Μετανάστες νεολιθικής εποχής: Έλληνες έφτασαν στη Σουηδία πριν από 5000 χρόνια

Facebook Twitter
0

Το περιοδικό Science δημοσίευσε μια μελέτη μιας ομάδας σουηδών ερευνητών, στην οποία ερευνάται η μετακίνηση των πληθυσμών από το Νότο της Ευρώπης προς το Βορρά.

Ο άνθρωπος ξεκίνησε να καλλιεργεί τη γη περίπου έντεκα χιλιάδες χρόνια πριν αλλά η πρακτική αυτή εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μετά από πέντε χιλιάδες χρόνια. Η επιπτώσεις της γεωργικής επανάστασης σε δημογραφικό και γενετικό επίπεδο αποτελούσε ως τώρα άγνωστο πεδίο. Ήταν η γνώση που ταξίδεψε, ή οι άνθρωποι που μετανάστευαν μετέφεραν τη γνώση; Φαίνεται ότι ισχύει το δεύτερο.

Η ομάδα ερευνητών πήρε δείγματα DNA από τρεις κυνηγούς και έναν αγρότη που έζησαν περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια πριν. Οι τέσσερις άντρες βρέθηκαν σε ανασκαφές που έγιναν στη Σκανδιναβία. Συγκρίνοντας το DNA των αγροτών με αυτό των κυνηγών οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αγρότες διέσχισαν όλη την Ευρώπη διαδίδοντας τις γνώσεις τους. Αν οι ερευνητές έχουν δίκιο, εξηγείται πως και γιατί το μεσογειακό DNA, και συγκεκριμένα από Ελλάδα και Κύπρο, βρέθηκε στη Σουηδία.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να υποθέσουν με ποιο τρόπο μετακινήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι αλλά το πιθανότερο είναι ότι η μετανάστευση έγινε σταδιακά, από γενιά σε γενιά, και όχι από μεμονωμένους πρωτοπόρους. Φαίνεται ότι αρχικά τουλάχιστον, οι νέοι άποικοι δεν ανακατεύτηκαν με τους ντόπιους κυνηγούς αλλά ίσως πείστηκαν να μείνουν και να ανταλλάξουν τεχνικές. Στο τέλος αναμίχθηκαν πλήρως: το DNA των σύγχρονων Ευρωπαίων είναι μίξη των δύο ομάδων της νεολιθικής εποχής, των κυνηγών και των αγροτών.

Φαντάζομαι ότι η υπόθεση σηκώνει αντιρρήσεις, οπότε αν ξέρετε από γενετική, μπορείτε να δείτε τα δεδομένα εδώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ