Ντόνα Τάρτ
Στα είκοσι χρόνια της λογοτεχνικής της ζωής, η Ντόνα Ταρτ έγραψε 3 βιβλία.
Ασχετα με τη λογοτεχνική τους αξία, τα βιβλία αυτά έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:
Τον όγκο τους. 642 σελίδες η "Μυστική Ιστορία", 968 σελίδες ο "Μικρός Φίλος" (εκδόσεις Λιβάνη).
Το τρίτο της μυθιστόρημα δεν υπολείπεται των προηγούμενων σε όγκο. To Goldfinch αγγίζει στα αγγλικά τις 800 σελίδες.
Η Telegraph προδημοσίευσε αποκλειστικά ένα απόσπασμα του βιβλίου. Το απόσπασμα εδώ:
Με αυτή μάλλον την αφορμή η Γκάρντιαν έκανε ένα αφιέρωμα σε ογκώδη βιβλία. Ανθολογήσαμε κάποιες επιλογές.
Έλινορ Κάτον
"The Luminaries" της Έλινορ Κάτον. Η 28χρονη Νεοζηλανδή και νεότερη υποψήφια στην short-list του Μan Booker, έγραψε την ιστορία του φιλόδοξου χρυσοθήρα Γουόλτερ Μούντι και την αποβίβασή του στη Νέα Ζηλανδία, με μοναδικό του όνειρο να γίνει πλούσιος. Είναι το δεύτερο βιβλίο της. Στο πρωτότυπο η ιστορία ξεπερνά τις 800 σελίδες.
Τζωρτζ Ελιοτ
Πρόκειται για ένα από τα μνημειώδη βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας. Η τρομερή αυτή συγγραφέας του 19ου αιώνα με την καυστική της πένα, δημιουργεί μια αφήγηση με μπόλικη ειρωνία και κριτική διάθεση. Επέλεξε ένα αντρικό ψευδώνυμο για να έχει ίσες ευκαιρίες με τους άντρες συγγραφείς της εποχής της.
Το "Middlemarch" της Τζωρτζ Ελιοτ, στα ελληνικά είναι 1061 σελίδες (εκδόσεις Ινδικτος).
Ντον Ντελίλο
Ο "Υπόγειος Κόσμος" του Ντον Ντελίλο είναι 947 σελίδες. Κυκλοφόρησε το 1997 και προκάλεσε τεράστιο σοκ, καθώς παρουσίαζε τον Ψυχρό πόλεμο όχι ως θρίαμβο των Αμερικανών αλλά σαν μαύρη κωμωδία. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα περίπλοκο σύστημα αφηγήσεων συνδέοντας την καθημερινότητα με τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τα τελευταία 50 χρόνια ου περασμένου αιώνα (εκδόσεις Εστία).
Ρομπέρτο Μπολάνιο
Το "2666", εκδόθηκε μετά τον θάνατο του Χιλιανού συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο. Η έκδοσή του θεωρήθηκε μεγάλο εκδοτικό γεγονός. Στα ελληνικά το βιβλίο είναι 1166 σελίδες. Στην αποκαλυπτική μυθοπλασία του, συνδέονται η βία με την τέχνη. Τα πέντε μέρη του μπορεί να διαβαστούν και αυτοτελώς. (εκδόσεις Αγρα).
Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας
Σύμφωνα με το Time, ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ο συγγραφέας του ογκώδους βιβλίου "Ατέλειωτο αστείο" (Infinite Jest), ήταν ένας από τους 100 καλύτερους μυθιστοριογράφους του αιώνα. Ηταν ένας από τους πιο ταλαντούχους και επιδραστικούς συγγραφείς της τελευταίας εικοσαετίας. Πάλεψε σκληρά με την κατάθλιψη και έβαλε τέλος στη ζωή του το 2008, σε ηλικία 46 ετών.
Μαρσέλ Προυστ
"Αναζητώντας το χαμένο χρόνο" του Μαρσέλ Προυστ. Το μεγαλύτερο ίσως μυθιστόρημα του 20ου αιώνα. Σε επτά μέρη χωρισμένο. Το πρώτο μέρος μόνο ("Από τη Μεριά του Σουάν"), στα ελληνικά είναι 445 σελίδες, σε μετάφραση Παύλου Ζάννα (εκδόσεις Εστία).
*****