300.000 ηλεκτρονικά ελεγχόμενα κάτοπτρα ύψους 2,1 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων, είναι διατεταγμένα γύρω από 3 μονάδες. Σε κάθε μονάδα βρίσκεται εγκατεστημένος ένας πύργος ύψους 140 μέτρων που συλλέγει τις ακτίνες που στέλνουν τα κάτοπτρα. Η θερμότητα που παράγεται, βράζει το νερό που είναι αποθηκευμένο στις δεξαμενές κάθε μονάδας. Το νερό μετατρέπεται σε ατμό που ενεργοποιεί τουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρισμό. Αυτή είναι συνοπτικά η περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ηλιακής ενέργειας που λίγες μέρες εγκαινιάστηκε στα σύνορα μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεβάδα. Το τεχνολογικό αυτό επίτευγμα κέρδισε τον παγκόσμιο εντυπωσιασμό αλλά τα πρώτα σκοτεινά σημεία αρχίζουν ήδη να εμφανίζονται σε αναφορές από διάφορα μέσα.
Η έκταση άνω των 12 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων την οποία καταλαμβάνει το Ivanpah, θεωρείται από τις οικολογικές οργανώσεις ως θανάσιμη παγίδα για τα άγρια ζώα και κυρίως τα πουλιά που ζουν στην περιοχή. Μέλη και ερευνητές των οργανώσεων που εδώ και δύο χρόνια παρατηρούσαν τις δοκιμές του εργοστασίου, ισχυρίζονται πως όχι μόνον δεν πρόκειται για πράσινη ενέργεια, αλλά για περιβαλλοντολογικό όλεθρο. Οι φωτογραφίες με τα πουλιά που φέρουν σοβαρά εγκαύματα και που έχουν βρεθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου μαρτυρούν πως η θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην πανίδα της περιοχής. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά οι ισχυρισμοί τους κάνουν λόγο για θερμοκρασία που μπορεί να ξεπεράσει και τους 500 βαθμούς Κελσίου. Ένα καυτό στρώμα αέρα πάνω από τα εκατομμύρια πάνελ σκοτώνει όποιο πουλί δοκιμάσει να διασχίσει το αόρατο σύνορο που δημιουργείται.
Τα στοιχεία της έκθεσης κάνουν λόγο για εκατοντάδες πουλιά που έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, ανάμεσα τους και ένα γεράκι. Αυτό που θεωρείται ακόμη πιο ανησυχητικό από τους οικολόγους είναι πως τα περιστατικά σημειώθηκαν όταν το εργοστάσιο ακόμη υπολειτουργούσε. Με την πρόσφατη πλήρη λειτουργία του, φοβούνται πως η περιοχή θα μετατραπεί σε ναρκοπέδιο για κάθε ζωντανό πλάσμα. Mερικά επιπλέον περιστατικά έχουν καταγραφεί με θύματα χελώνες, αλλά και νυχτερίδες, ενώ πολλά ακόμη πουλιά βρίσκουν καθημερινά τον θάνατο καθώς αποπροσανατολίζονται από την ακτινοβολία και συγκρούονται με τα κάτοπτρα.
Σημειώνεται πως αντίστοιχα περιστατικά και καταγγελίες έχουν καταγραφεί σε δεκάδες ακόμη, μικρότερης έκτασης εγκαταστάσεις, ενώ πολλά αναλυτικά άρθρα που αναφέρουν σχεδόν όλo το ιστορικό μπορείτε να βρείτε εδώ.
σχόλια