αυτό το νέο μαγαζί μιλάνε τώρα οι ψαροφαγάδες Facebook Twitter
Οι στείρες, ο ροφός και τα χρυσοκόκκινα μπαρμπουνάκια ευωδιάζουν θάλασσα
0

 

Η Κέρος στην Αθήνα. Το βραχώδες ακατοίκητο νησί Κέρος των Μικρών Κυκλάδων δάνεισε το όνομά του στο ολοκαίνουργιο ψαρομάγαζο που άνοιξε στον Άγιο Δημήτριο. Οι ιδιοκτήτες, με καταγωγή από τα Κουφονήσια, γνωρίζουν καλά τα μυστικά της ψαροφαγίας. Το λευκό είναι το χρώμα που κυριαρχεί τόσο στον cozy εσωτερικό χώρο όσο και στον εξωτερικό με τις ελιές για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μου άρεσε η ασπρόμαυρη αφίσα που καταλαμβάνει τη μία πλευρά στη σάλα και απεικονίζει κάποια κυκλαδίτικη παραλία με τα πιτσιρίκια και τον ψαρά στην προκυμαία να τους μαθαίνει την τέχνη του. Οι άνθρωποι που «τρέχουν» το μαγαζί είναι νησιώτες αληθινοί, με αγάπη στο φρέσκο ψάρι που έρχεται κατευθείαν από τα Κουφονήσια. Τιμούν όμως στην κουζίνα τους και άλλα προϊόντα του νησιού τους, όπως είναι η φάβα και η μυζήθρα. Οι στείρες, ο ροφός και τα χρυσοκόκκινα μπαρμπουνάκια ευωδιάζουν θάλασσα. Μου άρεσε που ο κατάλογος στην πρώτη σελίδα του σε συστήνει με την ιστορία της Κέρου, του νησιού που είναι γνωστό και ως η «ξαπλωμένη έγκυος κυρά», το λατρευτικό κέντρο του πρώιμου κυκλαδικού πολιτισμού.

Το μενού που ακολουθεί δεν είναι φλύαρο και επικεντρώνεται στο ψάρι και στα θαλασσινά. Αρχή για την όρεξη με τσιπς από κολοκυθάκια και μελιτζάνες (€4) που ήρθαν τραγανά, χωρίς ίχνος λάδι στο πιάτο, με μόνη παραφωνία την πολύ γλυκιά και καυτερή σος από πιπεριές που τα συνόδευε. Το ψητό καλαμάρι (€30/κιλό) μόλις βγήκε από τη σχάρα, σωστά ψημένο, είχε απαλή και γευστική σάρκα. Η σαλάτα με τα παξιμαδάκια με τη φρέσκια ντομάτα και την πλούσια μυζήθρα της Σχοινούσας (€6) ήταν καλή. Τον πρώτο λόγο όμως έχει το ψάρι και η μαεστρία του Κουφονησιώτη ψήστη Χρήστου Χρήστου που ανέλαβε να ψήσει τον ροφό (€42/κιλό). Πράγματι, το ψάρι ήρθε ιδανικά ψημένο, με ζουμερή σάρκα, και αποκάλυπτε τις χάρες της φρεσκάδας του σε κάθε μπουκιά. Το Κέρος, αν και έχει λίγες μόνο μέρες που ξεκίνησε να λειτουργεί, είναι φιλόξενο, με καλές προθέσεις και διάθεση να κρατήσει προσιτές τις τιμές των φρέσκων ψαριών.

☛Κέρος, λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 146, Άγ. Δημήτριος, 210 9847577

Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ